wtorek, 11 września 2018

MAKARON ZAPIEKANY Z FASOLĄ I JABŁKAMI GRÓJECKIMI







Zapiekana fasola z jabłkami? Uwielbiacie ją!
Makaron? Myślę, że nie trzeba namawiać do dań z pastą.

Od początku wiedziałam, że ten przepis wyjdzie genialny. Nie myliłam się. Sekretem tego przepisu jest prostota i lokalność. Zaufanie do znanych nam produktów. A właściwie spokojna pewność, że danie wyjdzie znakomite. Takie gotowanie lubię najbardziej, aromatyczne, niepracochłonne, szczere w składnikach. 

Dlaczego wybrałam akurat jabłka grójeckie? 
Bo są polskie i pełne historii. Uprawa jabłoni w okolicy Grójca została zapoczątkowana w XVI w. przez królową Bonę. Jej też zawdzięczamy w Polsce ziemniaki i cukinie, pomidory...i całą masę innych warzyw, które my weganie szczelnie uwielbiamy. 
Termin „jabłka grójeckie” odnosi się do 40 odmian (i ich pochodnych) wywodzących się z regionu grójeckiego. Najpopularniejsze są przede wszystkim odmiany: Gala, Szampion, Ligol.
Wyróżniająca cecha tych owoców, to bardzo mocny rumiany kolor. Są twardawe, ale jędrne, lekko kwaśnawe, bardzo aromatyczne i niezwykle soczyste! W pieczeniu idealnie puszczają soki, ale nie rozpadają się. Sok za to chłonie białą fasola, nabierając tym samym oryginalnego smaku. 
Wszystkie cechy jabłka zawdzięczają oczywiście miejscu, gdzie rosną sady. Region Grójecki charakteryzuje się specyficzną glebą, a nawet swoim południowomazowieckim mikroklimatem. 

5 października 2011 r. jabłka grójeckie zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Ochroną objęto 40 odmian, w tym m. in. Gloster, Idared, Jonagored, Golden, uprawianych na ściśle wyznaczonym obszarze rejonu grójeckiego.

Jabłka grójeckie pochodzące z rodzinnych gospodarstw trafiają na półki supermarketów Lidl. Więc jeśli szukać z powodzeniem jabłek z oznaczeniem to właśnie tam!




https://ryneczek.lidl.pl/jablka-grojeckie-rajpol/
http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/jablka-grojeckie
http://jablkagrojeckie.pl/o-nas/jablka-grojeckie-2/






1 cebula
około 300g ugotowanej białej fasoli (100-150 suchej)
2 ząbki czosnku
garść suszonych pomidorków
oliwa z oliwek
sól
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka bułki tartej (niekoniecznie)
bazylia
świeża bazylia
świeża natka pietruszki 

ulubiony makaron


💚 Fasolę zalej wodą, niech moczy się około 10 godzin. Następnie wymień wodę i gotuj około 1 godziny, aż fasola zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Odcedź.

💚 Jabłka obierz. Obierki użyj w bulionie warzywnym. Pokrój na mniejszą kostkę i przenieś do naczynia żaroodpornego.

💚 Wrzuć do jabłek fasolę. 

💚 Cebulę obierz i pokrój w grubsze półksiężyce. Przenieś do naczynia. 

💚 Dodaj suszone pomidory, ja zdecydowanie dałam ich za mało! Po upieczeniu w jabłkach są świetne.

💚 Ząbki czosnku po prostu zgnieć nożem lub dłonią i dodaj do jabłek i fasoli.

💚 Całość posól, dodaj oregano i skrop oliwą. Przemieszaj. 

💚 Na wierzch możesz ułożyć świeże liście bazylii. 

💚 Piecz około 30-40 minut w 180 stopach.

💚 Makaron ugotuj al dente. Przecedź odlewając jakieś 5 łyżek wody spod gotowania. 

💚 Wyciągnij jabłka z piekarnika i przesyp do nich ugotowany makaron. Dodaj wodę spod gotowania. Przemieszaj. 

💚 Posyp bułką tartą i skrop oliwą. 

💚 Piecz dodatkowe 10 minut.

💚 Posyp posiekaną natką pietruszki.

💚 Smakuje bosko!!








3 komentarze:

  1. Ciekawie czy to tak smakuje jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu jest już pieczona fasola z jabłkami i jest znakomita. Z makaronem może być już tylko lepiej :D

      Usuń
  2. nigdy nie robiłam makaronu z jabłkami. chętnie wypróbuję tę połączenie

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly