czerwca 16, 2019

PASTA CARBONARA NA ŚMIETANCE SOJOWEJ Z SZAFRANEM




Na blogu znajdziecie jeden przepis na wegańską carbonare. Jest na bazie aquafaby. Przepis jest super.   Żalę się w nim też, że wegańska carbonara najczęściej jest na śmietance, a przecież nie na tym polega ten sos. Originalny sos carbonara przygotowany jest z jajka. Ale trudno ten składnik idealnie zastąpić. 
Byłam sceptyczna do tego przepisu przed długi czas. Dopóki nie zjadłam wegańskiej pasta carbonara w Rzymie. 
Zmieniłam zdanie głównie dlatego, że to wegańskie danie zostawało przygotowane przez Włocha. Na domiar tego jadłam paste nie w wegańskiej restauracji, a takiej która ma w menu kilka pozycji dla wegan, reszta jest tradycyjna. Zakładam, więc że kucharz przygotował to świadomie ;)
Makaron był bardzo kremowy i świetnie doprawiony. Cały talerz był lekko oproszony świeżym pieprzem, wiec całość byłą intensywna i wspaniała. 
Kucharz uzyskał żółty kolor sosu nie dzięki kurkumie a... szafranowi! Szafran dodaje daniu dekadencji i elegancji. To dość droga przyprawa, ale ta wegańska pasta carbonara robi wrażenie!





porcja makaronu

filiżanka wrzątku
klika nitek szafranu
2-3 plastry wegańskiej szynki lub boczku
szczypta wędzonej papryki
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/3 łyżeczki soli kala namak
pieprz
oliwa z oliwek



💚 Do filiżanki wsyp szafran i zalej wrzątkiem. Zostaw na 15 minut.

💚 Między czasie ugotuj makaron.

💚 Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy. Wsyp pokrojoną w kostkę szynkę wegańską i chwilę smaż. 

💚 Dodaj szczyptę wędzonej papryki.

💚 W misce połącz szafranowy płyn z śmietanką.

💚 Wsyp odcedzony makaron na patelnię. 

💚 Zalej mieszanką śmietankową.

💚 Dodaj sól kala namak.

💚 Mieszaj aż cały makaron pokryje się sosem.

💚 Przenieś na talerz i posyp pieprzem.




7 komentarzy:

  1. Nice article as well as whole site.Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten blog dla każdego człowieka co lubi czytać jest bardzo ciekawy.Sam na tym blogu naprawdę zostanie na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rany, to danie jest absolutnie niesamowite! Wygląda pięknie i w życiu nie powiedziałabym, że jest w 100% wegańskie :O Ten pomysł z szafranem jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko jakie to pyszne! zrobiłam wczoraj, miało zostać na dziś...ale nie było szans ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie no nie można zostawiać makaronu na później! :

      Usuń
  5. Mam prośbęmożna podać namiary na dobrą wegańską szynkę, boczek i śmietankę??pzdr

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wegan Nerd - wegańskie gotowanie , Blogger
karografia.pl