grudnia 19, 2018

grudnia 19, 2018

BOGATY, BEZGLUTENOWY MARCHEWKOWY KEKS!




Pomyślałam sobie, to że wydałam ostatnio  słodką książkę nie może mnie zwolnić z przygotowywania wegańskich słodkości na bloga. O nie! W święta też należy się coś słodkiego. Nie tylko opasłe fasolowe pasztety, rozkoszne pierogi czy boskie selerowe śledzie. 

Na blogu znajdziecie przepis na keks. Ale ma chyba tyle lat co ten blog! Postanowiłam, że przygotuję nowy przepis. Ale chciałam by był, ekstra i wyjątkowy. 

Bogaty, wegański keks powinien być w warzywną wkładką. Będzie mieć piękny, rozweselający kolor. Padło na polskie marchewki z Ryneczku Lidla. Marchewka jest naturalnie słodka i ma piękną ciepłą barwę. Pewnie dlatego świat ukochał sobie ciasta marchewkowe. Ale to nie jest przepis na zwykłe ciasto z marchewką. 

Polska marchewka to wyjątkowe warzywo. W Polsce jej sezon trwa niemal cały czas. Marchewki mają sporo beta- karotenu dlatego zaleca się jeść je właśnie zimą. To iście polskie warzywo dlatego zawsze staram się kupować marchewki od lokalnych dostawców. Spakowałam bawełniane siateczki do torebki i wybrałam się po polskie marchewki do Lidla. 

Po pierwsze keks powinien zawierać w sobie sporo bakalii i owoców kandyzowanych. Ma  być turbo słodki i świąteczny.
Dodatkowo przygotowałam do niego też cytrynowo rozgrzewający lukier. 




Smak keksu można również urozmaicić alkoholem.
Przygotuj 50-100ml białego rumu, likier pomarańczowy cointreau lub limoncello. Przy pomocy łyżeczki powoli podlewaj jeszcze ciepłe (ale nie gorące) ciasto. Będzie wchłaniać alkohol jak gąbka ;) Keks będzie jeszcze smaczniejszy! 











2 polskie marchewki z Ryneczku Lidla(200g)
200g mąki kukurydzianej
50g  wiórków kokosowych
50g  łyżki mąki ryżowej
300ml szklanka mleka sojowego
1/2 szkl. cukru trzcinowego

1 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 szkl. płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego

około 1 szklanka bakalii i owoców kandyzowanych 
szczypta cynamonu lub imbiru (niekoniecznie)
2 łyżeczki soku z cytryny

Skórka otarta z cytryny
szczypta solo
kilka kropel aromatu cytrynowego/pomarańczowego/rumowego



lukier
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka likieru/wódki/rumu
5-7 łyżek cukru pudru


do posypania
kandyzowana skórka pomarańczy lub cytryny
płatki róży


💚 Marchewki obierz i zawiń w folię. Piecz w 180 stopniach około 20 minut. Następnie zmiksuj marchewki na puree.

💚 W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki czyli mąki, wiórki kokosowe, cukier, sodę, sól, przyprawę i proszek do pieczenia.

💚 Do mniejszej miski odlej mleko sojowe i dodaj sok z cytryny. Przemieszaj i zostaw na 5 minut.

💚 Do mokrych składników dodaj, puree, olej i olejek cytrynowy. Wymieszaj.

💚 Powoli wlewaj mokre składniki do suchych. Mieszaj niech dobrze się połączą.

💚 Dodaj skórkę z cytryny i bakalie.

💚 Wymieszaj.

💚 Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma powinna mieć długość około 20-25cm. 

💚 Piecz w 180 stopniach około 40-45 minut. Najlepiej żeby keks były rumiany, to nic jeśli popęka od góry. Sprawdź czy ciasto jest gotowe przy pomocy wykałaczki.

💚 W tym czasie przygotuj gęsty lukier.

💚 Kiedy ciasto ostygnie polej je lukrem i obficie posyp płatkami róży i owocami kandyzowanymi.










22 komentarze:

  1. Super to wygląda na zdjęciach ! Myślę czy by tego przepisu nie wykorzystać jeszcze na święta :) Fajne połączenie składników, a keks co roku u mnie musi być.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniejszego ciasta nie jadłam chyba nigdy. Jest on cudowny, polecam wszystkim spróbować, na prawdę warto, szczególnie że święta tuż tuż! Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim ciachem grzech nie zgrzeszyć :O Wygląda pięknie, a jak patrzę na nie to niemal czuję ten zniewalający zapach. Muszę spróbować. Dzięki za świetny przepis! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę spróbować w najbliższym czasie, bo zapowiada się naprawdę ciekawie. Myślę, że jest na pewno bardzo smaczny :) Czekam na kolejne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym mogę zastąpić płatki kokosowe jeśli to możliwe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, jak przygotowuję przepis nie przewiduję innych jego wersji z milinem zastępników.

      Usuń
  6. Czy mogę zamienić mleko sojowe na owsiane?

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy marchewki muszą być upieczone w folii? bo jakby nie patrzeć aluminium w połączeniu z jedzeniem to średnio dobrany zestaw. Można je np ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiec to upiec:P
      ugotowanie to zupełnie inny proces, pozbędziemy się smaku a marchewka nabierze wody.

      Usuń
    2. Mozesz zawinąć w papier do pieczenia

      Usuń
  8. Czy to mają być płatki kokosowe,czy wiórka kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbowałem to z twoją recepturą, smakuje wspaniale, świetne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam je w formie mufinek. Zamieniłam mąkę ryżową na ziemniaczaną i zamiast bakalii dałam tylko rodzynki.
    Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marchewski zawsze na propsie! Uwielbiam ich smak i witaminy. Doskonale się po nich czuję. Naprawdę rewelacja!

    OdpowiedzUsuń