poniedziałek, 4 listopada 2013

DROŻDZOWY WIENIEC Z CYNAMONEM I ORZECHAMI






Nazwijcie mnie szaloną, ale postanowiłam powoli zająć się tematyką zimowo-świąteczną. Sami/same zobaczycie, jak lada moment zrobi się grudzień, spadnie śnieg i nastąpią święta.
Wszyscy wiemy, że przygotowania do zimowych świąt pochłaniają dużo czasu. Są tacy, którzy angażują się tak bardzo, że już teraz zaczynają zbierać przepisy, chomikować receptury i potrzebne składniki.

Dla tych, którzy będą przeżywać w tym roku swoją pierwszą wegańską Wigilię, jak również dla starych roślinnych wyjadaczy przygotowuję garstkę zimowych przepisów. 
Oto pierwszy z nich.

Wieniec cynamonowy  niekończenie do powieszenia na drzwiach, za to warto położyć go na świątecznym stole. Zaczynając od śniadania, kończąc na kolacji będzie pysznym dodatkiem, słodkim deserem podczas starawy. A zapach cynamonu, cóż można więcej powiedzieć czyż to nie on poprawia nam nastrój w zimowe chłodne wieczory?













  • 180ml ciepłego mleka sojowego
  • 300g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 4 +1 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z agawy
  • 50g margaryny roślinnej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki cynamonu 
  • garść orzechów włoskich/laskowych









 ❄ Przygotuj dużą miskę. Dodaj do niej drożdże, 3 łyżki mleka i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut. 

 ❄ Następnie dodaj resztę mąki i mleka sojowego. Dodaj sok z agawy i zacznij wyrabiać ciasto. Na koniec dodaj olej z orzechów włoskich. Uformuj kulę i zostaw w misce pod przykryciem na jakieś 20 minut. 

 ❄ Wyciągnij ciasto i rozwałkuj na blacie, na grubość około 3-5 mm. (blat lekko oprósz mąką)

 ❄ Margarynę roztop w rondelku na małym ogniu, lub w misce za pomocą mikrofalówki. 
Dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj. 

 ❄ Cynamonową masę rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. Posyp pokruszonymi orzechami. 
Mój sposób na orzechy. Przełóż orzechy czystą ściereczką,uderzaj i trzyj wałkiem. Bardzo szybko się rozkruszą :)

 ❄ Następnie zwiń ciasto w długi rulon. Uformuj okrąg władając jeden koniec rulonu do drugiego. 

 ❄ Przełóż delikatnie rulon na blachę obłożoną papierem do pieczenia. 

 ❄ Natnij wieniec, naokoło dłuższej krawędzi na około 2-3cm kawałki, ale uważaj by go nie przeciąć. Przykryj ściereczką i zostaw na 10 minut.

 ❄ Nagrzej piekarnik do 180 stopni. 

 ❄ Wieniec przed włożeniem do piekarnika posmaruj olejem orzechowym. 

 ❄ Piecz dopóki się nie zarumieni.




16 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe i jeszcze nigdy mi nie wyszło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być parę przyczyn np. różna temperatura poszczególnych składników, ciasto rośnie w zbyt niskiej lub za wysokiej temperaturze, rozczyn się nie spienił (wtedy trzeba zrobić nowy, tak czasem bywa).
      Ps. Piękny wieniec, gdyby nie dieta nie czekałabym z nim do świąt ;)

      Usuń
    2. Dokładnie, dużo daje też ciepła kuchnia, świeże drożdże itp
      Ciasto drożdżowe kiedyś było moją zmorą, a teraz wiem, że drożdżowe zawijasy są najprostsze na świecie. Trzeba uwierzyć w siebie, a ciasto nie będzie straszne . Girls power! ;)

      Usuń
  2. Zrobię.
    Czy olej z orzechów włoskich można zastąpić innym, czy cały przepis się posypie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić zwykłym rzepakowym lub słonecznikowy, ale taki z orzechów włoskich najlepiej prażonych, jest genialnie aromatyczny!

      Usuń
  3. A ja sie wcale nie dziwie, tutaj swiateczna tematyke niektore sklepy walkuja juz od czerwca ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zainspirowała mnie Ikea i wystroje sklepów w galerii handlowej. Idę z biegiem czasu! ;)

      Usuń
  4. Muszę zrobić taki wieniec, bo mnie niesamowicie kusi: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy sok z agawy to to samo co syrop z agawy i czy można go zastąpić syropem klonowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sok/syrop to to samo. Można zastąpić syropem klonowym, melasą lub innym słodem w płynie :)

      Usuń
  6. wow, szałowy wieniec i zdjęcia! Takie świąteczne już :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ala, powiedz jakiej dokładnie roślinnej margaryny użyłas, na codzień nie używam kompletnie takich tłuszczów i mam dylemat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam go wczoraj wieczorem, przepyszny! Już prawie go nie ma :) Świetny blog, bardzo pomocny dla takich osób jak ja, czyli jeszcze niedoświadczonych vegan!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię koniecznie - od kilku dni chodzi za mną drożdżowe ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. kolejny raz zrobiłam :) doskonały :)

    OdpowiedzUsuń