TRADYCYJNE GOŁĄBKI Z RYŻEM I ... ROŚLINNYM MIĘSEM | Wegan Nerd - wegańskie gotowanie

czerwca 30, 2020

TRADYCYJNE GOŁĄBKI Z RYŻEM I ... ROŚLINNYM MIĘSEM







Zakładam i zresztą tak również wyszło z ankiety, że znaczą część moich czytelników stanowią osoby które nie dawno przestały jeść mięso lub stopniowo wykluczają je z diety. 
Rozumiem, że przy zmianach bywa ciężko i nigdy nie osądzam ludzi, którzy przyznają się, że chociaż są wege gdzieś tam tęsknią za domowymi i tradycyjnymi smakami. Zupełnie mnie to nie dziwi. Potrawy, ich zapach i smak często przywołuje wspomnienia, a dla wegan z długim stażem te wspomnienia sięgają nawet czasów z dzieciństwa.
Zapytałam Was ostatnio na instagramie za jakim mięsnym posiłkiem tęsknicie najbardziej. Zdziwiło mnie, że w odpowiedziach nie pojawiały się popularne i współczesne potrawy. Najczęściej padającą odpowiedzią , były tradycyjne gołąbkami z ryżem.

Przepisów na wegańskie wersje gołąbków znajdziecie na niemal każdym wege blogu. Są to gołąbki z kaszą, soczewicą i inne wymyślne, smaczne cuda. Dziś totalna tradycja. Gołąbki z ryżem i...mięsem!

Bardzo podoba mi się, że polski rynek rozwija się i coraz z coraz większą łatwości można kupić alternatywny dla mięsa takie jak GoPlant! Roślinne mięsa są przyszłością zmieniającego się klimatu. W skrócie do ich produkcji używa się mniej wody i nie cierpi żadne stworzenie. Produkty te zachowują jego smak i wartości odżywcze. Główną grupą konsumencką takich produktów są osoby na diecie tradycyjnej rezygnującej z mięsa lub nie rezygnującej, ale starającej się jeść różnorodnie. Ja jako weganka nie jedząca mięsa już około 20 lat, chętnie wprowadzam takie produkty do swojej diety jako urozmaicenie, ale i pomoc w gotowaniu. Za mięsem nie tęsknie, ale to świetny sposób na odtwarzanie typowo mięsnych potraw. Przeglądając ulubione książki kucharskie (nie koniecznie wegańskie) z łatwością można przygotować mięsne potrawy w niej zawarte.

GoPlant w swojej ofercie ma 2 produkty. Mieloną “wołowinę” i kawałki “kurczaka” . Z powiedzeniem  można z nimi przygotować typowe danie mięsne od moich gołąbków bo ulubione danie azjatyckiej.









1 szklanka ryżu białego
1 cebula
1 łyżka majeranku
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki (niekoniecznie)
około 1/2 świeżo mielonego czarnego pieprzu
sól do smaku

główka białej kapusty 
1 szklanka bulionu
sos pomidorowy 


💚 Ryż ugotuj do miękkości, nie musi być sypki. Niech się lepi, ale nie będzie rozgotowany i wodnisty. 

💚 Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej ugotowany ryż i  wołowinę GoPlant.

💚 Cebulę zetrzyj na tarce. Możesz też bardzo drobno posiekać. 

💚 Dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i spróbuj. Dopraw solą do smaku. 

💚 Główkę kapusty włóż do garnka z gotującą się wodą. Gotuj 5 minut, teraz o wiele łatwiej odrywać liście. 

💚 Porcjuj farsz i zawijaj go ciasno w kapustę. 

💚 Z tych proporcji wychodzi około 10 gołąbków wielkości pięści.

💚 Dno garnka do duszenia posmaruj olejem i wyłóż zbędnymi liśćmi kapusty. 

💚 Ułóż gołąbki i podlej je bulionem. 

💚 Duś pod przykryciem około 30 minut lub piecz w temperaturze 190 stopni.

💚 Gołąbki możesz też zalać sosem pomidorowym lub passatą i tak zapiekać. Tutaj zostawiam dowolność bo każdy ma na gołąbki swój sposób. 






1 komentarz:

  1. Pierwszy raz widzę tę firmę. Trzeba będzie przetestować :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Wegan Nerd - wegańskie gotowanie , Blogger
karografia.pl