lutego 04, 2019

FOCACCIA Z WINOGRONAMI I CEBULKĄ





Wszystko zaczęło się od tego, że będąc w Berlinie kupiłam wegański ser pleśniowy Happy White. 
Trzeba przyznać, że jego cena jest dość wysoka, ale czego nie robi się dla wegańskich pyszności. Czasem wydaje się sporo hajsu, czasem też sporo się czeka. Przez to, że ser był drogi  tak strasznie było mi żal go jeść. Na początku  uważałam, że takie cudo potrzepuje większej oprawy, lub przyjęcia. Potem dotarło do mnie, że jeden ser na kilka osób to żart. Następnie kombinowałam z przepisem z jego użyciem, co też było bezsensu bo po co przygotowywać przepis  na bloga, skoro produktu nie da się kupić w Polsce... W końcu doszłam do wniosku, że pieprzyć raz się żyje. Zjem ten ser w najbliższą niedzielę i w dupie mam wszystko. To tylko ser! 

Oczywiście, że się tak nie stało. Jestem blogerką nie mogę tak po prostu zjeść wegańskiego serka pleśniowego i nie poinformować o tym ludzkości! Zrobiłam więc focaccie i sporo zdjęć. Ser zjem sama, ale z Wami podzielę się przepisem. 

Sery pleśniowe często występują na zdjęciach w towarzystwie winogron i pieczywa. Dlatego postanowiłam, że upiekę focaccie właśnie z winogronami. 

Sam serek pleśniowy jest znakomity. Trochę różni się konsystencją od tradycyjnego camemberta, ale otacza go taka sama pleśń. W smaku przypomina mi zupełnie tę samą, którą jadłam z camembertem będąc jeszcze wegetarianką. 
Czy opłacało się wydać niemal 10E na serek? Tak! Czy polecam spróbować? Tak! Czy będę go kupować? Pewnie nie , bo jednak to spory wydatek, ale okazjonalnie będąc w Berlinie warto zajrzeć do sklepu VEGANZ i kupić coś super. 

A focaccie można jeść bez większych okazji i bez burżujskiego serka z nerkowców ;)




100-200g semoliny *
25g świeżych drożdży lub opakowanie suchych 7g
300ml  ciepłej wody (nie wrzącej!)
sól
szczypta cukru

2-3 młode zielone cebulki
winogrona
szczypta soli
oragano



* lub około 500g  samej mąki 





🍅 Wlej wodę do miski, dodaj drożdże, szczyptę cukru i kilka łyżek mąki. Przemieszaj tak by drożdże się rozpuściły. Zostaw na 15 minut.

🍅 Dodaj sól.

🍅 Mieszając dłonią powoli dodawaj mąki. 

🍅  Kiedy ciasto zaczyna odlepiać się od brzegów miski dodaj oliwy. 

🍅 Wyrabiaj. Przenieś ciasto na blat. 

🍅 Ciasto powinno być, miękkie i sprężyste. Jeśli nadal lepi się do rąk to nic. Wyrabiaj jeszcze chwilkę posypując nie dużą ilością mąki lub semoliny. Lepsze jest takie lekko lepiące się do dłoni, niż twarda jak skała gula. 

🍅 Ciasto posmaruj oliwą i zostaw do wyrośnięcia. Niech ciasto podwoi swoją objętość. 

🍅 Ciasto rozciągnij na cienki placek zaczynając od środka. Nie wałkuj.

🍅 Zostaw na 5 minut.

🍅 Cebulkę potnij w plastry. Ułóż na focacci i dociśnij do ciasta.

🍅 Poukładaj na cieście winogrona.

🍅 Całość lekko posól i polej obficie oliwą.

🍅 Piecz w 200-250 stopniach aż brzegi się zarumienią.

🍅 Po upieczeniu posyp oregano lub tymiankiem.









6 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie! Co do serka to właśnie on przykuł moją uwagę:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest przepyszna! Zdecydowanie do powtórzenia i to niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hej, wyszła mi dość twarda; taka ma być? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po czy przed upieczeniem, Może była za długo pieczona.

      Usuń
  4. Pyszna pyszność, koniecznie podbieram ci przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię focaccię, robiłam ją nawet. Ale ta Twoja wygląda zupełnie inaczej. Stanowczo bardziej smakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wegan Nerd - wegańskie gotowanie , Blogger
karografia.pl