czwartek, 29 marca 2012

Ciasteczka urodzinowe




Ciastka to fajna sprawa.  Szybkie i sprawdzają się w każdej imprezowej sytuacji ;)


Podstawą przepisu są:

  • 2 szklanki mąki
  • 100g margaryny lub pół szklanki oliwy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3/4 kubka cukru
  • parę łyżek mleka sojowego
  • parę kropel aromatu waniliowego
a potem już do woli
czorne: 
  • 3 łyżki kakao
  • kawałki czekolady
  • pokrojone daktyle
 biołe:

  • orzechy laskowe i włoskie
  • cynamon
  • kardamon
  • pokrojone daktyle
  • żurawina





5 komentarzy:

  1. fajny skład, podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. A w jakiej temperaturze je piec? Czy bardzo rosna? Co to za polewa? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 175 stopni około 20 minut. Rosną, rosną nie jakoś szalenie, ale tak w sam raz :)
      polewa to zwykły lukier z barwnikiem ;)

      Usuń
  3. Przepis w dechę, o ile dobrze wykonałam, bo pewności nie mam. Ale ludzie jedli i żyją, więc zakładam, że nie zepsułam za bardzo :)

    OdpowiedzUsuń