czerwca 05, 2019

CYTRYNOWE KOTLETY Z KALAFIORA





Zaczynają się upały. Wspaniale! Potrawy jedzone w lecie są dla mnie charakterystyczne. Zdaje się, że latem zajadam więcej makaronów i prostych dań z sezonowych warzyw. Raczej omijam ciężkie i ostre potrawy (chyba, że na prawdę mam na nie ochotę). Stawiam na lekkość i orzeźwienie. 
Takie są te sznycelki. Podkręcone imbirem i skórką z cytryny. To przepisu pasują też zioła, ja wybrałam tym razem koperek, ale sprawdzi się nawet mięta.





1 głowa kalafiora
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki z ciecierzycy
skórka z 1 cytryny
około 1 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżka tahini (niekoniecznie)
1/2 łyżeczki soli
pieprz ziołowy lub biały do smaku
posiekany koperek lub inne świeże zioło
olej do smażenia



💚 Kalafiora pokrój na mniejsze część i zmiel przy pomocy blendera kilichowego lub takiego z ostrzem "S". Możesz też zetrzeć na tarce, a potem lekko zmielić blenderem. Chodzi o to by kalafior lekko puścił soki, ale nie za bardzo. Trzeba uważać by nie zrobić z niego przysłowiowej papki.
Można też zetrzeć kalafior na tarce. Zmieszać z mąką i bułką. (W tedy konsystencja będzie bardzo sucha.) I lekko zacząć blendować. 

💚 Zmielony kalafior przenieś do miski. Dodaj przyprawy.

💚 Dodaj mąkę i powoli dodawaj bułkę tartą. Z masy powinno dać się formować kotlety. 

💚 Wlej tahini. Nada miłego posmaku i zlepi masę.

💚 Zetrzyj skórkę z cytryny oraz dodaj sok.

💚 Dodaj posiekane zioła.

💚 Przemieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw.


💚 Formuj kotlety, otaczaj w bułce tartej.

💚 Smaż na złoto z obu stron.





3 komentarze:

  1. Rewelacyjne! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę zrobić te kotlety :) Tylko zastanawiam się czy kalafior zdąży się usmażyć, nie będzie surowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nawet będzie to przecież nic. Kalafior jada się na surowo ;)

      Usuń

Copyright © 2016 Wegan Nerd - wegańskie gotowanie , Blogger
karografia.pl