piątek, 28 grudnia 2012

TATAR Z PIECZAREK



Moje siły dobiegają ku końcowi. Wyładowałam się ostatecznie jak tania bateria w chińskim kibordzie. Padam na głowę , kolana  oczy, uszy wszystko.
W domu mamy tyle jedzenia, że można by wykarmić pół piechoty morskiej. Ale nie, zjemy to sami jak na porządną polską rodzinę z tradycjami przystało.

Przez ostatnie parę dni prezentowałam Wam wegańskie przepisy wigilijne. Takie całkiem nowatorskie jak również interpretacje tych tradycyjnych wigilijnych potraw.
Teraz czas na coś, co z świętami zupełnie się nie kojarzy, ale jako danie bardzo dobrze będzie się prezentować podczas obiadu kolacji/imprezy sylwestrowej
Muszę przyznać, że z początku tatar z pieczarek mignął mi gdzieś na którymś z obserwowanych przeze mnie blogów. Ale teraz już nie wiem, który to był i jak bardzo moja wersja przepisu odbiega od podstawowego.
Kiedyś wspominałam, że nie przepadam za surowymi grzybami. Ale wychodzi na to, że przez ostatni czas moje kubki smakowe i smaki ogólnie się rozbudowały i o grzybach zimną porą wręcz marzę. 


Tatar z pieczarek jest znakomity. Smak pieczarek łączy się z dostojnym smakiem octu balsamicznego tworząc ciekawą kompozycję. Uważam, że w ogóle ocet balsamiczny to znakomity dodatek to wszelkich warzyw na surowo, a z grzybami ma się za pan brat.
Całe danie jest słone, ale lekkie. Pietruszka nadaje mu nie tylko koloru co świeżości i  epicko zamyka całą kompozycję smaków. 
Pieczarki dzięki soli puszczają soki,tym samy chłoną ocet balsamiczny. Z wszystkiego robi się ciekawa marynata.








60dag pieczarek
czerwona cebula
natka pietruszki
2-3 ząbki czosnku
10 łyżek octu balsamicznego
sok z połowy cytryny
olej lniany lub z pestek winogron
sól
pieprz czarny


♥ Pieczarki umyj i osusz.

♥ Pokrój je na plastry a potem bardzo bardzo drobno posiekaj. Przesyp do naczynia.

Cebule i obierz i również posiekaj bardzo drobno. Dodaj do grzybów,

Zgnieć i posiekaj czosnek, lub przeciśnij go przez praskę prosto do naczynia z tatarem.

♥ Dodaj sok z cytryny, ocet balsamiczny i dopraw.

♥ Pietruszkę drobno posiekaj i dodaj do tataru.

♥ Wszystko dobrze wymieszaj i przyciśnij.

 ♥ Na koniec zalej wszystko dość dużą ilością oleju lnianego.


♥ Przykryj folią aluminiową i odstaw na noc w chłodne miejsce na 12h. 







 








9 komentarzy:

  1. O, grzybki, ale nie halutki?;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety zwykła pieczarki z warzywniaka na rogu :(

      Usuń
    2. No dobra, może być bez dodatkowych wrażeń, te smakowe w zupełności wystarczą;P

      Usuń
  2. Piękne zdjęcie, a jaki apetyczny tatarek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem bardzo ciekawa jak to smakuje, chętnie bym spróbowała...

    A tymczasem zapraszam do akcji - na pewno ci się spodoba i przyda. :)
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam! prawie całe życie, nie lubiłam pieczarek a teraz nagle niem mogę się od nich oderwać. mniam!
      A do akcji dołączam i postaram się coś niebawem przygotować :)
      pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ciekawie to wygląda.
    Czy można zastąpić ten olej na przykład zwykłym rzepakowym, oliwą, czy olejem rafinowanym z orzechów włoskich? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z orzechów może być za intensywny inne jak najbardziej :)

      Usuń