maja 12, 2019

maja 12, 2019

SAAG TOFU




Saag znaczy szpinak , ale pod tym hasłem może kryć się inne zielone liściaste warzywo. Dlatego jedząc oryginalną potrawę w jej składzie mogą również znaleźć się liście musztardowca czy kapusty. Z tą potrawą można eksperymentować wiec do zielonej mieszkanki warto dodać młodego jarmużu, a nawet pokrzywy.

Saag paneer to potrawa z dodatkiem indyjskiego sera z mleka krowiego. Tę potrawę można w bardzo prosty sposób zweganizować wymieniając ser na tofu, a całość smażyć na oleju zamiast ghee. Tutaj liczą się przyprawy. Danie powinno myć intensywne jak całe Indie. 

Saag Tofu podaję się z plackami roti lub chlebkiem naan. Ale z powodzeniem można go pałaszować z ryżem lub kaszą.








1 paczka mrożonego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałeczek imbiru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka pasty chilli (wg uznania)
1 łyżeczka garam masali
sól
olej

do polania
3 łyżki oleju
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka białej lub czarnej gorczycy
1 łyżeczka sezamu


💚 W blenderze umieść szpinak i obraną oraz posiekaną cebulę. 

💚 Dodaj posiekany ząbek czosnku i kawałek imbiru.

💚 Wlej sok z cytryny.

💚 Zmiksuj na gładko.

💚 W rondlu rozgrzej olej. 

💚 Wsyp pokrojone na kostkę tofu. Smaż aż się zamieni.

💚 Do rumianego tofu dodaj kurkumę i szybko przemieszaj by przyprawa się nie przypaliła. 

💚 Od razu po dodaniu kurkumy wlej szpinakową mieszankę. 

💚 Dodaj wszystkie przyprawy oraz około 1 łyżeczki soli. Wymieszaj. 

💚 Gotuj aż szpinak straci na objętości i całość zgęstnieje. 

💚 W rondelku lub na patelni rozgrzej olej z ziarnami kolendry, gorczycą i sezamem. Smaż aż przyprawy zaczną lekko strzelać. 

💚 Polej mieszanką przygotowane danie. 







13 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Myślisz, że można użyć świeżego szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne! też trzeba go zmielić, a że szpinak strasznie "opada" to niestety świeżego potrzebna będzie spora ilość, tak z 2 kępki na bank.

      Usuń
  2. TO JEST TAK DOBRE, ŻE OSZALAŁAM PODCZAS JEDZENIA.

    OdpowiedzUsuń
  3. Stoję nad garnkiem. Wciagnę całe na jeden raz. Gotujcie to, ludzie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, zrobiłam dużą porcję, a nie zostało nawet do lunchboxa do pracy. To danie zostanie ze mną na dłużej.

      Usuń
  4. Hej! Szpinak miksujemy zamrożony ( lub lekko rozmrożony ) czy też uprzednio zrobiony na patelni ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem po co kupiłam kozieradkę <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej, opakowanie szpinaku to ile? Bo nie wiem jakie opakowanie. No i ile robi bo różne są kostki tu gdzie mieszkam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogłabym to jeść codziennie <3 U nas w domu, jak ktoś mówi, że zrobi "szpinak", to chodzi tylko i wyłącznie o tę wersję.

    OdpowiedzUsuń