poniedziałek, 23 września 2013

DYNIOWE CRUMBLE



Jesień to najaromatyczniejsza z pór roku. Kojarzy mi się z zapachami ciast i konfitur unoszącymi się po całym domu. Mieszkając w Krakowie w niedużym mieszkaniu, cały czas staram się utrzymać taki pachnący klimat.
Po ostatnich warzywnych zakupach wróciłam z siata pięknych i lokalnych warzyw. Wielkim kalafiorem, fasolką, czerwoną dynią, szpinakiem nowozelandzkim i innymi pysznościami, które swoimi pięknymi kształtami i jeszcze bardziej urodziwymi kolorami przypominają mi o tym, że pomimo chłodu i szarość jesienne dni mogą być pełne aromatów, ciepła i przyjaznej atmosfery.

Jednym z deserów, które swoją specyfiką podtrzymują taki przyjazny klimat i idealnie sprawdza się przy śniadaniach czy obiadach z bliskimi, jest crumble. Przy podawaniu należy położyć naczynie na środek stołu, przygotować wielką łyżkę i pozwolić by każdy mógł swobodnie samemu nałożyć sobie odpowiednią porcję jeszcze ciepłego smakołyku. 


Najczęściej spotykane jest crumble z jabłek w smaku i wyglądzie przypominających kruchą szarlotkę. Oczywiście crumble przygotować można z każdego owocu, to jego sekret i największa zaleta;soczysty słodki owocowy spód i kruszonka. 
Na samą kruszonkę znajdziecie wiele przepisów, moim ulubionym jest mieszanka płatków owsianych i jęczmiennych. Ten szybki dyniowy naprawdę jesienny deser, obowiązkowo podawaj na ciepło z lodami lub szklanką mleka migdałowego!








  • 1/2 kg dyni (może być hokkatido)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
  • 150 gramów płatków jęczmiennych
  • 150 gramów płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki tortowej/kukurydzianej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 5 łyżek mleka roślinnego
  • garść rodzynek












♥ Nagrzej piekarnik do 170 stopni.

♥ Dynie pokrój na kostkę. Jeśli ma za twardą skórkę należy ją obrać. Najlepszym sposobem jest włożyć dynię na chwile do rozgrzanego piekarnika. Skórka zmięknie i łatwo będzie odchodzić od miąższu.

♥ Pokrojoną dynię przenieś do żaroodpornego naczynia. 

♥ Posyp dynię cukrem i korzennymi przyprawami. Podstawa to imbir i cynamon. Nie bój się kardamonu i goździków!

♥ W misce wymieszaj suche składniki na kruszonkę. Dodaj olej i zacznij mieszać. 

♥ Wlej około 5 łyżek mleka roślinnego. Dodaj rodzynki i wszystko dobrze wymieszaj na kruchą masę. 

♥ Tak przygotowaną kruszonką posyp dynie. Nie musi być idealnie. Fajnie jak kawałki dyni będą wystawać spod kruszonki. 

♥ Piecz około 30-40 minut, aż wierch się przyrumieni.


              

8 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne crumble, ale użyłam tartej dyńki- matko, jakie to było boskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda kolorowo i pysznie :) marynarskie danie z dynią

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak smakuje ;) Polecam eksperymenty z dyńką ;)

      Usuń
  3. Jakie to crumble musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. I wish your blog was in English too! I shall look at the pictures and drool.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ah <3 Thanks for your so nice comment! Polish is not so difficult ;)
      Big Hugs! )

      Usuń
  5. Nigdzie nie mogę znaleźć przepisu na CRUMBLE bezglutenowe :( Masz może jakiś pomysł?

    OdpowiedzUsuń