poniedziałek, 30 lipca 2012

PENNE Z SUROWYM SOSEM Z AWOKADO





Kolejny przepis na makaron penne.
Dziś lekki sos dip z awokado. Moim zdaniem jest idealny do makaronu. Ale możecie wykorzystać go i zajadać jak tylko sobie wymyślicie.  
Awokado ma dwóch bardzo dobrych kumpli. Jest to sos sojowy lub cebula. Nie wyobrażam sobie tego dipu bez ostrości cebuli. Do tego kwaskowatość soku z limonki, nadaje całemu sosowi lekkości i świeżego smaku.
Danie jest sycące, ale i bardzo orzeźwiające    

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


ulubiony makaron (tutaj penne)
2 awokado
2 małe limonki
nieduża cebula
szczypta soli
szczypta pieprzu
parę listków świeżej bazylii
suszone pomidory




♥ Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a łyżką wyjmij cały miąższ i przełóż do naczynia.

♥ Obierz cebulę i pokrój ja drobno, dodaj do awokado.

♥ Wyciśnij sok z małej limonki.

♥ Wszystko popieprz i posól. A następnie z miksuj na gęsty sos.

♥ Listki bazylii umyj i posiekaj. Dodaj do sosu.

♥ Wymieszaj sos i odstaw go na 1-2 godziny do lodówki.

♥ Makaron ugotuj na al dente. Odcedź i przełóż do miski lub z powrotem do garnka.

♥ Wyciągnij sos z lodówki i dodaj go do makaronu. Nie żałuj sosu!

♥ Każdą porcję posyp pokrojonymi suszonymi pomidorami i skop sokiem z limonki.

♥ Smacznego!








3 komentarze:

  1. Trochę bym się bała tej surowej cebuli, al do odważnych świat należy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak surowa cebula jest specyficznie ostra, ale sok z limonki w tym przepisie bardzo ten smak łagodzi :)

      Usuń
  2. Nie bać się tak tej surowej cebuli, zmiskowana z awokado i limonka naprawdę jest prawie niewyczuwalna ;)

    OdpowiedzUsuń