sobota, 28 kwietnia 2018

GRILLOWANE BOCZNIAKI W MARYNACIE Z WINEM





Sezon grillowy rozpoczęty! Ale to nie prawda, że weganie na grilla przynoszą tylko szaszłyki i tofu. Chociaż prawda, że grillują fasolę :D  Grill to wspaniała okazja by popisać się swoimi kulinarnymi pomysłami i przepisami. 

Podczas grillowania nie może zabraknąć intensywnych marynat. Spokojne można się inspirować takimi, które pojawiają się podczas tradycyjnego grillowania. Sama sięgnęłam po coś bardzo popularnego, a mianowicie marynatę na bazie czerwonego wina. 

Wino wspaniale komponuje się z ziołami oraz polskimi przyprawami takimi jak jałowiec. Tę marynatę podrasowałam sosem sojowym. Wszystko po to by boczniaki były bardzo aromatyczne. Wino sprawia, że potrawa jest bardziej wyrafinowana, a smak samej potrawy bardziej złożony, wytrawny.

Wszelkie grzyby to wdzięczny temat wegańskiego grillowania, są mięsiste, świetnie nabierają smaku w marynatach. Nie brakuje im smaku umami- piątego smaku odpowiedzialnego, za wyjątkowość potrawy. 

Sięgajcie bo duże boczniaki, ale i grzyby shiitake. 







1-2 tacki boczniaków
marynata


1 szklanka czerwonego wina
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
3 goździki
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka tymianku
kilka liści laurowym
parę jagód jałowca
szczypta soli
szczypta pieprzu



💚 W dużej misce lub płaskim naczyniu do pieczenia połącz składniki marynaty. 

💚 Wsp grzyby. Możesz odciąć nóżki, często są twarde, osobiście ich nie lubię. 

💚 Niech boczniaki dobrze obleją się marynatą. 

💚 Pozostaw grzyby w marynacie około 20-30 minut. Mieszaj od czasu do czasu by grzyby ciągle pokrywały się marynatą. 

💚 Grilluj około 10 minut aż grzyby zmiękną. 

💚 Podlewaj resztą marynaty. 

💚 Jedz jako główne danie z dodatkami lub pakuj między bułę jak burger! 







10 komentarzy:

  1. rozpłynęłam się... jakie to musi być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Uwielbiam boczniaka pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pytanko... Mam akurat resztkę wina porto. Może być?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można je zrobić w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej! Czy używacie wegańskiego wina? Każde inne wino jest robione przy uzyciu zwierząt i ich części?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość win jest wegańska. Wino nie jest wegańkie w, momencie kiedy sie go klaruje. Używa się do tego konkretnie żelatyny. Przy czerwonych winach jest to trochę bzdura bo naturalny osad stanowi o jakości i wieku wina.
      Wiele win takich jak prosecco z vebeto w oryginalnej produkcji.również się nie klaruje.
      W sklepach eko mozna kupić wina ze znaczkiem vegan. Ale mozna tez poczytać w necie ktore wina nie sa klarowane. Jest ich masa, jestem przekonana że wszystkie włoskie.

      Usuń

Printfriendly