czwartek, 31 stycznia 2019

CIASTO PRZEKŁADANE OWOCAMI I WEGAŃSKIM MASCARPONE, POLANE CZEKOLADĄ





Nigdy nie wiem czym różni się  ciasto przekładane kremem od tortu. A może to to samo,jak to że każdy kwadrat jest prostokątem? Czy torty zawsze muszą być piętrowe i bardzo słodkie? Tyle pytań!

Chciało mi się ciasta, wiec zaczęłam sprzątać zamrażarkę. Logiczne. Myślała, że podczas sprzątania tak mnie to zajęcie pochłonie, że zapomnę o tej głębokiej chęci na cukier. Wyciągnęłam zapasy mrożonych porzeczek i chociaż do lata daleko postanowiłam,  że się ich pozbędę. Jak? W cieście!

Nie lubię za słodkich ciast. Oczywiście uważam, że muszą być słodkie (bo to deser na boga!) ale nie aż tak żebym po 2 kęsach musiała popijać je litrem kawy. Chociaż zdarza mi się tęsknić za tradycyjnymi, turbo słodkimi wyrobami cukierniczymi, sama aż tak słodko nie potrafię piec. Chyba...

To ciasto traktuję trochę jak pieczenie z resztek. Zużyłam nawet resztki czekolady na polewę. Nie miałam jej za dużo, wiec dodałam mleka by polewa stała się bardziej kremowa. 








ciasto


2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3/4-1 szklanki cukru trzcinowego
5 łyżek kakao lub karobu
2 szklanki mleka roślinnego najlepiej sojowego
1/4 szklanki octu jabłkowego 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju
krem


1 pojemniczek tego mascarpone
lub kostka naturalnego tofu
4 lub więcej łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

owoce

około 500g mrożonych owoców np porzeczki 
5 lub więcej łyżek cukru
4 lub wieeeecej łyżek cointreau lub białego rumu

polewa

100g gorzkiej lub deserowej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
5 łyżek mleka sojowego



Tortownica o średnicy 20cm
lub forma o bokach do 25cm
💚 Przygotuj 2 miski. W jednej połącz mleko roślinne z octem. Zostaw na 5 minut.

💚 Do drugiej przesiej mąki i kakao. 

💚 Dodaj proszek do pieczenia, sodę i sól. 

💚 Dodaj cukier.

💚 Dodaj mleko wymieszane z octem i zacznij mieszać. 

💚 Na koniec dodaj olej. 

💚 Przelej do formy. 

💚 Piecz w 175-180 stopniach około godziny. Do suchego patyczka. Jeśli ciasto urośnie i zacznie pękać, ale będzie jeszcze mokre w środku przykryj wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 

💚 Ciasto ostudź. Odetnij wierzch i wyrównaj. Przetnij na pół.

💚 Dla ułatwienia przenieś pierwszą połowę do czystej tortownicy lub formy. (tej samej w której piekło się ciasto)

💚 Posmaruj pierwszą część owocami, ale nie zużywaj wszystkich. Następnie przenieś krem i wyrównaj go przy pomocy czystej łyżki. 

💚 Drugą część ciasta również posmaruj owocami. Chodzi mi o wewnętrzną stronę, która będzie przylegać do kremu.

💚 Resztę owoców rozsmaruj na wierzchu ciasta. 

💚 Przed podaniem polej czekoladą i ozdób wg uznania.


Owoce 💚 Do rondla przesyp owoce. Pozbądź się ewentualnych farfocli, listków, gałązek. Dodaj cukier. Smaż aż owoce się rozpadną i soki zredukują na gęstą marmoladę. Na koniec dodaj likier cointreau.

Krem
💚Do miski przenieś mascarpone. Dodaj cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Zacznij miksować. Na początku będą grudki, ale po chwili wszystko się połączy w gładki krem. Spróbuj i ewentualnie dodaj cukru. 

💚 Jeśli nie masz mascarpone zmiksuj tofu z dodatkiem soku z cytryny i cukru pudru. Tofu jest twardsze i z pewnością użyjesz więcej soku. Myślę, że spokojnie można użyć soku z całej lub nawet 2 cytryn. Ważne by pozbyć się "sojowego" smaku tofu i dobrze go zakwasić. Będzie miał twarogowy smak, a z cukrem i wanilią staniem się smacznym kremem. 

Czekolada
💚 W miseczce umieść czekoladę, olej i mleko. Rozpuść w kąpieli wodnej. Pamiętaj by miska nie leżała bezpośrednio nad parą. Najlepiej włóż do rondla z wodą łyżkę i oprzyj nią niej miseczkę z czekoladą. Możesz rozpuścić czekoladę w mikrofalówce. 

💚 Wymieszaj i oblej czekoladą ciasto. 



13 komentarzy:

  1. Ten przepis jest niewiarygodny....od razu ma się ochotę pójść do kuchni i wykonać to cudo...jeśli wyjdzie to przysięgam, że przechodzę na wegannerdyzm :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie to przepis na biszkopt stary jak świat. Ostatnio dodaję do mąki pszennej mąki kukurydzianej. Biszkopt jest bardziej "kruchy"

      Usuń
  2. Czy można pominąć rum albo zastąpić czymś innym. Tort wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort wygląda obłędnie! Czy można pominąć rum albo zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sensie innym alkoholem? Bo chyba nie ma nic co może zastąpić alkohol ;)
      wiec można go nie dodać.

      Usuń
  4. Czy na Pani blogu mozna znaleźć jeszcze inne przepisy ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli wpakować by tam czereśnie albo wiśnie, to byłbym w niebie:D Szczerze powiedziawszy nie wiedziałem nawet, że istnieje coś takiego jak wegański serek mascarpone! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast mąki pszennej może być orkiszowa i tą kukurydziana?

    OdpowiedzUsuń
  7. a można pominąć kukurydzianą mąkę?

    OdpowiedzUsuń
  8. można użyć samą pszenną.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie!! Na pewno wypróbuję!!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly