marca 16, 2020

marca 16, 2020

FASOLA JAŚ DUSZONA W MLEKU OWSIANYM





Popularne serwisy związane z gastronomią oraz wydawnictwa takie jak Gaurdian Feast czy Epicurious, głoszą że produktem 2020r będzie biała fasola. Cieszy mnie to z 2 powodów. 
To ciąg dalszy wegańskiej rewolucji. Świat wszelako pojętej gastronomi zauważył potencjał w niemięsnych daniach oraz bogate źródło białka w roślinach strączkowatych.
Po drugie kocham białą fasolę jaś! Cieszę, że mogę pokazywać i przypominać o swoich ulubionych przepisach. Czasem mam wrażenie, że są zbyt proste i nie publikowałam ich. Na szczęście kolejnym świetnym trendem w jedzeniu jest właśnie comfortfood czyli jedzenie domowe, kojące, proste, przyjemne i miłe. 

Taka jest właśnie ta fasola! To prawdziwy comfortfood. Całość jest wyjątkowo słodka, fasola jaś jest niesamowicie maślana i rozpływa się w ustach, a do tego ten bajeczny muślinowy, lekko tłusty od oliwy sos , w którym chce się maczać palce...to znaczy kawałki chleba lub focacci!

Taką fasolę jedz samą, z ulubionym chrupiącym chlebem lub domową focaccią. Używaj jako część większego obiadu, podawaj z kaszami i makaronem, a nawet z pieczonymi warzywami. 

Dla koloru możesz wymieszać różne rodzaje strączków- ale pamiętaj by gotować je osobno. Szczególnie czerwona fasola "brudzi" wodę. 

Niech będzie błogo!





1-2 szklanki suchej fasoli jaś 
ok litr wody
1 łyżka wody

2 liście laurowe
kilka łyżek oliwy z oliwek albo 1 łyżka masła wegańskiego (naturli)
1 ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
1/2 -3/4 szklanki mleka owsianego lub sojowego
natka pietruszki lub inne świeże zioło do posypania



💚 Suchą fasolę zalej wodą i dodaj sól. Wymieszaj zostaw na noc lub 8-12h. Fasola nabierze smaku od soli- dzięki temu też szybciej się gotuje.  

💚 Następnie wymień wodę, wrzuć liście laurowe i gotuj fasolę do miękkości. Już nie trzeba solić wody, ale jak chcesz to szczypta nie zaszkodzi. 

💚 Fasolę odcedź, ale zostaw tak z 5 łyżek wody spod gotowania.

💚 Przesyp fasolę do rondla.

💚 Dodaj oliwę.

💚 Dodaj czosnek- w całości zgnieciony nożem.

💚 Podlej wodą spod gotowania i duś z 4 minuty. 

💚 Dodaj mleko zmniejsz temperaturę pod garnkiem. 

💚 Mieszaj od czasu do czasu by fasola pokryła się sosem.

💚 Duś kolejne 5 minut. 

💚 Przed podaniem posyp pietruszką.



10 komentarzy:

  1. Kocham fasole najbardziej na świecie, patrze na to zdjęcie z miłością, pięknie kąpią się te fasolki. Będę jadł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robię na obiad. Właśnie zaczynam gotować namoczoną fasole. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile czasu gotować fasolę? 2 godziny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie no tyle nieee!
      Trzeba sprawdzać aż będzie miękka. To wszytko zależy od fasoli i jej ilości przecież.
      Czasem fasole jest tak przesuszona, ze moczenie jej nic nie daje, a czasem gotuję się w 40 minutach.
      TRZEBA PRÓBOWAĆ I SPRAWDZAĆ!
      Bez -próbowania- nie ma gotowania.

      Usuń
  4. Fasola w mleku owsianym? :0
    SUPER POMYSŁ 😍😍😍
    Kocham fasolę, mogłabym jeść ją codziennie... Nie mogę przestać patrzeć się na te zdjęcia 🙊🙊🙊
    Mam wszystkie składniki w domu więc dzisiaj na noc namaczam fasolę 🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dzisiaj w mleku migdałowym, bo owsianego nie miałam. Z pieczonymi zielonymi szparagami i piklami z czerwonej cebuli było genialne. Dziękuję za super pomysł :) Co do fasoli, którą kocham równie mocno jak ciecierzycę, to żeby nie korzystać z tej puszkowanej, co jakiś czas gotuję większą jej ilość i zamrażam już ugotowaną w porcjach. Nic nie traci na konsystencji ani smaku, a oszczędność czasu i energii. Z ciecierzycą robię tak samo, więc hummus mogę zrobić o każdej porze dnia i nocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobry przepis! Sosik przepyszny, delikatny, fajnie się w nim rozdziabuje miekka fasolę na talerzu.

    OdpowiedzUsuń