sobota, 31 marca 2012

Zapiekanka z ryżu i cukini


Nie mam siły się rozpisywać. Jest przebrzydka pogoda. Zjadłam obiad, piję 2 kawę i oglądam Simple Session bo nie jestem w stanie nic robić.
Znaczy jestem w stanie, ale mi się nie chcę.

Zrobiłam zapiekankę, w której spód stanowi ryż. Gdybym tylko miała sprawną foremkę do tarty, pewnie była by to ryżowa tarta.


  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (w zależności jak dużą zapiekankę robimy )
  • 2 łyżki zataru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki domowego pesto z ziół, albo bazylii, albo orzechowego
  • średniej wielkości cukinia
  • pomidor 
  • cukier (opcjonalnie)
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz ziołowy (opcjonalnie)



Cukinię myjemy i kroimy na cienkie talary. Posypujemy sola i odstawiamy na chwilę.

Ryż powinien być prawie rozgotowany, niech się bardzo lepi.
Przekładamy go do miski. Dodajemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i zatar. Mieszamy dokładnie.
Spód naczynia żaroodpornego lub  foremki na tartę smarujemy lekko oliwą, a następnie posypujemy łyżką bułki tartej. Przekładamy ryż do foremki, dokładnie ugniatamy i dociskamy do brzegów. Niech warstwa ryżu ma około 1,5 - 2 cm.
Smarujemy ryż wcześniej przygotowanym lub kupionym pesto.
Układamy talary cukinii, a następnie talary umytego i obranego ze skórki pomidora.
Całość solimy, lekko cukrzymy i posypujemy bułką tartą.
Można delikatnie skropić oliwą.
Tak przygotowaną zapiekankę piekłam w 170 około 40 minut.


Pod koniec pieczenia można włączyć nawiew by cukinia się zarumieniła.





Zapiekankowe szaleństwoOrganizator: michalina

3 komentarze:

  1. ja kiedys robiłam taką przystawkę, ale do tego była dduuuuuuża ilość cynamonu ;)
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi bardzo smacznie! Sama ostatni popelnilam tarte z karmelizowana cebula na ryżowym spodzie :) twoje danie też musi być pyszne.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń