poniedziałek, 7 października 2013

TOPINAMBUR. PIZZA Z TOPINAMBUREM.



Topinambur zwany inaczej karczochem jerozolimskim, jest przewrotną rośliną. Z tym drugim może łączyć go lekko orzechowy smak, ale na próżno szukać jego bulw w żydowsko-palestyńskich ziemiach. 
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Szybko przywędrował stamtąd do Europy. Zajadają się nim Francuzi jak i Polacy. 
Kolejną pokrętną cechą topinamburu jest zawartość inuliny, która jest ciężko strawna, jednakże same bulwy posiadają mało kalorii i są zalecane dla diabetyków.
Ciężko strawność potraw z topinamburem przejawiać się może niemałymi (i nieprzyjemnymi wzdęciami) oraz jak pisał J. Goodyer, 17stowieczny botanik; "obrzydliwymi wiatrami w ciele człowieka." 
Pomimo tych małych wad, topinambur jest po prostu znakomity w smaku. 
Nie da się go nie zauważyć w ogrodzie. Kwiaty łudząco przypominające małe słoneczniki, wyrosły na około 3 metrowe krzaki. Już pierwsze wykopki były owocne, z ziemi wykopałam sporą ilość małych bulw. No właśnie niestety są dość małe. Topinambur gabarytami może przypominać średniej wielkości ziemniaka. Moje topinambury, wykopane w sobotę są drobne, ale liczę że za tydzień uzbiera się parę większych sztuk, a za rok będą już reprezentacyjnie duże!
Topinambur ma delikatnie orzechowy smak. Podawany jest na różne sposoby. We Francji przygotowuje się go podobnie jak w Polsce ziemniaki na obiad, czyli zwyczajnie gotuje w osolonej wodzie. Nie wszystkim tak podane warzywo o tak intensywnych wpływach na trawienie, może pasować.
Lecz nie bójmy się! Topinambur to ciekawe i zapomniane warzywo. 
Jest idealnym składnikiem, do gulaszy, czy puree. Karczochy jerozolimskie podaje się również w formie gęstej zupy krem, z dodatkiem cytryny.
Mój sposób jest jeszcze inny. Topinambur po prostu idealnie pasuje z pesto na cienkim cieście pizzy! 

 

 




 
 ciasto na 2 pizze:
  • 20g drożdży w kostce
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 kg mąki pszennej typ 550
  • 1 kubek wody
  • parę łyżek oliwy z oliwek

  • parę topinamburów
  • pęczek pietruszki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 kubka orzechów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz czarny
  






♥ Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

♥ Do plastikowej bądź ceramicznej miski przełóż drożdże. Zasyp je cukrem. Dodaj 2 łyżki mąki i 3 łyżki ciepłej wody. Wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na około 10 minut. 

♥ Dodaj sól i resztę mąki i powoli dolewaj wody mieszając drugą ręką. Zacznij wyrabiać ciasto. 

♥ Na koniec dodaj oliwę z oliwek. Przełóż ciasto na blat i zacznij wyrabiać. Im dłużej bawisz się z ciastem tym będzie elastyczniejsze. Uwielbiam tę czynność i miękkość drożdżowego ciasta. 

♥ Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj ją na cienkie placki. Przełóż placki na blachę lub kamień do pieczenia pizzy. 

♥ Pietruszkę, orzechy i sól umieść w moździerzu. Zacznij trzeć pietruszkę na pesto. Dodaj sok z cytryny i powoli stopniowo dodawaj oliwę. Dodaj jej tyle by pesto uzyskało Twoją ulubioną konsystencję.

♥ Cienki placek na pizzę posmaruj pesto. 

♥ Topinambur dobrze umyj. Następnie przy pomocy obieraczki do warzyw lub sera, pokrój bulwy na cienkie plastry. Rozłóż topinambur na pizzie. Całość posól i posyp świeżo startym pieprzem. 

Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku* około 10- 20 minut, aż pizza się zarumieni.


♥ Przed podaniem polej całość oliwą z oliwek. 

* Jeśli to możliwe nagrzej piekarnik na maksymalną temperaturę. 

 

                      



14 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę go spróbować! Ciekawe, czy uda mi się dostać gdzieś w moim mieście..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć widziano topinambur w Almie. Warto poszukać też a straganach i takich tam ;)

      Usuń
    2. Jak jeszcze nie udało Ci się kupić topinamburu , dzwon 887 645 952 , przyślę Ci do domu :) pozdrawiam

      Usuń
  2. topinambury to moje odkrycie zeszłego roku - nie mam pojęcia, dlaczego tyle czasu żyłam w niewiedzy, że istnieje coś tak pysznego.
    przepis do obowiązkowego wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero w tm roku miałam szczęście go jeść. Za tydzień kolejne wykopki, mam nadzieje że będą udane!

      Usuń
  3. Kurczę a ja jeszcze nie miałam okazji próbować. Zostałam przekonana tym lekko orzechowym smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawe. nazwę znałam ale nie wiedziałam jak wygląda i co można z tym zrobić. dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polowałam na to pół życia i w końcu mam!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Zazdroszczę Ci topinamburów z własnej hodowli, uwielbiam je a tak trudno je dostać. Szczęściara!

    OdpowiedzUsuń
  6. W końcu upolowalam, więc jutro pizza! 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Topinambur jest dostępny w Częstochowie :) bardzo smaczny polecam:) dostępny jest jesienią, zimą i początek wiosny, jest też możliwość wysyłki do innych miast. Więcej info pod nr tel.887-645-952 smacznego i zdrowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za informację :) Jak kiedyś nabierze mnie ochota, a nie znajdę na miejscu będę dzwonić. Do dobra informacja również dla innych miłośników topinamburów :)

      Usuń
  8. Sprzedam ekologiczny, świeży topinambur 5zł/kg. Kontakt na maila: isztar18@gmail.com lub telefon: 510267997 :)

    OdpowiedzUsuń