czerwca 24, 2019

czerwca 24, 2019

STROMBOLI




Stromboli to wyspa położona na morzu Tyrreńskim we Włoszech. Widać ją zw okolicach Tropei. Na środku tej niewielkiej wyspy zamieszkałej tylko przez około 600 osób, dumnie stoi wyprostowany, wciąż aktywny wulkan.
Stromboli to również wytrawny wypiek. Jego historia sięga włoskich imigrantów w USA. Trudno powiedzieć czy w jego wypadku można mówić o włoskiej kuchni czy raczej amerykańsko-włoskiej (tak jak przy spaghetti z pulpetami, czy sosie alfredo- włoskie nie są)
Stomboli ma wiele wariacji, powinna znaleźć się w nim szynka, koniecznie sery, szpinak i pomidory... Oczywiście wariacji jest sporo, ale nie przesadzajmy w dodatkach- mniej znaczy więcej. 

Stromboli wypiekane jest z ciasta na pizze. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest niczego sobie. Następnym razem kiedy wpadną do Ciebie znajomi, zaproś ich na.. stromboli!





ciasto:
300ml wody
20g świeżych drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oliwy


Dodatki:
sos pomidorowy lub pasata pomidorowa
plastry wegańskiej szynki
opakowanie szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
suszone pomidory
kilka oliwek
szczypta soli
szczypta chilli w płatkach




🌋 Wlej wodę do miski, dodaj drożdże, szczyptę cukru i kilka łyżek mąki. Przemieszaj tak by drożdże się rozpuściły. Zostaw na 10 minut.

🌋Dodaj sól. Mieszając dłonią powoli dodawaj mąki.  

🌋Kiedy ciasto zaczyna odlepiać się od brzegów miski dodaj oliwy.  Wyrabiaj. Przenieś ciasto na blat. 

🌋Ciasto powinno być, miękkie i sprężyste. Jeśli nadal lepi się do rąk to nic. Wyrabiaj jeszcze chwilkę posypując nie dużą ilością mąki lub semoliny. Lepsze jest takie lekko lepiące się do dłoni, niż twarda jak skała gula. 

🌋Ciasto posmaruj oliwą i zostaw do wyrośnięcia. Niech ciasto podwoi swoją objętość.

🌋 Szpinak poszatkuj i przenieś na patelnie. Dodaj posiekane ząbki czosnku i sól. 

🌋Duś 10 minut. Ostudź. 

🌋Ciasto rozwałkuj na cienki placek zaczynając od środka. 

🌋 Oprósz mąką blachę do pieczenia i przenieś ciasto.

🌋 Posmaruj całą powierzchnię sosem pomidorowym lub pasatą, zostawiając z jednej strony margines. 

🌋 Ułóż plastry wegańskiej szynki.

🌋 Rozłóż szpinak. 

🌋 Dodaj jeszcze ser i ewentualnie suszone pomidory. Nie przesadzaj z dodatkami.

🌋 Całość delikatnie posól i posyp płatkami chilli i skrop oliwą.

🌋 Zawijaj na płasko nie w rulon jak w przypadku kulebiaka

🌋Piecz w 180-200 stopniach około 30 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. 




7 komentarzy: