tag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post3841959428713271238..comments2024-03-28T10:39:34.071+01:00Comments on Wegan Nerd - roślinne gotowanie: BAJECZNY CZEKOLADOWY TOFURNIK Z DAKTYLOWYM KARMELEM I SOLĄ MORSKĄWegan Nerdhttp://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-66785390297862241062020-04-19T14:01:40.230+02:002020-04-19T14:01:40.230+02:00Był przepyszny, wszystkim wahającym się bardzo pol...Był przepyszny, wszystkim wahającym się bardzo polecam. Ma konsystencję sernika z "normalnego sera", który został bardzo dokładnie przemielony własnoręcznie przez maszynkę (a potem dobrze zblendowany, a nie jak taki ser z pudełka). Chociażby dla tej tekstury polecam spróbować! Nie mówiąc już o smaku. Jeśli nie robiliście nigdy tofurnika i obawiacie się, że będzie klops, to ten przepis jest dla Was. Tofu nie jest wyczuwalne, ale jak Ala napisała w przepisie, ilość cytryny i słodu musicie wyczuć sami, gdyż tofu tofu nie równe. Dlatego jeśli po jednej cytrynie będzie pozostawał sojowy posmak, zakwaszajcie dalej. Tak samo z syropem. Róbcie to do swojego smaku, a może jeszcze lepiej jak weźmiecie inną osobę, np. z rodziny (jeśli możecie) i poprosicie by także spróbowała i oceniła czy już im masa smakuje (ja tak robiłam z mamą), pomaga to dopasować smaki pod całe towarzystwo (bo jednak przypuszczam, że smak soi dla osób na diecie roślinnej mógłby nie być aż tak wyczuwalny jak dla osób na diecie tradycyjnych, chociażby przez przyzwyczajenie kubków smakowych). Jako weganka w niewegańskiej rodzinie, przepisami Ali zawsze robi się furorę. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-39295917486015518132016-04-07T19:55:43.849+02:002016-04-07T19:55:43.849+02:00Wspaniały przepis!!!
Czy to ma być 1,5 kubka mąki ...Wspaniały przepis!!!<br />Czy to ma być 1,5 kubka mąki łącznie? Czy po 1,5 kubka każdej z wymienionych mąk?Karohttps://www.blogger.com/profile/07771987397296046791noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-48580836564937036042016-03-19T20:33:09.523+01:002016-03-19T20:33:09.523+01:00Mój pierwszy tofurnik i zakochała się od pierwszeg...Mój pierwszy tofurnik i zakochała się od pierwszego kęsa :) Obłędny smak czekolady i pomarańczy!Zuzanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-11115268200911934252016-02-01T22:47:08.263+01:002016-02-01T22:47:08.263+01:00Wygląda jak tradycyjny tort mojej babci :) koniecz...Wygląda jak tradycyjny tort mojej babci :) koniecznie muszę zrobic ten tofurnik, dziekuje za przepis. Wie ktoś moze gdzie dostane ten owoc w Rzeszowie ?Green kitchen warshttp://www.greenkitchenwars.blogspot.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-31465319209646980592015-11-03T10:04:29.614+01:002015-11-03T10:04:29.614+01:00Hej,
ja najczęściej używam tofu polsoji albo tego...Hej, <br />ja najczęściej używam tofu polsoji albo tego z pandą ;) <br />Wystarczą takie, zamiast silken tofu, które są droższe. Trzeba tylko się trochę przyłożyć do miksowania też czasem warto dodać jeszcze 1/2 cytrynyWegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-47723890014322690722015-11-03T09:57:57.554+01:002015-11-03T09:57:57.554+01:00Witam, a Tofu ma byc normalne, czy tak zwane jedwa...Witam, a Tofu ma byc normalne, czy tak zwane jedwabne (o rzadszej konsystencji i bardziej kremowe) jumapilihttps://www.blogger.com/profile/03931063662821855335noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-61046088002536158312015-06-19T16:09:53.524+02:002015-06-19T16:09:53.524+02:00miod? lol moze tez bezglutenowy? wegan nerd jak ho...miod? lol moze tez bezglutenowy? wegan nerd jak hooy o_0pcfstnkhttps://www.blogger.com/profile/08505671161518054361noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-92005962978715354062015-06-19T16:08:35.175+02:002015-06-19T16:08:35.175+02:00bezglutenowego!
bezglutenowego!<br />pcfstnkhttps://www.blogger.com/profile/08505671161518054361noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-19815334847874201192014-12-20T09:26:57.624+01:002014-12-20T09:26:57.624+01:00Czyli,że powinno się piec w termoobiegu? Dzisiaj r...Czyli,że powinno się piec w termoobiegu? Dzisiaj robię pierwszy raz i musi wyjść dobrze :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13614447212410640614noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-30958423465645603792014-12-15T12:39:25.651+01:002014-12-15T12:39:25.651+01:00kupiłam jednak trzy mąki, wkońcu przydadzą się na ...kupiłam jednak trzy mąki, wkońcu przydadzą się na następne razy, i posłodziłam troszkę stewią. Mój tofurnik piekł sie 1 godz 20 min ale to przez to że nie mam termoobiegu i nadzienie wyszło mi mysle troche za rzadkie bo przesadziłam z sokiem z pomarańczy. Dziś wieczorem będę próbować mojego dzieła. Dziekuje za wspaniały blog dzieki Pani powstało moje pierwsze wege ciato :)dzastinahttps://www.blogger.com/profile/11772302495199825251noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-14792973503384570622014-12-10T15:07:45.856+01:002014-12-10T15:07:45.856+01:00cześć
możesz użyć samej mąki jaglanej i dodać zmie...cześć<br />możesz użyć samej mąki jaglanej i dodać zmielonych orzechów lub migdałów. Zamiast syropu z agawy dodaj inny słodki syrop lub miód:) Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-66430634435646498932014-12-10T11:27:59.525+01:002014-12-10T11:27:59.525+01:00witam :) mam dwa pytania - czy możę być jeden rodz...witam :) mam dwa pytania - czy możę być jeden rodzaj mąki czy muszą być wszystkie trzy? i co moge dodać zamiast soku z agawy ?dzastinahttps://www.blogger.com/profile/11772302495199825251noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-66966802251356885372014-12-07T19:07:50.505+01:002014-12-07T19:07:50.505+01:00skądże znowu! zero glutenu w ryżu ;)skądże znowu! zero glutenu w ryżu ;)Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-88570421846111067912014-12-07T18:16:23.484+01:002014-12-07T18:16:23.484+01:00Z tego co wiem, to mąka ryżowa zawiera gluten. W K...Z tego co wiem, to mąka ryżowa zawiera gluten. W Korei robią kluski ryżowe z bardzo klejącego ciasta = maka ryżowa + woda.<br />Claudiahttps://www.blogger.com/profile/06132876540799131627noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-69488604941014382322014-12-04T13:12:30.399+01:002014-12-04T13:12:30.399+01:00Ze solą morską? No nie wpadłabym na to :) Myślisz ...Ze solą morską? No nie wpadłabym na to :) Myślisz że by dzieciakom smakowało, akurat <a href="http://www.roadamerican.pl/pl/imprezy-w-road/" rel="nofollow">organizacja urodzin dla dzieci</a> jest ostatnio moją specjalnością - więc w sumie why not :)Marysiahttps://www.blogger.com/profile/12414147827208434317noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-43289530746199388652014-11-30T14:22:43.375+01:002014-11-30T14:22:43.375+01:00Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga. Od dłużs...Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga. Od dłuższego czasu dorastam do decyzji aby przejść na wegetarianizm, ale z dziećmi to chyba trochę trudne i pracochłonne. Gromadzę przepisy, opracowuję swoje, wciąż nad tym pracuję :) W jakim mieście organizujesz warsztaty? Moze kiedyś będę miała okazję wziąć udział. Pozdrawiam Anianaturalnie dzieckohttps://www.blogger.com/profile/04438795252784459635noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-62311545353642112102014-11-29T22:57:33.189+01:002014-11-29T22:57:33.189+01:00jakiego rodzaju tofu powinnam użyć?jakiego rodzaju tofu powinnam użyć?zuzahttps://www.blogger.com/profile/13947680667748423172noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-31176431716608476732014-11-28T20:53:27.817+01:002014-11-28T20:53:27.817+01:00Dziękuję za pomoc, tofurnik właśnie w piekarniku, ...Dziękuję za pomoc, tofurnik właśnie w piekarniku, czekam na efekty. Z takich wrażeń "na szybko" - na przyszłość będę przepuszczać tofu przez maszynkę do mielenia, tak jak ser do sernika - uzyskanie "gładkiej masy" zajęło prawie godzinę blendowania:( NiBhttps://www.blogger.com/profile/15972725541948136178noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-24658749478578159692014-11-28T08:04:29.765+01:002014-11-28T08:04:29.765+01:00Jest bajeczny! <3 Jeszcze nigdy nie jadłem tofu...Jest bajeczny! <3 Jeszcze nigdy nie jadłem tofurnika w wersji czekoladowej, więc muszę zrobić, bo to na pewno niebo w gębie :DŁukasz Majchrowskihttps://www.blogger.com/profile/06959691281598831229noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-83217811059600659992014-11-27T21:45:13.716+01:002014-11-27T21:45:13.716+01:00Musi być pyszny, skoro składa się z samych smakowi...Musi być pyszny, skoro składa się z samych smakowitych składników ;) Jeszcze się nie zebrałam, żeby taki przyrządzić, choć już kilka razy bardzo chciałam. Pozdrawiam ;)Ania_Shttps://www.blogger.com/profile/07219730039600830857noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-30194736290150782762014-11-26T10:28:01.684+01:002014-11-26T10:28:01.684+01:00Daklyle muszą być suszone, dlatego należy namoczyć...Daklyle muszą być suszone, dlatego należy namoczyć je w wodzie. Co do słodu polecam coś w płynie by dobrze rozpuściło i rozprowadziło się w masie :) :) Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-57619611900279952842014-11-26T08:00:49.347+01:002014-11-26T08:00:49.347+01:00Wygląda super - ale będę wdzięczna za wskazówki - ...Wygląda super - ale będę wdzięczna za wskazówki - czy daktyle mogą być suszone? Czy zamiast syropu z agawy może być stewia lub ksylitol, ewentualnie w wersji niewegańskiej -miód? Z góry dziękuję:)NiBhttps://www.blogger.com/profile/15972725541948136178noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-77610153663431569412014-11-25T23:03:16.501+01:002014-11-25T23:03:16.501+01:00Też lubię takie wpisy, można się z nich czegoś dow...Też lubię takie wpisy, można się z nich czegoś dowiedzieć o autorze, przełamać nieco tę wirtualną barierę :)<br />A tofurnik wygląda fantastycznie :)ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-35311346234436244012014-11-25T09:40:35.211+01:002014-11-25T09:40:35.211+01:00Moja ma 21cm. Ale spokojnie może zrobić na większe...Moja ma 21cm. Ale spokojnie może zrobić na większej, tofurnik będzie w tedy cieńszy więc trzeba pilnować by może mniej się piekł. Ważne by był zwarty, a brzegi lekko zarumienione i popękane. :))Wegan Nerdhttps://www.blogger.com/profile/06392556341774347565noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2945795313876789569.post-40605233846243116572014-11-25T09:20:01.173+01:002014-11-25T09:20:01.173+01:00Właśnie poszukuję przepisu na tofurnik inny niż kl...Właśnie poszukuję przepisu na tofurnik inny niż klasyczny a tu taka niespodzianka. Wygląda obłędnie. <br />Mam tylko pytanie o wielkość tortownicy. AgaJhttps://www.blogger.com/profile/16740339703499767376noreply@blogger.com