sobota, 14 lipca 2012

Dip, sos na zimno z jarmużu i awokado, oraz smoothie z arbuza i ogórka





Ah, ale mam dziś dobry dzień! o 7 wróciłam z imprezy pospałam 6 godzin i łaaaa jest super! Może jestem nadal pijana, któż to wie?! kogoż to obchodzi?!
Uwielbiam przetańczyć całą noc, śmiać się z absurdalnych spraw (wiecie gdzie kupić modulator głosu?) Widzieć tłum ludzi, którzy z zamkniętymi oczami uśmiechają się, tańczą do totalnie mantrowej basowej muzyki, a potem skaczą jak szaleni. Kraków dzięki za wczoraj! Poczułam, że wreszcie jest lato i wakacje. Stres i problemy chowam do pudełka z napisem 'nie otwierać'.

Postanowiłam zrobić dziś dobry obiad. I wyszło jeszcze lepiej niż zakładałam i na dodatek roboty było bardzo nie dużo.
Mam nowy blender!! Po tak długiej rozłące wpadłam w nerwicę maniakalną i wszystko teraz miksuje. Dziwne, że jeszcze nie wpadłam na pomysł miksowania obiadów przed zjedzeniem i pić go przez rureczkę.
Sos z jarmużu i awokado wyszedł cu-do-wny! Ogólnie wszystko co jest z awokado automatycznie robi się lepsze. Ale sos na zimno przegiął!
Ma super lekką konsystencję. Nadaje się jako dip do dań z grilla, pasta na kanapkę, sos do RAW  sałatki itp.
Dziwne, że kiedyś nie byłam przekonana do jarmużu. Teraz go uwielbiam. 
Na deser zmiksowałam sobie różowe smoothie!
A w Małopolsce pogoda się posypała. Zimno, pada i wieje. Wczoraj strasznie zmarzłam. Wygłupiłam się i w krótkich spodenkach wyskoczyłam do miasta załatwiać jakieś sprawy. A potem zaczęło padać i w ogóle brrrrr....

Zrób sos:




  • 2 dorodne gałęzie jarmużu
  • awokado
  • parę gałązek pietruszki
  • oliwa
  • sól
  • czosnek












Jarmuż umyj, podrzyj i usuń najgrubsze łodygi. Wrzuć do pojemnika do blenderowania.

Umyj pietruszkę i dodaj do jarmużu.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, pokrój i dodaj do reszty.

Dolej kilka łyżek oliwy z oliwek.

Dopraw szczyptą soli i ząbkiem czosnku.

♥ Wszystko zmiksuj zostawiając widoczne kawałki jarmużu.  




Dziś ten sos zjadałam z makaronem spaghetti. Posypałam całość bazylią, ale myślę że dobrym pomysłem była by suszona papryczka chili. Spróbujcie. 
Smacznego!



  • parę kawałków arbuza
  • mały zielony ogórek
  • garść malin
  • łyżka cukru trzcinowego
  • woda

♥ Arbuza pokrój i usuń pestki.

♥ Ogórka umyj i obierz.

♥ Dorzuć dużą garść malin.

Dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego.

Dolej szklankę wody. 

Wszystko zmiksuj na pyszny różowy koktajl!




Nadal tańczę!




7 komentarzy:

  1. Witamy nowy blender Nerda ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taaak! nie jest tak superowy jak ten co umarł, ale już nie wytrzymałam i trzeba było coś zakupić :D Blender pozdrawia :D

      Usuń
  2. ten dip z jarmużem wygląda naprawdę intrygująco, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam! jest pyszny, szczególnie jak parę godzin schłodzi się i przegryzie w lodówce :)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, nigdy nie łączyłam arbuza z ogórkiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. obydwie mieszanki wyszły wyśmienite, ale do różowego koktajlu zamiast malin użyłam mrożonych truskawek, bo tylko to było i polecam dodać kilka listków świeżej mięty!

    super blog i na pewno jeszcze się odwołam do przepisów. również 'idealny hummus' zrobił furorę.

    pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń