czwartek, 14 grudnia 2017

ŚWIĄTECZNY STRUDEL Z GRZYBAMI






Czym u Was pachnie? U mnie już od dwóch tygodni pachnie świętami. Gotuję, testuję, próbuję, a potem rozdaję wypieki znajomym by samej nie być całkiem nasyconą jeszcze przed świętami.

Strudel z grzybami chodził za mną już od jesieni. Ale postanowiłam, że przygotuję go dopiero w zimie.  Ten grzybowy strudel to wielka konkurencja dla świątecznego kulebiaka z kiszoną kapustą. Kulebiak uwielbiam i co rok przygotowuję go wspólnie z babcią. Z resztą to ona mnie go nauczyła. W tym roku, muszę przyznać, że bitwę na smaki wygrał grzybowy strudel. Może kapusta się przejadła? Nie to nie możliwe... może po prostu miałam ochotę na coś innego. A na warsztatach świątecznych uczestnicy przygotowywali bajeczne strudle!

Strudel podobnie jak kulebiak należy wręcz podawać z barszczem na zakwasie. Smakuje równie dobrze z bulionem warzywnym lub sam. Jedz go na zimno lub podgrzanego. 

Nie zapomnij do masy dodać mielonego kminku. Nie wpłynie on znacząco na smak farszu, ale sprawi że całość będzie lepiej przyswajalna dla żołądka. Wiadomo, grzyby bywają ciężko strawne. 






ciasto
szklanka ciepłej wody
25g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
do 450g mąki
szczypta cukru
szczypta soli
3 łyżki oliwy

farsz
1 cebula
1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 jałowce
1/2-1 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżki oleju
sól
pieprz

* można wymieszać grzyby. Sięgaj po pieczarki brunatne, portobello, ,boczniaki czy shiitake

💚 Suszone grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na około 30 - 60  minut. Następnie odciśnij je z wody i posiekaj. 

💚 Pieczarki posiekaj  bardzo drobno. To żmudne, ale strudel z zwartym farszem będzie się lepiej kroić. 

💚 Cebulę obierz i posiekaj drobno. Przenieś na patelnie z olejem i smaż chwilkę.

💚 Dodaj wszystkie przyprawy prócz majeranku, soli i pieprzu. Smaż 3 minuty. 

💚 Dodaj wszystkie drobno posiekane grzyby. 

💚 Grzyby puszczą wodę. Farsz smaży się około 10-15 minut, aż nadmiar wody wyparuje. 

💚 Dodaj przesianą przez sitko mąkę, tak by nie zrobiły się grudki. Mąka lekko zlepi farsz. 

💚 Dopraw majerankiem, solą i dużą ilością pieprzu. 

💚  Farsz wystudź i wyciągnij licie laurowe, jałowiec i ziele angielskie. 


💚 Do miski wlej wodę. Dodaj drożdże, sól i cukier. 

💚 Dosyp 4 łyżki mąki. Wymieszaj by drożdże się rozpuściły. Zostaw na 10 minut.

💚 Teraz jedną ręką mieszając stopniowo dodawaj mąki.

💚 Kiedy masa zacznie nabierać kształtu, a ciasto odklejać się od ścianek miski dodaj oliwę. 

💚 Przenieś na blat i żwawo wyrabiaj. Jeśli jest potrzeba dodawaj mąki. 

💚 Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. Lepiej by było lekko miękkie i wilgotne niż za twarde. 

💚 Zostaw pod ściereczką na 10-20 minut.

💚 Rozwałkuj ciasto na placek grubości do 5mm.

💚 Na środek przenieś farsz. 

💚 Natnij boki tak samo po prawej i lewej stronie odcinając rogi. (mam nadzieję, że obrazek pomaga)

💚 Następnie zaplataj na zmianę kawałki ciasta na farsz. Raz prawy, raz lewy, raz prawy... 

💚 Gotowy strudel. Przenieś na blachę do pieczenia. 

💚 Przecz w 175-180 stopniach przez 40-50 minut. 

💚 Niech strudel się zarumieni.

💚 Podawaj po ostudzeniu. 




4 komentarze:

  1. Wygląda pięknie :D Ciekawe jak smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę (wegańskie oczywiście!), chyba będę robić w tym roku na święta, kochamy wszystko co z grzybami <3

    OdpowiedzUsuń
  3. To czarnuszka na wierzchu czy czarny sezam?, patrzę i czytam i nie wiem:-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly