marca 02, 2020

marca 02, 2020

ZIMOWY, WARZYWNY GULASZ Z PIECZONĄ KAPUSTĄ









Pytałam ostatnio na IG o wasze zachcianki. Po to by troszczę się zainspirować i oraz poszukać pomysłu na nowy post i obiad. Duża cześć psiała o prostych jedno garnkowych daniach lub gulaszach. 

To tak oczywiste! Gulasze nie zajmują dużo czasu i nie potrzeba do ich przygotowania, ani wymyślnych składników ani szczególnych umiejętności. 

Postanowiłam przygotować najprostszy gulasz warzywny z tego co akurat mam w kuchni i lodówce. Polecam dodać tu każde zimowe, sezonowe warzywo. 
A propo zimowych warzyw nie byłabym sobą jakbym na koniec nie dodała...kapusty! Obiecuję, że lobby kapuściane nie płaci mi za te przepisy! Ja po prostu wpadłam w jakiś kapuściany szał maniakalny!

Gulasz można przygotować na trzy sposoby. 

Po prostu i podawać go z ulubioną kaszą, ryżem.
Tak jak tutaj czyli przygotować gulasz, a osobno upiec kapustę
Oraz wersja najlepsza ,gdzie ostrzegam może Was wyrwać z butów. Gulasz wraz z kapustą warto dodatkowo zapiec. Mmmmm... w tedy gulasz niebiańsko zgęstnieje, wszystko w nim się skarmelizuje, a kapusta nabierze smaku od innych warzyw. 

Oczywiście jeśli tylko macie ochotę do gulaszu można dorzucić ugotowanej, białej fasoli jaś, tofu, kotlety lub krajankę sojową itp.





2-3 łyżki oliwy z oliwek
kawałek pora
3 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 pietruszka
2-3 ziemniaki
1 L bulionu warzywnego lub 1L wody i dobrej jakości kostka bulionowa
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 szklanka wody
1 łyżka mąki pszennej 
sól
pieprz
koperek lub natka do posypania

kawałek kapusty



💚 W garze/rondlu rozgrzej oliwę. 

💚 Dodaj posiekanego pora smaż chwilę.

💚 Kiedy por zmięknie dodaj posiekany drobno seler naciowy. 

💚 Marchewki i ziemniaki obierz. Marchewkę pokrój w talary, a ziemniaka w większą kostkę. Taką 1-2cm. 

💚 Dodaj warzywa do garnka. 

💚 Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i dużą szczyptę soli.

💚 Duś około 3 minuty mieszając od czasu do czasu.

💚 Całość zalej bulionem. 

💚 Gotuj na małej temperaturze. 

💚 Kiedy warzywa będą już w miarę miękkie, dodaj ocet i sos sojowy. 

💚 W filiżance z wodą rozpuść mąkę. Dodaj do gulaszu i zamieszaj. 

💚 Po 10 minutach spróbuj i jeszcze dopraw solą i pieprzem. Im dłużej gulasz będzie się gotować tym będzie gęściejszy. 

💚 Podawaj jak chcesz.

LUB

💚 Kawałki kapusty ułóż na patelni z odrobiną oliwy. Posól kapustę i smaż z obu stron by się mocno zarumieniła. 

💚 Przenieś kapustę na formę do pieczenia. Piecz pod przykryciem (np papier do pieczenia) w 180-200 stopniach przez około 30 minut. 

 LUB

💚 Podsmażoną kapustę przenieś do gulaszu i całość zapiekaj pod przykryciem w 180-200 stopniach przez około 30 minut.  


2 komentarze:

  1. Kocham gulasze, dzięki za ten przepis 🥰
    Zjadłabym go z kaszą jaglaną :) tak, wiem, że są już ziemniaki, ale ja lubię takie mieszanki 😉

    CZYTAM BLOGA JUŻ OD BARDZO DAWNA, nigdy nie komentuję ale uwielbiam Twoje przepisy a Twoja książka jest w ciągłym użyciu 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zaraziłam się tą kapustą idę do sklepu i będę robić wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń