lipca 28, 2011

lipca 28, 2011

Zupa krem z cukinii



 Naprawdę cały czas ostatnio żywię się cukinią...

To jest przepis na ulubiona zupę mojej psióły. Kiedyś zamieściłam go nawet w zinie, nad którego skanowaniem pracuję.

Potrzebujesz
  • 2-3 cukinie średniej wielkości. Oczywiście to zależy od garnka, w którym gotujesz zupę. A wiec cukinii musi być tyle, żeby zapchać nimi garnek.
  • Woda (około 1,5 litra)
  • cebula
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu białego albo ziołowego
  • łyżeczka oregano
  • (Optymalnie dla słodkości 2-3 łyżki mleka sojowego w proszku.)


Robisz
Po pierwsze, to robisz się głodny/na i myślisz o tym przez dłuższy czas, dlatego robisz się jeszcze bardziej głodna/ny. Po kilku minutach stwierdzasz, że masz ochotę na pyszną sycącą gęstą zupę. Biegniesz do spiżarni po cukinię albo do pobliskiego warzywniaka, albo na kleparz albo na targ, albo na własny ogródek.
Cukinię myjesz i odcinasz końcówki. Kroisz na ćwiartki i usuwasz pestki.  Jeśli cukinia jest młoda nie trzeba jej obierać, a zupa będzie miała ładny kolor. Jeśli jest już dorodna i wielka i twarda to niestety trzeba pomęczyć się ze skórką.
Bierzesz cebulę i obierasz i kroisz w kostkę. Płaczesz. Myślisz o smutnych rzeczach np. że odwołali Gold Pande z Taurona, wiec Twoje życie nie ma sensu. Płaczesz.
Wrzucasz cebulę do garnka z kroplą oliwy.
Cukinię kroisz na mniejszą kostkę. Wrzucasz do cebuli nadal płacząc z powodu odwołanego koncertu. Cukinia powinna zajmować caaały garnek.
Przykrywasz i dusisz około 15 min.
Drugi sposób ( możliwe, że szybszy) polega na tym, że pokrojoną cukinię dusisz osobno patelni o większej powierzchni niż  garnek. Ale kto co lubi.
 W sytuacji kiedy caaaały garnek jest wypełniony cukinią solisz ją i mieszasz. Musisz tak czuwać około 10-15 minut.
Kiedy część cukinii zmięknie dolewasz wodę. Około litra. Nie musi przykrywać cukinii, ale niech  będzie widoczna miedzy jej kawałkami. Czekasz, aż zupa się zagotuje. Niech gotuje się około 3 minut. Teraz kiedy cukinia wypociła z siebie soki, dla bezpieczeństwa odlewasz około kubka wywaru  i odstawiasz go.
Dodajesz oregano i pieprz i wszystko miksujesz. Teraz jeśli zupa jest  za gęsta dolewasz wywaru, tyle by jej konsystencja Ci odpowiadała.
Do smaku solisz, można dodać z 3 łyżki mleka sojowego w proszku.
Ozdób zupę pokrojonym plastrem pomidora suszonego. Skrop oliwą z oliwek. Podawaj z grzankami, bagietką albo jakimś ekstremalnie czerstwym chlebem tak dla jaj.
smacznego!






http://vimeo.com/26623879

3 komentarze:

  1. Zagłębiłam się w otchłanie Twojego bloga w poszukiwaniu jakiegoś wymyślnego przepisu na cukinię, aż tu nagle taka prosta i szybka zupa! Oregano w tym zestawieniu było boskie, ja dodałam jeszcze asafetydy i chunky chat masali i bekam szczęśliwa, dzięki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze się śmieję z tego, że ludziom chce się robić opisy na a4 o każdym daniu. Nie żałuję przeczytania tego😂

    OdpowiedzUsuń