środa, 27 czerwca 2012

Domowa Wegańska Nutella



Nutella, czyli nic innego jak masło orzechowo-czekoladowe. Idealne do kanapek, naleśników, pankejksów, lodów, ciastek, jedzenia palcem i z owocami, a nawet jakby się uprzeć to i z makaronem smakowałoby dobrze!
Jedną ręką jem obiad , drugą wstukuje przepis na nutellę.

Zanim doczytacie do przepisu muście przejść przez literacką mękę moich wynaturzeń, żalu i  rozpaczy. Jestem w głębokiej żałobie. Padł mi blender. Rzęził 3 minuty i padł. Teraz w domu prowadzę dochodzenie, kto go upuścił, bo ewidentnie ktoś go upuścił! Znacie jakieś domowe sposoby na zbieranie odcisków palców? Byłabym ogromnie wdzięczna, może chociaż sprawiedliwość ukoi me poszarpane serce.

Plan był taki, że dostałam daktyle i postanowiłam zrobić z nich użytek. Jak w końcu znalazłam swojej nieogarniętej głowie pomysł, to już było po daktylach.

Przepis jest dziecinnie prosty.
Można spróbować zrobić nutelle z połowy porcji. Z tych proporcji, które podaje w przepisie wyszło mi 3 słoiczki (takie po dżemach) smarowidła. Czyli dość dużo! Przez to, że padł mi blender (hlip hlip) nie mogłam rozdrobnić orzechów na śliczną, jednolitą miazgę i są grudki...malusieńkie. Ale są to bardzo smaczne orzechowe grudki!



  • 2 kubki orzechów laskowych ( z nerkowców to musi być bajka!)
  • 2 łyżki oleju (sezamowy najlepiej)
  • 3 czubate łyżki stołowe kakao
  •  1  i około 1/2 kubka  mleka sojowego waniliowego
  • parę kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady











♥   Na początku zabieramy się za orzechy. Trzeba je dobrze zetrzeć. Mnie niestety po drodze padł blender i potem męczyłam się ze starym mikserem.  Od czasu do czasu wyłączaj blender i zgarniaj orzechy ze ścianek pojemnika. Kiedy orzechy zetrą się na miazgę dodaj 2 łyżki oleju i jeszcze chwilę miksuj. To na prawdę powinno zająć trochę czasu. Około 15 minut, jeśli chcesz uzyskać piękną konsystencję kremu.

♥  Dodajemy gorzkie kakao i 1 kubek mleka sojowego i wracamy do miksowania masy. Nutella już powinna nabierać upragnionego koloru i aromatu.

♥  Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do małej miseczki. Trzeba czekoladę roztopić, najlepiej będzie zrobić to na parze. Nalewamy do garnka, o podobnej średnicy co miseczka, wody i przykrywamy garnek miseczką z czekoladą i stawiamy na palnik z małym ogniem. Czekolada powinna wolno się topić by się nie przypaliła.  Dodajemy parę kropel aromatu waniliowego i mieszamy masę szpachelką.

♥  Roztopioną czekoladę przelewamy do orzechowej masy.

♥  Całość miksujemy. Dodajemy 2 łyżki brązowego cukru i jeszcze trochę mleka sojowego. Tak na oko, by masa uzyskała oczekiwana przez nas konsystencje pysznego kremu.

♥  Masę przekładamy do mniejszych słoiczków.

♥ Na prawdę staramy się opanować!

♥  Miskę po czekoladzie i pojemnik po nutelli wylizujemy, pomagając sobie palcem.

♥  sa sa sa sa sa sa....





Uwielbiam!


















Uwaga !      Uwaga!      Uwaga!     Uwaga!    Uwaga !      Uwaga!      Uwaga!     Uwaga! 
KRAKÓW!!!
Wegański Piknik !
DATA 01.07.2012
MIEJSCE Kraków - ul. Rydla 54 - Fort Numer 7
START 12:00
BILET Darmowy


Będzie bardzo dużo jedzenia, bo w imprezie bierze udział sporo ekip kateringowych tych profesjonalny jak również prywatnych zajawkowiczów.
Można, a raczej wypada przynieść własne wegańskie jedzonko.
Mnóstwo atrakcji od muzycznych przez warsztaty po pokazy teatralne.
BĘDZIE SIĘ DZIAŁO!!
link to wydarzenia i szczegółowe informacje : TU

Mnie niestety tam zabraknie, z przyczyn osobistych. Ale z całego serca polecam!
Jeśli tylko masz okazje MUSISZ tam być! :D:D




24 komentarze:

