środa, 13 czerwca 2018

DUSZONE MŁODE ZIEMNIAKI, Z POMIDORAMI, ZIELONYM GROSZKIEM, ŚMIETANKĄ SOJOWĄ I TONĄ KOPERKU







Taką sałatkę, traktowałam ostatnio jak obiad. Zajadałam się tym daniem chyba 4 dni pod rząd. Może jest to formą sałatki, może mniejszego dania, tak czy siak jest proste i znakomite. Takie w sam raz na czerwiec, bardzo sezonowe i kolorowe.

Oczywiście jem go od tylu dni nie tylko dlatego, że bardzo mi smakuje, ale trochę nie mam na nic innego czasu. Wole wszystko przygotować w jednym garze i mieć święty spokój również z sprzątaniem. 
Pewnie stanę się trochę nadziej nie obecna na blogu. To dlatego, że dostałam ostatnio maila od wydawcy. Skończyłyśmy właśnie korektę, mam niewiele czasu by zrobić wstępny skład książki i pokończyć ilustracje i zdjęcia...Roboty mam w cholerę! Dlatego zabookowałam lot do Wenecji... Znowu... 

Ale to dlatego, że uczę się spontaniczności i muszę szybko zobaczyć Biennale Architektury. Przyznam, że nie przywiązywałam wagi do biennale architektury i nie do końca wyobrażałam sobie go jak coś ciekawego. Ale kiedy zaznajomiłam się z artystami, a w maju będąc w Wenecji z mamą zaglądnęłyśmy w parę miejsc przy otwarciu imprezy, oszalałam. Takie to kosmiczne, że nie mogę przestać myśleć o wyjeździe.

Ale wracając do duszonych ziemniaczków z pomidorami to jest to tak smaczne, że gwarantuje też będziecie to gotować przez tydzień i co dzień!

Spokojnie jeszcze coś Wam ugotuję, nie pozwolę żeby porwała mnie praca i Italia! 




1 porcja


6 małych młodych ziemniaków
1 duży pomidor (lub dwa mniejsze kolorowe)
garstka mrożonego groszku zielonego
łyżka śmietanki roślinnej*
tona koperku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
kilak łyżek wody

* sojowa, ryżowa,owsiana lub ta z tego przepisu  lub teegooo


💚 Nie obieram ziemniaczków. Jeśli też tego nie lubisz po prostu je dokładnie  umyj przy pomocy myjki.

💚 Ziemniaki przenieś do rondla najlepiej takiego z nieprzywierającą powłoką. 

💚 Czosnek obierz i zgnieć nożem. Nie trzeba siekać ani nic. Dorzuć do ziemniaków.

💚 Wlej oliwę i odrobinę wody. Całość posól. 

💚 Rondel przykryj i po prostu duś na małej temperaturze około 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. 

💚 W tym czasie pokrój pomidory na dużą kostkę. 

💚  Kiedy ziemniaki będą już miękkie wrzuć do nich zielony groszek, duś chwilkę niech tylko nabierze temperatury i koloru.

 💚 Przenieś ziemniaki i goroszek do pomidorów. 

💚 Wlej śmietankę.

💚 Dodaj duuuużoooo posiekanego koperku. 

💚 Wymieszaj. 

💚 Dopraw do smaku solą i pieprzem. 






14 komentarzy:

  1. Dziękuję Ci za ten przepis! Danie bardzo proste, smaczne, szybkie, tanie i pięknie wygląda:) Dodałam trochę brokułów i zjadłam ten obiad na spółkę z 2-latkiem. I wiem, co będę jeść jutro!

    OdpowiedzUsuń
  2. a wiesz co, ostatnio sobie myślałam o tym, że jak byłaś w Wenecji to ja tak bardzo zazdrościłam, bo Biennale właśnie, a Ty tylko to jedzenie i jedzenie :) oczywiście potem się opamiętałam, że nie każdy się tym interesuje i to raczej taka "impreza" dla zapaleńców. tym bardziej super przeczytać, że jednak!! :) pozdrawiam!

    ps ziemnory wjechały z impetem dziś na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak ja jeżdziłam na biennale sztuki. Myślałam, że architektury to nie bedzie wielkie wow. A jednak jest i to mega. Lecę znowu w sierpniu.
      A nie wrzucam dużo relacji z takich impres bo nie zawsze to ludzi interesuje. Raz dostałam komentarz zebym się jedzeniem zajęła a nie spamowała pierdołami ;)

      Usuń
  3. Świetny jest ten przepis. Lubię sobie zjeść coś dobrego na szybko. I on się w to idealnie wpasowuje. Przygotowanie normalnego obiadu to jakaś mordęga, ale takie ziemniaczki to z kolei żadna filozofia, ot praca w kuchni przez pół godziny. :D Teraz częściej będą widywane na moim stole. Mam nadzieje że innym też przypadną do gustu, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się mają takie duszone ziemniaki do takich zwyczajnie gotowanych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ziemniaki się duszą to się duszą, a gotowane pływają w wodzie co nie? :P

      Usuń
  5. Uwielbiam Powiem szczerze że wygląda naprawdę świetnie! Uwielbiam takie warzywne sałatki , a ciecierzyca jest świetna i zdrowa! U mnie w domu takie sałatki zawsze bardzo szybko znikają i ten przepis na pewno też przetestuję jeszcze w tym tygodniu ! Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej takich przepisów;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli takie dania powstają z braku czasu, to chciałoby się nie mieć czasu w ogóle :). Pychota! Powodzenia z książką i udanej wyprawy :).

    OdpowiedzUsuń
  7. W końcu zrobiłam te danie wczoraj, bomba!♥ dodałam do tego smażona fasolkę, pyszotka ♥

    Wiola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ingerencja w przepis wskazana! Jao ostatnio dodałam fasolke :D

      Usuń
  8. Smaczne tylko trochę za suche. Dodałam trochę chrzanu krakusa i można było się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly