lutego 05, 2020

lutego 05, 2020

PROSTY BARSZCZ NAJLEPSZY ZARAZ PO TYM WIGILIJNYM









Zapewne przepisów na barszcz w internecie jest tak dużo, że nie ma sensu ich liczyć. U mnie na blogu też się znajdą dwa inne posty. Z racji tego,że dość rzadko wrzucam przepisy na zupy, postanowiłam przekazać tę recepturę tak czy siak. Nie ma w niej nic odkrywczego jest prosta i skromna. 

Miałam ostatnio straszą ochotę na barszcz, może brakuje mi żelaza albo to zwykła zachcianka mojego organizmu. Zamarzył mi się inny od tego wigilijnego. Wiadomo ten jedzony raz do roku jest najlepszy, u mnie w domu koniecznie trzeba przygotować go z zakwasu i na bulionie z jabłkami. Ma być mocno kwaśny i pieprzy. 

W ciągu roku barszcz przygotowuje inaczej. Jest mocno buraczany i tym razem lekko słodki. Zakwas (jeśli mam) dodaję , raczej dla pokręcenia smaku, ale nie dominuje on w całej zupie. 

Barszcz na burakach nie jedno ma oblicze. Warzywa można kroić w większą lub mniejszą kostkę, lub zupełnie zetrzeć je na tarce- to ostatnie rozwiązanie zdecydowanie skierowane jest  do ludzi, którym nie przeszkadzają tzw farfocle w zupie. 
U mnie trochę taki barszczowy misz-masz. Warzywa pokrojone są na kostkę, ale też starte grubych oczkach. Lubię gdy w takiej zupie część warzyw rozpływa się w ustach, ale są też takie które trzeba pogryźć. Zdecydowanie nie jestem fanką zup miksowanych i kremów. W zupie też może się dziać!

Taki barszcz zdecydowanie można zabielić. Podawać z ugotowaną fasolą jaś lub ziemniakami. 






3 duże podłużne buraki
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oleju
2L bulionu warzywnego
sól
pieprz
kilka łyżek octu jabłkowego lub około 1/2 szklanki zakwasu
śmietanka kokosowa lub inna roślinna


💚 Przygotuj garnek i rozgrzej w nim olej lub oliwę.

💚 2 buraki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój drobno selera naciowego.

💚 Marchewki i 1 buraka zetrzyj na tarce.

💚 Do garnka wrzuć pokrojone buraki, marchewkę i selera. Buraka startego na tarce zostaw na potem.

💚 Duś pod przykryciem około 10 minut.

💚 Zalej bulionem. 

💚 Warzywa powinny gotować się około 20 minut. Niech zupa nie bulgocze, a delikatnie gotuje się. 

💚 Dodaj startego buraka. Gotuj jeszcze 10 minut.

💚 Dopraw zupę solą, pieprzem i zakwasem lub octem.

💚 Podawaj z łyżką śmietanki kokosowej lub innej roślinnej.






6 komentarzy:

  1. uwielbiam buraki w każdej postaci i barszcz też :D

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu zazwyczaj jadło się barszcz bez wkładki. Z czasem jednak doceniłem smak tej zupy w innej odsłonie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kolor jest swietny. pije gotowe soki buraczane z domieszką jablko albo czegos slodkiego wtedy duzo lepiej sie pije

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tu jeszcze parę ziemniaczków i wspomnianą fasolę dodam.
    Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  5. ja w tym roku przygotowuje buraszcz z soku z buraka mam dobry namierzony bez dodatkow jest tylko troche slodszy ale bede dorabiała jeszcze i tak z burakami i takim z papierka, dwa razy mniej roboty a smak obłędny

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty ale wybitny przepis. Hit wśród moich ulubionych zup

    OdpowiedzUsuń