wtorek, 7 maja 2013

PROSTY NAJLEPSZY OMLET







Czymże jest śniadanie na balkonie bez omletu?
 Czyżby tylko jego złudną imitacją? ;) 



Dla mnie to omlet dla włochów fritatta dla jeszcze innych zwykły gruby naleśnik z dodatkami. Ale dla wszystkich jest to sposób na na prawdę pyszne, sycące kolorowe śniadanie!



Stałam się ostatnio maniaczką takich omletów! Robię je na śniadanie, kolację, czasem nawet dwa razy dziennie. Kombinuję z składnikami, dodaje do ciasta zielonego pesto dla koloru i smaczku. Podaje z świeżą rukolą i pomidorami, objadam się niesamowicie.

Bawcie się dodatkami. Dodajcie świeżego szpinaku, pora, zielonych szparagów, startej cukinii i  nie zapomnijcie o pomidorach!  A będzie pięknie i pysznie!





  • 3-4 kopiate łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka drobnych płatków owsianych
  • mały pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki zielonego groszku* 
  • parę listków szpinaku
  • łyżka silken tofu (wg uznania)
  • szczypiorek
  • 1/3-1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól morska
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • olej




* groszek może być z puszki, lepszy mrożony lecz wyciągnij go z zamrażarki 10 minut wcześniej.








♥ Mąkę przesiej przez sitko do miski. 

♥ Dodaj proszek do pieczenia i płatki owsiane. Wymieszaj i zrób dołek.

♥ Dodaj mleko (i ewentualnie silken tofu w tedy ciasto będzie bardziej miękkie i puszyste) i zacznij miksować lub dokładnie mieszać. Powinno wyjść gęste ciasto.

♥ Pomidora umyj i posiekaj drobno. To samo zrób z cebulą i dodaj do ciasta.

♥ Szpinak posiekaj drobno i dodaj do reszty składników.

♥ Wsyp do ciasta zielony groszek.

♥ Dopraw szczyptą soli, cukrem i świeżym czarnym pieprzem. 

♥ Wymieszaj.

♥ Patelnie bardzo dobrze rozgrzej z łyżką oleju.

♥ Wylej ciasto na patelnie i rozprowadź po jej powierzchni.

♥ Smaż na bardzo małym ogniu. Spód powinien się rumienić, a góra powoli ścinać.

♥ Odważnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż odpowiednią ilość czasu. Aż spód również się przyrumieni. 

♥ Podawaj posypanego szczypiorkiem i zielenią. Możesz również dodać jogurt sojowy, tofu lub twarożkiem z migdałów.



       
I trochę dziewczyńskiego popu do tańczenia.

17 komentarzy:

  1. dawno czegoś takiego nie jadłam... połaczenie groszku z pomidorem uwielbiam, z chęcia bym taki omlet schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do śniadania z omletem ;)

      Usuń
  2. Wyglada bardzo wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i tak miało być ;)
      Pozdrawiam ciepło

      Usuń
  3. A ja bym najpierw usmażyła cebulkę i na to wylała ciasto omletowe :). Dobrym pomysłem będzie użycie czarnej soli :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. średnio przepadam za czarną solą, tylko nie potrzebnie śmierdzi jajem :P

      Usuń
  4. Zrobiłam i był pyszny :D

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj a mi nie wyszło, bardzo nie wyszło :< Wszystko się rozleciało, przywarło do patelni i nadal nie chce zejść, jakieś surowe było, brzuchol mnie bolał jak ogłupiały - smuteczek. Jak długo to smażyłaś tak mniej-więcej? Bardziej 2 minuty czy 20? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej! to nie dobrze!
      Smażyłam długo i na małym ogniu. Jakieś 4-5 minut. Ale to też może kwestia patelni. Ja mam 3 i tylko na jednej mi wychodzą omlety :(:(

      Usuń
    2. będę jeszcze próbować, bo na Twoich zdjęciach wygląda przepysznie :)

      Usuń
    3. U blogerki Agnieszki też wyszedł cudnie zdrowiezwyboru.blogspot.com

      Usuń
  6. a może ten przepis można zmodyfikować jakoś dla dziecka bezglutenowego, groszku też nie może:( jestem na początku tej drobie bezzzzz
    i jestem załamana nie ogarniam jeszcze tego gotowania bez glutenu, jajek, mała, mleka nawet słonecznika ech
    poz
    a

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze sprawdza się mąka z ciecierzycy. Lecz użyj jej mniej, po dodaniu płynu bardzo gęstnieje. Możesz też pomieszać ją z mąką ryżową. Bezglutenowa mąka w omlecie to żaden problem.
      Zamiast płatków owsianych użyj ich bezglutenową wersje lub dodaj łyżkę kaszy kukurydzianej. Co do dodatków wariacje zależą od ciebie. Można dodać startej marchewki, pora, kukurydzę co tylko masz pod ręką.
      I pamiętaj, początki zawsze są trudne potem będzie już tylko z górki! Życzę szczęścia i powodzenia :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. GENIALNY! Właśnie zrobiłam podwójną porcję, dla siebie i chłopaka, po prostu cudo, idealne śniadanie! Od teraz na pewno co sobotę na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie też nie wyszło:/ smakował mąką, brzuch mnie bolał po nim :( a szkoda bo wyglada tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis! Wlasnie zrobilam- palce lizać :-*

    OdpowiedzUsuń