grudnia 16, 2020

grudnia 16, 2020

ŚWIĄTECZNE, DWUSKŁADNIKOWE TRUFLE Z CUKREM Z WANILIĄ BOURBON



Grudzień to radosny miesiąc oczekiwania na święta. Warto w tym czasie porozpieszczać się czymś słodkim. W grudniu można piec rubaszne ciasta drożdżowe, smażyć obłędnie pyszne  pączki. Ale czy w zgiełku przygotowań do świąt znajdzie się dodatkowy czas na słodkie uciechy? Znajdzie! Potrzebujecie dosłownie chwili i trzech składników i dodatków od dr. Oetker by przygotować bajeczne, czekoladowe trufle. 

Lecę z banalnym przepisem. Głównymi składnikami trufli jest czekolada, którą łączy się z mleczkiem kokosowym. Trufle warto doprawić i dosłodzić . To tego potrzeba tylko jednego składnika- cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru dr. Oetker.  Na koniec wystarczy otoczyć każdą czekoladową kulkę w cynamonie lub gorzkim kakao. Piękne, świątecznie trufle gotowe. To idealny przepis dla leniuszków, łasuchów. Trufle idealnie sprawdzą się też jako słodki prezent dla przyjaciół i bliskich. 

Po więcej słodkich inspiracji odsyłam do portalu https://wszystkiegoslodkiego.pl/






masa:

250g gorzkiej lub deserowej czekolady
1 puszka mlecza kokosowego
1 opakowanie cukru z wanilią bourbon z Madagaskaru dr. Oetker 

do otaczania:
ciemna kakao  dr. Oetker 




💚 Mleczko kokosowe schowaj do lodówki na min 1h.

💚 Czekoladę posiekaj bardzo drobno. Im drobniej tym lepiej.

💚 Wsyp do czekolady całe opakowanie cukru z wanilią burbon

💚 Przenieś twardą, zbitą część mleczka kokosowego do rondelka i zacznij podgrzewać.

💚 Kiedy mleczko będzie bardzo gorące wlej je do czekolady.

💚 Mieszaj aż całość nabierze jednolitej, gęstej konsystencji.

💚 Schowaj miseczkę z roztopioną czekoladą do lodówki na 2h.

💚 Na spodek wysyp cynamon lub kakao.

💚 Przy pomocy łyżeczki porcjuj masę czekoladową i formuj trufle.

💚 Pamiętaj trufle nie muszą być idealnie okrągłe. 

💚 Każdego trufla otaczaj w cynamonie lub kakao.





14 komentarzy:

  1. Jak długo mozna je jeść po zrobieniu? Dzień, dwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne zeby nie trzymać je w cieple bo będą sie roztapiać, ale myślę ze z tydzień wytrzymają

      Usuń
  2. Czy tylko mleko z puszki się nadaje? Czy mogę tej samej firmy mleko z kartonu użyć do przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie. Musi być takie, które ma twardnieje po włożeniu do lodówki.

      Usuń
  3. Super, takie dwuskładnikowe przepisy to ja lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. MM, trufle to ja mogę jeść garściami. Moja ulubiona potrawa. Wszystko pasuje do trufli. Każdy sos czy przyprawa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, wyglądają naprawdę zjadliwie. Ślina ciśnie się na usta. Bardzo lubię trufle - szczególnie te z jakimś wnętrzem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie lubiałem kiedys Trufli, ale uważam że teraz kiedy dorosłem to ich jakość i smak zmienił się i lubię je znacznie bardziej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Są bardzo drogie i często niezjadliwe jak dla mnie - ale mimo wszystko trufle to jednak bardzo trudnodostępny produkt.

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę kiedys w końcu spróbować tych trufli :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie napisany artykuł. Jak dla mnie bomba.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny blog . Na ten blog na pewno wrócę.

    OdpowiedzUsuń