lutego 14, 2019

GZIK JAGLANY I DOMOWA HODOWLA KIEŁKÓW






Pamiętacie taki  sposób na hodowle kiełków w słoiku? Nigdy mi nie wychodziły. Kiełki, a właściwie już nasiona namiętnie gniły za każdym razem, kiedy próbowałam tego sposobu. 

Swego czasu miałam też kiełkownicę. Taką okrągłą z 3 podstawkami. Z nią było podobnie, kiełki albo gniły, albo robiło ich się za dużo. Nie nadążałam ze zjadaniem, więc tradycyjnie oblatywały pleśnią. Z resztą pięterka w kiełkownicy były dość niskie, często dziurki na wodę się zatykały, a mycie jej doprowadzało mnie do szału. Dałam za wygraną. Potrafiłam wykiełkować tylko rzeżuchę na wacie. Do czasu!  

Home Kitchen Garden to urocze małe ogródeczki na kiełki.  Wyglądają jak zgrabne grządki, na których wyhodujemy kiełki każdego warzywa. 
Zestaw startowy zawiera podstawkę wielokrotnego użytku, mini woreczek z biodegradowalnej juty, wkład kokosowy, który zastępuje glebę oraz opakowanie nasion. 

Zestaw uzupełniający to krążek gleby z koksa oraz opakowanie z nasionami. Kupując zestaw startowy można użyć go wielokrotnie.

Mini grządki ładnie prezentują się na parapecie. Będą też uroczą ozdobą na  balkonie. Kiełki hoduje się bardzo prosto, należy pamiętać tylko o zraszaniu nasion wodą. 
Więcej na https://homekitchengarden.pl/

Kiełki pasują do każdego dania. To zdrowy dodatek pełen błonnika, witamin i minerałów. Mnie kiełki kojarzą się z wiosną i lekkimi posiłkami. Stąd przepis na serek "gzik".
Sporo w nim nowalijek i wiosennego zacięcia. Kiełki z domowej hodowli pasują jak ulał do pasty i na samą kanapkę.








100g kaszy jaglanej
200ml mleka sojowego + kilka łyżek
100g lub więcej tofu naturalnego
sok z 1/2 cytryny

1 kopiata łyżka oleju kokosowego
szczypiorek
3 rzodkiewki
koperek
kiełki rzodkiewki 
rzeżucha 
2 łyżeczki płatków drożdżowych
sól
pieprz 
szczypta cukru



💚 Kaszę jaglaną przepłucz we wrzącej wodzie, następnie ugotuj na miękko w mleku sojowym.

💚 Do miski przenieś tofu. Dodaj sok z cytryny i roztopiony olej kokosowy. Zmiksuj blenderem ręcznym lub dobrze zgnieć widelcem. 

💚 Dodaj kaszę jaglaną i również lekko zblenduj. Jeśli masa jest za sucha dodaj kilka łyżek mleka sojowego.

💚 Szczypiorek, koperek i rzodkiewkę pokrój drobno. Wsyp do miski z tofu i kaszą jaglaną. 

💚 Dodaj płatki drożdżowe. 

💚 Dopraw solą, szczyptą cukru i pieprzem. Dobrze przemieszaj.

💚 Na koniec dodaj kiełki. Bezpośrednio do miseczki i potem na kanapkę. 




7 komentarzy:

  1. Właśnie szukałam w sklepie kiełek ze słonecznika ale chyba sama zacznę uprawiać bo ciężko dostać w sklepie.
    Pozdrawiam - https://www.wolfiepoli.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to jest super! Nigdy nie bawiłem się w ogrodnictwo, ale kiełki lubię, więc może spróbuję. Wgląda na proste :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja planuję wykorzystać te mini grządki na rozsady pomidorów na wiosnę ;D

      Usuń
  3. Informacje na temat własnej hodowli kiełków bardziej mnie zafrasowały niż sam gzik haha, posadzę i u siebie, co mi szkodzi. Nie wygląda to na trudne zadanie :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny wpis i cudowne zdjęcia jak zwykle u ciebie :) ja hodowlę kiełków już opanowałam :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to podłoże można wykorzystywać kilkakrotnie czy zestawy są jednorazowe?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie eksperymentowałam z własną hodowlą ale w sumie dlaczego nie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wegan Nerd - wegańskie gotowanie , Blogger
karografia.pl