wtorek, 29 października 2013

PASTA PIECZARKOWA Z KASZY JAGLANEJ






Mój rok dyplomowy powoli się rozkręca. Jeszcze dużo siedzę w domu, mniej na akademii. Pracuje przy komputerze, czytam, szukam literatury i rysuje. Nie oszukujmy się lubię też w czasie pracy przeglądnąć facebooka, zrobić herbatę lub coś podjeść. Słabość do kanapek i przeróżnych past mam od zawsze, dlatego zdrowe smarowidło na bazie kaszy jaglanej musiało skraść moje serce.
Kanapki nie robię tylko dla siebie. W domu mieszka głodomór, którego bez drugiego śniadania do pracy nie puszczę. Oprócz podstawowych warzyw, sałat i kiełków idealnych do kanapek, w lodówce warto trzymać inne roślinne przysmaki. Właśnie przygotowana pasta pieczarkowa na pewno znajdzie się jutro w kanapkach schowanych w pudelku i czekających na drugie śniadanie.

Pasztety grzybowe to moje ulubione, czasem zdarza mi się kupić gotowy produkt w sklepie. Ale postanowiłam spróbować przygotować taką grzybową pastę sama. Chciałam by była gęsta, ale łatwo rozprowadzała się na kanapce, a co najważniejsze żeby była bardzo pieczarkowa. 


Kasza jaglana jest zdrowa, to wiemy. Warto wykorzystywać ją w różnych kombinacjach śniadaniowych nie tylko na słodko z owocami czy mlekiem roślinnym. Takie połączenie z pieczarkami to po prostu strzał w dziesiątkę. 
Smacznego!












  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 350g pieczarek
  • sok z połowy małej cytryny lub 2 łyżki wody spod kiszonej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • sporo pieprzu ziołowego lub czarnego
  • 1+2 łyżki oleju












 ♥ Kasze przepłucz we wrzątku. Następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i szczyptą cukru. Wody powinno być dwa razy więcej od kaszy. Wystudź kaszę.

♥ Pieczarki umyj i posiekaj na plastry. Dodaj na rozgrzaną z łyżką oleju patelnię. 

♥ Pieczarki skrop sokiem z cytryny lub wodą spod kapusty. Kwas zawarty w soku z cytryny sprawi, że pieczarki nie stracą koloru i nie zrobią się czarne, nieapetyczne. 

♥ Pieczarki smaż na małym ogniu, ciągle mieszając (około 5 minut).  Nie wysuszaj ich na wióry, niech lekko odparuje z nich woda. 

♥ Schłodzone składniki; kasze i pieczarki przełóż do kielicha blendera. 

♥ Dodaj ząbek czosnku, 2 łyżki oleju i sporo świeżego startego pieprzu. 

♥ Zmiksuj wszystko na gładką masę. 

♥ Dopraw solą. 

♥ Podawaj z zieloną pietruszką. 


             

24 komentarze:

  1. Ja właśnie na jutrzejsze śniadanie zrobiłam podobną, tylko zamiast kaszy dałam fasolę. Też uwielbiam pieczarkowe pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i mam koncepcję na jutrzejszą kolację - dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomyslowa, pyszna i zdrowa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na prawdę smaczna i do zapiekanych tostów w sam raz :)

      Usuń
  4. Pozdrawiając z nad Wisły życzę radosnej twórczości.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyyyyszna - na stale zagości w moim menu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, mnie również bardzo smakuje! Pozdrawiam ;)

      Usuń
  6. Mnie czegoś w smaku brakowało, więc poszalałam i dodałam jeszcze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i majeranku :) Jest pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swoje smaki, dla mnie idealnie pasuje do takiej pasty kiszony ogórek. Mnam! :)

      Usuń
  7. Zadziwia mnie fakt, jakie cuda można wyczarować z kaszy jaglanej... Mniaam

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanie, ile może taka gotowa pasta postać w lodowce? Zrobiłam większość ilość i nie wiem czy sie nie zmarnuje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej,
      w lodówce to spokojnie do tygodnia.

      Usuń
  9. Te pieczarki podsmażone z cytryną mi nie smakują, następnym razem pozwolę im ściemnieć.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile jest tej pasty z jednej porcji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dość sporo, tyle ile na zdjęciu czyli większa bulionówka.

      Usuń