wtorek, 13 lutego 2018

KARCZOCHY DUSZONE W OLIWIE Z BIAŁĄ FASOLĄ JAŚ





To jedno z moich ulubionych dań na świecie. Ale nie specjalnie często do gotuję. Staram się nadać mu cechy dania tradycyjnego, którego przygotowuję na kolacji przed grudniowymi świętami. Z całej gamy innych dań, to one smakuje moim gościom najbardziej. Nie ma się co dziwić, jest aromatyczne, syte, niesamowicie kuszące. Boskie karczochy, pyszna słodka fasola i wszystko to w gęstym oliwnym sosie.
Danie jest proste, ale tak wyjątkowo smaczne, że chętnie podzielę się przepisem. 
Najlepiej smakuje zimą, dlaczego?  Bo właśnie teraz kupicie świeże karczochy i całe danie przygotujecie sami. Z ręcznie przygotowanymi karczochami smakuje jeszcze lepiej!



Jeśli chcecie kopić gotowe serca karczochów wybierajcie takie:
- które są marynowane w oliwie (lub oleju) nie w zalewie pełniej soli i kwasów.
- wybierajcie takie w słoiczku nie puszce. 

A tak właściwie to to absolutnie najlepsze serca w karczochów w oliwie są Srdyńskiej firmy SaMarigosa, w której miałam okazję być i poznać produkcję od podszewki. Możecie poczytać o tym w TYM WPISIE  
Polecam, kupicie je w sklepie APIfood Kuchnia Włoska  http://sklep.kuchnia-wloska.com.plserca-karczochow 

Ja świeże karczochy zamówiłam przez vegepack. Trochę na początku się martwiłam, czy będą zjadliwe. Kiedyś kupowałam karczochy na straganach lub marketach, ale okazywały się przerośnięte, suche i w ogóle bez sensu. Zaprzestałam kupowania świeżych karczochów w Polsce. Dlatego kiedy vegepack wprowadził sysylijskie karczochy podskoczyłam na krześle!




około 300-400g karczochów w oliwie (TE są absolutnie najlepsze
lub 6-7 świeżych karczochów
200-300g suchej fasoli jaś (najlepsza na największa!) 
2-3 ząbki czosnku
sporo posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oregano
szczypta płątków chili (delikatnie ostrych)
sól do smaku

do świeżych karczochów bedzią potrzebne dodatkowo 2 cytryny



Jeśli masz świeże karczochy. 
Sposobów oczywiście jest sporo, ja najczęściej przygotowuje je tak.

💚 Fasolę moczę około 10h następnie gotuję do miękkości. 

💚 Do garnka nalewam wodę i wrzucam cytrynę pokrojoną na plastry.

💚 Odcinam na 1/3 wysokości. Odcinam ogonek i przecinam resztę na pół. 

💚 Nożem usuwam zewnętrzne, twarde i zielone liście. Jeśli jest potrzeba usuwam też ostre włoski koło serca karczocha. Serce ląduje w garnku z wodą i cytryną. Zostawiam tak karczochy na kilka godzin.


💚 Karczochy  i dwa plastry cytryny przenoszę do wysokiej patelnii.

💚 Dodaję sporo oliwy, 2 posiekane ząbki czosnku i płatki chili.

💚 Wszystko posypuję dużą szczyptą soli.

💚 Duszę, aż karczochy będą miękkie.  Tak przygotowane można podawać również z makaronem. 

💚 Dodaję ugotowaną fasolę. Może być taka na ząb.

💚 Duszę całość jeszcze 10-20 minut, aż fasola będzie miękka. 

💚 Na koniec dodaję oregano,  duuużo posiekanej natki pietruszki. Mieszam.

💚 Boskie! 





2 komentarze:

Printfriendly