piątek, 6 września 2013

BANALNIE PROSTE I PYSZNE WEGAŃSKIE LODY NA PATYKU. LODY BEZ MLEKA.








Wiem, miałam całe wakacje, cały straszny upalny lipiec i sierpień by podzielić się przepisem na banalne i pyszne lody wegańskie. Ale nie, zrobiłam to we wrześniu. Nie pozostało mi nic innego jak przeprosić i  napisać; lepiej późno  niż wcale, a lody  nadrobią tę zaległości smakiem. 

Wakacje to czas opychania się lodami. Tym, którzy mają uczulenie na laktozę lub z innych względów nie spożywają mleka, niekupowane lodów sprawia duży problem. Na polskim rynku ciągle jeszcze mało takich produktów. Są ciężko dostępne, a ich cena odstrasza. 
Dostępne są oczywiście sorbety, jednak i one nie są idealne. Często w składzie zawierają białko jajka, albo są za bardzo słodkie. Po takiej porcji sorbetu sięga się po szklankę wody, co przecież nie ma sensu!
W upalny dzień pozostają do wyboru tylko tzw 'lody wodne'  i te często smakują jak zabarwiona na kolorowo woda z chorą ilością cukru. I co tu zrobić?
Głowa  do góry! Za nie wielka cenę można zrobić pyszne i szybkie lody w domu.

Warto zainwestować w foremki do lodów na patyku, takie plastikowe lub silikonowe. Teraz, kiedy sezon wakacyjny się kończy, warto poszukać takich gadżetów, na pewno znajdziecie nie jeden w okazyjnej cenie.

Lody wychodzą delikatnie kremowe, lekko kokosowe. Są idealne na ciepły dzień i nie są za słodkie. Zamrożone owoce to dodatkowy i bardzo miły smaczek. Użyj ulubionych owoców mogą to być: borówki, porzeczki, kawałki melona, kawałki arbuza, kawałki ananasa, truskawki, poziomki, kawałki limonki lub cytryny bez skórki, kawałki pomarańczy bez skórki,  maliny, jeżyny...





puszka mleka kokosowego ( 400 ml)
2-3 słodkiego syropu ( sok z agawy, melasa, golden syrup,  miód, syrop z daktyli )
owoce:
kiwi
cytryna
limonka
porzeczka
maliny
truskawki
agresy
banany
co lubisz!


♥ Mleko kokosowe schłodź w lodówce.

♥ Otwórz puszkę i przelej jej zawartość do miski. 

♥ Dodaj słód i wymieszaj wszystko. 

♥ Przygotuj foremki do lodów.

♥ Do każdej foremki wsyp owoce, jakie lubisz i ile chcesz. Jeśli chcesz mocno owocowe lody wypełnij foremkę po brzegi kawałkami owoców.

♥ U mnie w lodach pływają czerwone porzeczki, kawałki cytryn bez skórek, melon i borówki.

♥ Zalewamy owoce przygotowaną mieszanką z mleka kokosowego. 


♥ Foremki zamykamy i chowamy do lodówki na około 2-3h. 

♥ Po wyciągnięciu z zamrażarki odczekaj około 10 minut by lody z łatwością wychodziły z foremek.

♥ Smacznego!
     

To oczywiście jest przepis podstawowy i taki najprostszy. Mleko z owocami można również zmiksować, kody będą piękne i kolorowe. Dodaj ulubionych przypraw lawendy cynamonu, karobu czy kakao.





 


17 komentarzy:

  1. jeszcze trochę i zaczęłabym lizać monitor mojego laptopa... inspirujesz mnie, jutro jadę po mleko! =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie życzę smacznego i miłego komponowania smaków! :)

      Usuń
  2. ojej jakie apetyczne fotki , mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. zamurowało mnie z wrażenia... suuupeeer!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, cudne zdjęcia lodów. akurat mam 2 puszki mleka koko. :) szkoda tylko, że już sezon się kończy na lody :< i będzie trzeba zacząć myśleć o cieplejszych smakołykach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba cieszyć się z ostatnich dni lata, póki co jest jeszcze ciepło wiec lody są dozwolone ;)

      Usuń
  5. A skąd masz takie piękne patyczki? Wyglądają jakby przed chwilą zostały wyciosane z drewna ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Była cała wyprawa do parku i poszukiwanie gałązek. Z gałązek powstały patyczki. Mój Zbyszek kupił sobie nowego opinela i musiałam to wykorzystać! ;)

      Usuń
  6. Ooo! Coś dla mojej siostry! Ostatnio ma fioła na punkcie robienia lodów. Choć nie narzekam, bo z nią mieszkam i czuję się dopieszczona! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy da sie obejsc bez slodu? jaka pelni funkcje w lodach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, przepraszam za wprowadzenie w błąd. Nie chodzi o słód jęczmienny co słód jako słodycz w płynie. Każdy słodki syrop się nada od miodu po syrop z daktyli :)

      Usuń
  8. A czy mleczko kokosowe wlasnego wyrobu tez sie nada? Jako slod moze byc taki domowy syrop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi Ci o takie mleczko z wody i płatków kokosowych? nie jestem do końca przekonana, może wyjść lód jak z wody. Syrop wykorzystaj taki jaki lubisz, byle był słodki :)

      Usuń