maja 20, 2019

CIECIERZYCA Z BOTWINKĄ W MLEKU KOKOSOWYM





Gulasze i paciaraje jak to mawia moja koleżanka Anka są wdzięczne w wegańskim gotowaniu. Wystarczy wrzucić do gara sezonowe warzywa dobrze doprawić po swojemu i włala! jest obiad. By całość było bardziej gęste warto dodać puszkę pomidorów, przecie lub mleko kokosowe. To ostatnie doda całości tez orientalnego sznytu. 

Dziś w garze znalazła się botwinka, jako składnik białkowy wybrałam ciecierzycę. Jest słodka i lekko orzechowa w smaku, ale zdecydowanie będzie pasować tu każdy rodzaj groch u i fasoli. Warzywa zalałam mlekiem kokosowym, sprawia że danie nabiera przyjemnej jedwabistej konsystencji.






1 pęczek botwinki
kawałek pora lub cebula
kilka młodych ziemniaków
puszka ciecierzycy
puszka mleka kokosowego lub pomidory
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka kuminu 
sól
szczypta cukru 
oliwa z oliwek
do podania 
kasza jaglana
kiełki
orzechy lub inne ziarna
olej sezamowy

💚 W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj posiekanego pora lub cebule i smaż chwilkę. 

💚 W tym czasie dokładnie umyj botwinkę, czasem między listkami chowa się ziemia. 

💚 Pokrój botwinkę i dodaj do pora.

💚 Ziemniaki oczyści przekrój na pół. Wrzuć do garnka.

💚 Wszystko posól.

💚 Duś pod przykryciem około 10 minut. Możesz podlać kilkoma łyżkami wody.

💚 Dodaj kumin, cieciorkę i mleko kokosowe. 

💚 Przemieszaj i duś aż ziemniaki będą odpowiednio miękkie. 

💚 Dopraw solą, i cukrem.

💚 Podawaj z kaszą lub ryżem i zieleniną. 

💚 Przed podaniem skrop olejem sezamowym



12 komentarzy:

Copyright © 2016 Wegan Nerd - wegańskie gotowanie , Blogger
karografia.pl