  1. MUSZĘ MUSZĘ MUSZĘ zrobić! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie! Zrobię sobie po sesji, zjem łyżeczką i nie dam żyć lekarzom z praktyk, bo energia mnie po takim słoju będzie rozpierać i będę, jak chodzący robot, chciała się uczyć, uczyć, uczyć i będę ich męczyć, żeby mi pokazali to, zabrali tam, i będą mnie musieli wykopywać ze szpitala :P

    a ja tylko po vgn nutelli będę... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha tego Ci życzę! i jeszcze na deser zjedz banana to fiiiiuuuuu oszaleją z Tobą :D:D
      Musze zaproponować to mojej psiółce, która tez zaczyna praktyki od 1 lipca, jest fizjoterapeutką, ale zupełnie nie ma takiego gorącego zapału jak Ty! ;)

      Usuń
    2. bo ja jestem świrem trochę! ;)

      Usuń
    3. no i zajebiście! bo zajwka jest ważna jak powietrze! :D

      Usuń
  3. oszalałam na punkcie zdjęć. naprawdę, mam chorobe na tym punkcie xd
    na drugim miejscu cudowna nutella. koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heeh dziękuje! Sama zauważyłam, że zdjęcia robione na mojej kreślarsko-malowanej-podkałdkowej desce wychodzą najładniejsze :D

      Usuń
  4. Bardzo bym chciała spróbować, pewnie smakuje lepiej niż prawdziwa nutella ;) mam tylko pytanie, przechowujesz te słoiczki w lodówce czy w półce, no i ile taki słoiczek może stać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, jeszcze nie mam doświadczenia w przechowywaniu domowej nutelli, ale tak trzymam ją w lodówce. Domowe masło orzechowe można trzymać w temperaturze pokojowej. Przy nutelli lepiej nie zabezpieczyć, ze względu na to, że w skład wchodzi mleko, a zanim to różnie bywa. Ostatnio robiłam pesto i wytrzymało 5 dni, myślę ze nutella może dłużej. Pytanie, czy starczy jej na dłużej!:D

      Usuń
  5. Mój blender chyba nie podoła... Muszę sobie kupić jakiś porządny rozdrabniacz tylko na takie cudeńka.
    A do Krakowa pewnie nie uda mi się zawitać, bo trochę daleko mam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że każdy blender to skarb <3

      Usuń
  6. Ja wczoraj rozwaliłam drugi blender :/ I to nie upuszczając, ale miksując zamrożone banany i truskawki :( Musze chyba kupić coś niemal przemysłowego, bo te domowe nie bardzo dają radę daktylom, mrożonym owocom, a dla mnie blender to narzędzie numer jeden.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja oglądam teraz blendery na internecie i ojejuuu jakie cuda robią np z bosha to głowa mała!!
      Życzeę nam wszystkim pięknych niepsujących się blenderów! :D

      Usuń
  7. Rety, jakie cudoooo! :) W przyszłym tygodniu robię, bo nie wytrzymam ;)!

    OdpowiedzUsuń
  8. idze sie uzależnić! ja sie zabiorę za niedługo za nutelle, ale na nerkowcach i z daktylami :D
    Pozdrawiam i dziękuje za komentarz! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam koleżankę po fachu:D
    trafiłam tu z durszlaka z akcji "czekolada w roli głównej"
    Twój mus prezentuje się znakomicie,
    Powiedz, jak wstawić banner w notce? Bo ja umiem tylko w panelu bocznym
    Pozdrawiam
    Http://smakiempisany.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      W oknie posta po lewej stronie masz dwa okienka 'nowy post' i 'html' jak naciśniesz html to aktualnie pisana notka przedstaw Ci się cała w języku html, zdjęcia i linki tez. Musisz po prostu skopiować kod banerka i wkleić go tam w wybranym miejscu. Potem powracasz na "nowy post" i maż już banerek możesz sobie to powiększać i przesuwać itp ;)
      Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

      Usuń
  10. Ale świetny przepis :) Łączę się bolu, bo moj blender pękł, ale sprobuję moim innym staruszkiem. Może jutro już zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. genialne! cieszę się, że przez przypadek trafiłam na tego bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje i zapraszam do siebie jak często to jest możliwe :D

      Usuń
  12. Jezu no muszę zrobić no!! Wege nutella- szok :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowa bardzo :) będę zajadać w pracy przez cały tydzień na przemian z masłem bananowym :)))
    Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  14. hej, właśnie planuję zrobić z nerkowców taką nutellę, ale mam pytanie - czy nie potrzeba namaczać wcześniej tych orzechów?
    pzdr
    kj

    OdpowiedzUsuń