środa, 20 grudnia 2017

PANFORTE. BOŻONARODZENIOWY WŁOSKI PIERNIK







Panforte to wypiek pochodzący z Włoch, a dokładnie ze Sieny. Krótko mówiąc to taki bardzo intensywny w smaku piernik. Panforte jest wyjątkowe nie tylko ze względu na smak i formę ,co po prostu składniki. Tutaj nie może zabraknąć orzechów (najlepiej w kilku odmianach), bakalii i owoców kandyzowanych. Całość powinna być bardzo słodka, ale i korzenna.

Nie da się tak po prostu opisać jaki jest pyszny i aromatyczny. Oczywiście nie jest to oryginalny przepis na wegańskie panforte, ale myślę, że jest bardzo zbliżony. Skąd ta niepewność? Dlatego, że przepisów na idealne panforte jest tak wiele ile kucharek we Włoszech. Takie panforte można kupić we Włoszech niemal przez cały rok. To dlatego, że  im dłużej przechowywane tym lepsze. Panforte twardnieje i przechowywane w szczelnym słoju może nam służyć jako słodkie co nieco całą zimę. 

Oprócz orzechów i bakalii w skład wypieku wchodzi cukier, słodki syrop i odrobinę tłuszczu. Ja sięgnęłam po nowość- wegańską kostkę do pieczenia Kasia. Jest 100% roślinna i nie zawiera laktozy.  To świetnie, że duże firmy zauważają potencjał w wegańskim kliencie. . W pieczeniu sprawdza się znakomicie, dlatego cieszę się, że mam kolejną alternatywę dla masła.

Przepis jest świetny dlatego, że można go modyfikować. Wymieniać orzechy i bakalie. Zamiast kakao dodaj rozpuszczonej czekolady. 

Na dodatek panforte idealnie sprawdza się jako prezent. Moje panforte dostała przyjaciółka Asia. Ponoć zniknęło w jeden dzień. Nie doczekało świąt. Nie ma to jak upiec komuś słodką radość!  Jest stworzony do tego by się nim dzielić i zajadać w zimowe dni. Pasuje do wina, grzanego ponczu oraz zwykłej czarnej kawy. 





120g orzechów laskowych
120g orzechów włoskich
120g migdałów
200g mieszanki kandyzowanych skórek lub tylko pomarańczowa
50g suszonych fig lub moreli
50g suszonej żurawiny
50g rodzynek
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
duża szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (niekoniecznie)
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli
50g mąki pszennej
150g cukru
150g syropu z agawy lub sztucznego miodu
40g kostki do pieczenia kasia

cukier puder do posypania


🍯 Figi i morele posiekaj na mniejsze kawałki. 

🍯 Następnie wszystkie orzechy, bakalie, kakao, mąkę i przyprawy przenieś do miski. Wymieszaj.

🍯 W rondelku połącz, 100% roślinną kostkę do pieczenia Kasia, syrop i cukier. 

🍯 Wlej do miski i wszystko dokładnie wymieszaj. 

🍯 Przygotuj tortownicę (20cm). Dno wyłóż papierem do pieczenia. Tradycyjnie zamiast papieru do pieczenia używa się papier ryżowy. Masz? Wykorzystaj! 

🍯 Masę przelej do tortownicy. Przy pomocy zwilżonych wodą dłoni, wyrównaj masę i dociśnij do dna. 

🍯 Piecz w 160 stopniach przez 30-40 minut. Na wierzchu pojawią się małe bąbelki. 

🍯 Panforte całkowicie ostudź. 

🍯 Obficie posyp cukrem pudrem. Wierzch, spód oraz boki. 

🍯 Dziel się! 












6 komentarzy:

  1. nigdzie nie moge znalezc wegnaskiej Kasi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :( może musi się sprzedaż rozhulać bo to nowość. Ewentualnie użyj oleju kokosowego :)

      Usuń
  2. Suuuuuuuuuuuuuper słodkie, suuuuuuuuuuuper tłuste ciasto :) no i oczywiście trzeba pilnować żeby się nie spaliła góra :D... jak mi :D niewiele mi wyszło tej części "pomiędzy bakaliami", dlatego nie przypomina to ciasta tylko bardziej bakaliowy baton

    OdpowiedzUsuń
  3. mąka kokosowa też będzie dobra?? Asia

    OdpowiedzUsuń
  4. niestety, ta kasia ma kontrowersyjny olej palmowy

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly