kwietnia 04, 2018

KANAPKA Z OMLETEM NA WYPASIE






Do przygotowania tego jakże wypasionego śniadania skłoniły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze widok takiej kanapki z tradycyjnym omletem w jednej z krakowskich knajp. To była mega inspiracja. Pomyślałam, że muuusze zrobić taką na bloga! 
Drugą sprawą były eksperymenty z wegańskim jajem, które już jakiś czas temu dostałam do eksperymentów. Veggs można dostać w większości eko sklepów w Polsce, ale widziałam je również w Auchan i Tesco. 
Muszę przyznać, że omijam zastępniki jajek w proszkach, uważam  że spokojnie można się obejść w kuchni bez nich. Ale jestem pewna, że mimo wszystko są pomocne dla tych, którzy z weganizmem mierzą się od niedawna.

Veggs użyłam pierwszy raz do tofucznicy. Faktycznie sprawia, że tofucznica jest bardziej zwarta i wilgotna jak tradycyjna jajecznica. Drugi raz Vegg wykorzystałam by przygotować wegański omlet. Tutaj miałam sporo zastrzeżeń. "Jajowata" ciecz jest bardzo glutowata i potrzebuje więcej czasu na patelni by się zawiązać. Dlatego przy tym przepisie pewnie będzie sporo zamieszania i z początku omlet może być za wilgotny. To zależy też od patelni, by dobrze trzymała ciepło i nie przypaliła omletu za szybko. Dlatego jeśli nie macie veggs spokojnie sprawdźcie mój inny przepis na omlet.  

Tutaj najważniejszy jest sposób podania- między ulubioną bułką z fajnymi, świeżymi dodatkami. Coś bardzo podobnego jak równie wypasiona buła z tofucznicą. Mniam!






omlet
można wykorzystać omlet z tego przepisu
albo z tego równie fajnego 
lub


2 vege jaja Vegss  (2 miarki zamiennika 4 miarki wody)
1 łyżka mąki pszennej (ok 20g)
1 łyżka mąki z ciecierzycy
5 łyżek wody lub mleka roślinnego
1/3 łyżeczki soli kala namak lub tradycyjnej
duża szczypta pieprzu
1 łyżeczka płatków drożdzowych
mały kawałek tofu naturalnego

1-2 łyżki oleju



do buły
pomidor
ogórek
liście szpinaku lub sałata
kiełki
awokado





💚 Przygotuj miskę. 

💚 Wsyp do niej 2 małe miarki zamiennika veggs oraz 4 duże miarki wody. Wymieszaj dobrze trzepaczką i odstaw na 5 minut. Jajo zgęstnieje.

💚 Dodaj sól, płatki i mąkę. Mieszaj i powoli dodawaj dodatkową mleko/wodę. Konsystencją powinna być lżejsza.Wystarczy około 5 łyżek. 

💚 Rozgrzej patelnię. 

💚 Przelej masę i rozprowadź po patelni. 

💚 Smaż na najmniejszym ogniu. Możesz lekko przykryć patelnię. 

💚 Są dwie szkoły, by omlet był bardziej zwarty i suchy przewróć do na drugą stronę. By uzyskać miękki omlet smaż na małym ogniu na jednej stronie bo momentu aż omlet się "zetnie"

💚 Kiedy będzie gotowy (po około 7-10 minutach) złóż do na pół. 

💚 Przygotuj bułę. 

💚 Przekrój na pół i posmaruj pastą, hummusem lub wegańskim masłem. 

💚 Ułóż szpinak lub sałatę, następnie pomidor, ogórek i inne surowe składniki. 

💚 Przenieś omlet. 

💚 Posmaruj sojonezem

💚 Posyp kiełkami.

💚 Przykryj drugą częścią buły.

💚 Jedz na ciepło lub zimno.


13 komentarzy:

Copyright © 2016 Wegan Nerd - wegańskie gotowanie , Blogger
karografia.pl