wtorek, 13 sierpnia 2013

WEGAŃSKI TORT LODOWY Z KOKOSEM, LIMONKĄ I WAKACYJNYMI OWOCAMI





Serników z nerkowców w swoim życiu zrobiłam już parę. Moim faworytem jest lekki sernik z lawendą. Ale jak się okazuje najprostszy przepis z dodatkiem świeżych owoców prześciga inne w tym słodkim wyścigu.

Wegański tort lodowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie trzeba wysilać się z mlekiem sojowym, czy tofu. Osobiście nie jestem zwolenniczką serników z tofu bo często nie da się zabić sojowego posmaku, a za duża ilość słodu po prostu psuje cały smak deseru.
Idealnym rozwiązaniem są orzechy nerkowca i bakalie, słodkie same w sobie. Do tego mleko kokosowe, bardzo delikatne w smaku i strukturze. 
Sam deser  w przygotowaniu nie zajmuje wiele czasu. Najdłużej trwa namoczenie składników, ale przecież w tym czasie można załatwiać dużo innych spraw. Potem wystarczy schłodzić tort w zamrażalniku przez mim 2godziny. Przybrać ulubionymi sezonowymi owocami i deser idealny gotowy. 
Wybrałam truskawki, gdyż tak mało najadłam się nimi w tym roku i moje ulubione borówki amerykańskie; muszą być wielkie i słodkie. 

Już nie straszna mi angina, więc zajadam się sorbetami, sernikami z nerkowców na zimno i domowymi lodami. Biegam na bosaka po mieszkaniu, jem śniadania i obiady na balkonie i cieszę się możliwością swobodnego oddychania. Wiem, taka mała ze mnie smarkula, ale muszę się trochę nacieszyć faktem zdrowia absolutnego.






spód:
300g daktyli
1/2 kubka (garść) suszonych bananów
garść płatków jęczmiennych


masa:
500g orzechów nerkowca
350 ml mleka kokosowego
sok z 1 limonki
skórka z 2 limonek
1-3 łyżek słodu (sok z agawy, melasa, golden syrup)

truskawki
borówki amerykańskie 



♥ Umieść daktyle i suszone banany w kielichu bandera. Jeśli nie jesteś pewna/ny czy Twój blender jest na tyle mocny namocz wcześniej banany w wodzie (około 2h), a następnie je odcedź. 

♥ Zmiksuj wszystko na masę. 

♥ Dodaj płatki jęczmienne i wymieszaj łyżką lub dłonią. 

♥ Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Spód i boki. Użyłam tortownicy o średnicy 18cm.

♥ Przełóż masę do tortownicy, dociśnij i wyrównaj dłonią. Odstaw do lodówki. 


♥ Orzechy nerkowca zalej mlekiem kokosowym i odstaw na min 2h.

♥ Po tym upływie czasu przełóż orzechy w mleku kokosowym do naczynia, w którym będziesz blendować lub do kielicha blendera. 

♥ Dodaj słód ( na początek 1 łyżkę) i sok z limonki i zmiksuj wszystko na gęstą jednolitą masę. 

♥ Zetrzyj skórkę z 2 limonek i dodaj do masy. Wymieszaj i spróbuj czy masa jest dla Ciebie odpowiednio słodka.

♥ Wyciągnij z lodówki tortownicę ze spodem ciasta. 

♥ Wlej do niej orzechową masę i wyrównaj łyżką zamoczoną w wodzie. 

♥ Tak przygotowane ciasto schowaj do zamrażalnika na oko 2h.

Następnie wyciągnij tort i pookładaj na nim ulubione owoce. 

Po upływie około 5-10 minut zacznij kroić tort na porcje. Użyj do tego ostrego noża uprzednio zamoczonego w ciepłej wodzie.

♥ By uzyskać sos do polewania ciasta, zmiksuj kubek truskawek. 

Jedz na zimno, przechowuj w zamrażarce.

THERMOMIX


♥ W kielichu urządzenia umieszczamy składniki na spód ciasta. Mielimy przez 10 sekund na 8 obrotach. Otwieramy kielich zgarniamy masę z boków i powtarzamy mielenie. 

♥ Dodaj płatki jęczmienne i wymieszaj obroty wsteczne 1 przez 30 sekund.

♥ Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Spód i boki. Użyłam tortownicy o średnicy 18cm.


♥ Przełóż masę do tortownicy, dociśnij i wyrównaj dłonią. Odstaw do lodówki. 


♥ Orzechy nerkowca przesyp do kielicha i zalej mlekiem kokosowym.

♥ Dodaj słodki syrop ( na początek 1 łyżkę) i sok z limonki i zmiksuj wszystko na gęstą jednolitą masę. Obroty 8 przez 45 sekund. W zależności od orzechów czynność tę trzeba powtórzyć do uzyskania jednolitej konsystencji.


♥ Zetrzyj skórkę z 2 limonek i dodaj do masy. Wymieszaj i spróbuj czy masa jest dla Ciebie odpowiednio słodka.


♥ Wyciągnij z lodówki tortownicę ze spodem ciasta. 


♥ Wlej do niej orzechową masę i wyrównaj łyżką zamoczoną w wodzie. 


♥ Tak przygotowane ciasto schowaj do zamrażalnika na oko 2h.


 Następnie wyciągnij tort i pookładaj na nim ulubione owoce. 


 Po upływie około 5-10 minut zacznij kroić tort na porcje. Użyj do tego ostrego noża uprzednio zamoczonego w ciepłej wodzie.


♥ By uzyskać sos do polewania ciasta, zmiksuj kubek truskawek. 


 Jedz na zimno, przechowuj w zamrażarce.




          


8 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie ! jak ja żałuję, ze nie potrafie piec :<

    + obserwujemy?

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w tym przepisie akurat unikamy piekarnika ;) Jest bardzo prosty!
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. mega, a próbowałaś z innymi owocami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można bawić się z porzeczkami, ananasem, kiwi i wszystkim co wpadnie w łapy! To jest tylko taki przykład :)

      Usuń
  3. Już od kilku tygodni zabieram sie do zrobienia wegańskiego sernika, a te z tofu mnie nie przekonują, muszę wypróbować Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie przepadam za tofurnikami, te z orzechów nerkowca są na prawdę wyjątkowe i wychodzą pysznie!

      Usuń