września 05, 2019

PIECZONY BAKŁAŻAN Z TAHINI, CYTRYNĄ I POMIDORKAMI






Masz za dużo bakłażanów kupionych na promce i nie wiesz co z nimi zrobić? Już lecę z pomocą. Jeśli jeszcze Ci się nie przejadła najlepsza na świecie caponata z Palermo, to oczywiście zachęcam do jej przygotowania. Ale jeśli masz ochotę na nieco inne bardziej orientalne smaki, też mam na to radę. 
To chyba najprostszy sposób na przygotowanie bakłażana. Nie trzeba nic wcześniej solić, nic kroić, ani stać nad garem z mieszadłem.
Można powiedzieć, że ten przepis to pasta moutaball rozłożona na czynniki pierwsze. 
W skład dania wchodzą bakłażany, pasta tahini, cytryna i ulubione przyprawy. Taki bakłażan smakuje wyśmienicie na ciepło, np z chlebem czy innymi warzywami. Sprawdzi się również na zimno do obiadu lub na kanapkę. 




sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
kilka łyżek zimniej wody
szczypta soli
zioła (mięta, bazylia, pietruszka)
kilka pomidorków


🍆 Bakłażany przenieś na blachę do pieczenia. Piecz w 180-200 stopniach przez około 30 minut. Bakłażan musi się mocno przyrumienić. To nic jeśli pęknie. Upieczony bakłażan, aż zapada się w sobie. Ja  po około 20 miutach przewracam je na drugi bok.

🍆 Bakłażana troszkę ostudź. Obierz ze skóry. Najlepiej by zachował formę. 

🍆 Obrane bakłażany są bardzo miękkie i puszczają sporo wody. Możesz na chwile przenieść je na durszlak. 

🍆 Następnie przenieś na duży talerz. Dwoma widelcami nieco rozdziel bakłażany na mniejsze kawałki.

🍆 W miseczce przygotuj sos. Dużą łyżkę tahini połącz z sokiem z cytryny, szczyptą soli i wodą. Wodę dodawaj stopniowo. Mieszaj aż uzyskasz jednolity sos.

🍆 Bakłażany lekko posól. Polej sosem.

🍆 Na całość zetrzyj skórkę z cytryny.

🍆 Posyp ulubionymi ziołami.

🍆 Możesz też posypać przyprawami. Będzie pasować zathar, papryka słodka, tymianek, sumak lub papryka wędzona.

🍆 Na koniec dodaj pokrojone małe pomidorki. Rozrzuć je nieregularnie na talerzu.

🍆 Całość skrop oliwą z oliwek. 





7 komentarzy:

  1. No faktycznie - najprostszy przepis świata :D Upiecz bakłażany, wymieszaj trzy składniki na pastę i już. Trafiłaś do mojego leniwcowego serduszka, spróbuje w ten weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat kupiłam wczoraj bakłażana i postanowiłam spróbować. Danie bardzo proste, ale absolutnie pyszne! :) Mam tylko jedną ważną uwagę do wszystkich. Uważajcie przy wyjmowaniu bakłażana z piekarnika!!! Mój piekł się 40 minut i nie był pomarszczony. Kiedy zabrałam go blachy, żeby przenieść na kratkę eksplodował mi w rękach. Bakłażan był wszędzie, na meblach, stole, suficie, ścianach, w moich włosach itd. Niestety mam poparzone ręce i dołożyłam sobie pół godziny sprzątania i usuwania resztek ze ścian. Dlatego przestrzegam wszystkich i proszę o ostrożność!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kruca, miałaś wyjątkowego pecha :(

      Usuń
    2. Na szczęście mam tylko kilka bąbli. Ale scena jak z dobrego sitcomu hehe :P

      Usuń
    3. Ja po prostu swojego przekłułam jeszcze w piekarniku.

      Usuń
  3. Czy nie powinno się bakłażana nakłuć przed pieczeniem, na przykład widelcem, żeby właśnie takiego efektu uniknąć? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie najczęściej pękają w piekarniku, ale nie z takim rozrzutem.

      Usuń

Copyright © 2016 Wegan Nerd - wegańskie gotowanie , Blogger
karografia.pl