tag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post3370584351795195764..comments2024-03-28T10:39:34.071+01:00Comments on Wegan Nerd - roślinne gotowanie: BARSZ WIGILIJNYWegan Nerdhttp://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-13818490227096987902014-01-07T12:36:33.934+01:002014-01-07T12:36:33.934+01:00<3 <3 <3
dziękuje z całego serca i życzę...<3 <3 <3<br />dziękuje z całego serca i życzę dobroci przez caaaały rok!Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-91037898667507954612014-01-06T03:57:37.526+01:002014-01-06T03:57:37.526+01:00Pięknie Twój barszcz wygląda! I podany z moją ulub...Pięknie Twój barszcz wygląda! I podany z moją ulubioną fasolą... Jakoś nigdy nie zdążę ulepić grzybowych uszek, choć od dzieciństwa je uwielbiam. Czasem lepię je dwa tygodnie przed świętami z mamą i siostrą, zamrażam i wtedy są. A jak ich nie ma - to wtedy pyszny jasiek! Albo czasem jakiś pasztecik lub krokiet. Ale barszcz to my lubimy lekko słodki, więc nawet cukier dodaję, o zgrozo! A do bulionu koniecznie dużo słodkiej marchewki i korzenia pietruszki, kapusty nie! I koniecznie trochę wywaru grzybowego, a także trochę oleju, bo tłuszcz jest dobrym nośnikiem smaku. I jeszcze ziele angielskie, listek laurowy, sporo majeranku, ze dwa ząbki czosnku, sporo mielonego pieprzu... I koniecznie kwas z buraków, który daje wspaniały, lekko kwaskowy smak i cudowny kolor!<br />Tak prawdę mówiąc, to mój wigilijny barszcz niczym nie różni się od "zwykłego" czystego, który gotuję kilka lub kilkanaście razy w roku, a który wszyscy w rodzinie uwielbiają. Tylko że nasz musi być ostro-kwaśno-słodki i bardzo aromatyczny. No więc chyba trochę inny niż Twój - cierpki i pieprzny - ale chyba równie piękny i smaczny - przynajmniej dla nas... I - co chyba bardzo ważne - zawsze wegański!<br /><br />P.S. Odkryłam Twój blog wczoraj wieczorem i bardzo mi się podoba. Dotarłam - idąc wstecz - do tego przepisu - na naszą ulubioną wigilijną potrawę i jakoś nie mogłam się powstrzymać przed dodaniem komentarza:-)hajduczekhttps://www.blogger.com/profile/13663202112408886539noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-21530753111612981122013-12-22T23:50:51.343+01:002013-12-22T23:50:51.343+01:00Najwspanialszy barszcz na ziemi. Cos niesamowitego...Najwspanialszy barszcz na ziemi. Cos niesamowitego!!!! Dziekuje bardzo :) zakwas w butelkach czeka w lodowce juz na Wigilie. Zrobilam mala probe dla sprawdzenia jakosci i sie nie rozczarowalam :) Baaardzo, ale to baaardzo jestem wdzieczna!!!! <br />Przy okazji zycze Pani z calego serca wspanialych, zdrowych Swiat Bozego Narodzenia, wiele radosci i milosci w gronie rodzinnym no i oczywiscie spelnienia marzen. A zblizajacy sie wielkimi krokami Nowy Rok niech bedzie lepszy od tego co wlasnie mija. Aleksandrahttps://www.blogger.com/profile/12769439592103090090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-81218448691893893832013-12-14T20:09:00.899+01:002013-12-14T20:09:00.899+01:00dodałam przepis do zakładek, przyda się za parę dn...dodałam przepis do zakładek, przyda się za parę dni ;] a gessler niech se rzuca, workout wskazanyPubliczna Pralniahttps://www.blogger.com/profile/01838818184277393788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-25264322125971091922013-12-14T20:01:10.673+01:002013-12-14T20:01:10.673+01:00Mój barszcz a la WeganNerd kisi się od czwartku :)...Mój barszcz a la WeganNerd kisi się od czwartku :) Wykorzystałam wszystko, prócz głogu, którego nigdzie nie mogłam znalezc. Czekałam na wersję "do podania w talerzu" z wykorzystaniem zakwasu i doczekałam się, za co pięknie dziękuję! To będą pierwsze wegańskie święta :) Pozdrawiam serdecznie z Krakowa i również z ASP :) Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16969351018720031873noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-77285445211169603752013-12-14T16:01:36.791+01:002013-12-14T16:01:36.791+01:00Na szczęście M. Gessler nie jest dla mnie guru dob...Na szczęście M. Gessler nie jest dla mnie guru dobrej kuchni. Barszcz super. Uwielbiam pod każdą postacią. PozdrawiamMarzena Pastramihttps://www.blogger.com/profile/14267826976978449371noreply@blogger.com