czwartek, 4 kwietnia 2013

Czekoladowe ciacho bez pieczenia




Nazwij to ciachem, nazwij batonikiem. Najważniejsze, że jest z czekoladą i nie trzeba go piec!
W tych dramatycznych momentach, kiedy lenistwo nie pozwala na pieczenie, choroba na zejście do sklepu,  warto posiadać gdzieś w zakamarkach kuchni , skitraną tabliczkę czekolady, jakiś bakalie,
a płatki owsiane zakładam, że znajdą się zawsze.
No to co? Pyszne ciacho bez pieczenia z czekaniem podczas, któregoś warto puścić film albo po prostu zasnąć i śnić o pełnej kwiatów i słońca wiośnie? Ależ proszę!


To nie tak, że nie lubię piec. Kocham piec! Podczas kucharzenia w mojej kuchni wreszcie robi się  przyjemnie i ciepło. Na zaparowanych oknach można rysować serduszka i pisać przekleństwa, nie widać w tedy też ośnieżonych kamienic z sąsiedztwa. Współlokatorzy wychodzą z swoich pokoi niczym jaskiniowcy z nor, uśmiechnięci i zaciekawieni co też Alka kombinuje. Taki wieczór zawsze dobrze się kończy. Znajdzie się wino, są rozmowy, jest dużo śmiechu i jedzenia!


Ale czasami chęć na "coś słodkiego" bywa większa od przyjemności samego przygotowywania ciacha. Popęd jedzenia słodyczy, znajdujący się na najwyższym szczeblu potrzeb życiowych musi zostać zaspokojony szybko!
Oczywiście nie do końca jestem w stanie za ciacho  oddać rodzinę, ale potrzeba cukru bywa czasem na prawdę irytująca!

A takie ciacho można zrobić zawsze. Wystarczy mieć pod ręką czekoladę (ja zawsze w kuchni mam chociaż jedną tabliczkę gorzkiej!), parę rodzynek, płatki owsiane albo kukurydzane i włola!
Jest to przepis podstawowy. Dodaj to co lubisz, migdały, posiekane daktyle, a może nawet szczyptę suszonej chilli dla oryginalnego smaczku.

Pyszny deser gotowy, słodycz dla gości, przyjemność dla siebie, prezent dla miłości swojego życia.
A jak się człowiek uprze to i dobrego batona na drugie i trzecie śniadanie można z tego zrobić. Poważnie! 



1 kubek płatków owsianych
garść wiórek kokosowych
1 kubek orzechów (włoskich, leśnych,nerkowca, migdałów)
1/2 kubka rodzynek
3 łyżki skórki z pomarańczy
2 tabliczki czekolady
3 łyżki roślinnego mleka
szczypta soli morskiej
aromat waniliowy
optymalnie 2-3 łyżki brązowego cukru

folia spożywcza





♥ Przygotuj ulubioną formę i obłóż ją folią spożywczą.

♥ Orzechy pokrój lub pokrusz w dłoniach. 

♥ Przenieś do miski. 

♥ Dodaj płatki owsiane, rodzynki i wiórki kokosowe.

♥ Skórkę pomarańczową pokrój drobno i dodaj do reszty składników, chyba że masz już pokrojoną to po prostu ją wrzuć ;)

♥ Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka. Stop ją na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając.

♥ Dodaj około 3 łyżek roślinnego mleka. 

♥ Dodaj aromat i szczyptę soli.

♥ Jeśli chcesz, żeby batoniki były turbo słodkie dodaj brązowego cukru, ale nie jest to wymagane.

♥ Wymieszaj suche składniki, po czym wlej do nich roztopioną czekoladę.

♥ Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą łopatki.

♥ Przenieś masę do przygotowanej formy. Dobrze ją rozprowadź i wyrównaj na całej powierzchni. 

♥ Schowaj w zimne miejsce na 1-2 godziny.

♥ Następnie wyciągnij ciacho z foremki. Usuń folie spożywczą, nie powinno to sprawiać kłopotu. Dzięki folii czekolada nie przyklei się do ścianek foremki. 

Pokrój ciacho na dowolne kształty; słodkie kwadraty lub podłużne batoniki. 

 
     


26 komentarzy:

  1. O widzę nowy wystrój! Bardzo fajny, chociaż stary też mi się podobał.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię je niedługo bo sama czekolada nie.jest dł mnie wskazana.. Jednak z różnymi dodatkami spróbuje sobie ją zrobić. ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ime więcej dodatków tym myślę, że lepiej!

      Usuń
  3. super inspiracja ale już mam pomysł na modyfikację z własną czekoladą! ojoj zachciało mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudowne zdjęcia! :) Ps. bardzo podoba mi się nagłówek bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!<3 Kombinuję by było prościej i ładniej :D

      Usuń
  5. Super, chętnie wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Nowy nagłówek, nowy wystrój! Bardzo mi się podoba, jest jeszcze fajniej niż było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię wiosenne porządki na blogu. Myślę, że to dopiero początek! :D

      Usuń
  7. Ooo, rewelacja! Zwłaszcza dla takiej osoby jak ja, której życie pozbawiło sprawnego piekarnika :) No i fajnie,że można pokombinować składnikowo przy tym cieście- nie cieście. Lubię to! :) I pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oh życie bywa okrutne! Toteż polecam umilać sobie czas właśnie takicm prostym ciachem. A jakby tak wrzucić tam jagody goji mmmm

      Usuń
  8. Cudo! Fajnie, że składniki są łatwo dostępne. :))) Zrobię niedługo na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne! na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zajadałam już dzisiaj z suszoną żurawiną, pychota :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dobrze znowu zawitać u Ciebie :-) Chyba trochę zmian tu zaszło od naszej ostatniej wizyty. Pięknie i smacznie !! A przepis wybróbuję jutro z dziećmi, dzięki za inspirację :-) pozdrawiam aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poooowoli coś zmieniam z wyglądem bloga ;)
      Też się cieszę, że Was znowu widać na bloggerze. Cudne przepisy powróciły i to widzę, że z impetem!
      Pozdrawiam!!

      Usuń
  12. Bardzo kuszący przepis i co najważniejsze łatwy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Będę dziś robiła. Ciekawe co powiedzą inni na taki pyszny, czekoladowy drobiazg :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy moge zamiast czarnej czekolady dać 4 łyżki kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada łączy wszystko w baton, inaczej będzie sucha papka.
      Możesz ewentualnie dodać z 3-4 duże łyżki oleju kokosowego.

      Usuń