niedziela, 10 listopada 2013

SŁODKI PROSTY BUDYŃ Z KALAFIORA







Są warzywa , które z wiadomych powodów wykorzystujemy w deserach. Już nie dziwi nas ciasto marchewkowe czy brownie z burakiem. Dlaczego wiec nie traktować innych warzyw deserowo? Wiele z nich posiada słodki naturalny smak np. zielony groszek czy kalafior. 

Budyń z kalafiora to jeden z dowodów na to, że warzyw nie wolno traktować schematycznie! 











  • 400g kalafiora
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 200-230 ml mleka roślinnego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

















❤ Kalafiora umyj i  podziel na mniejsze części i ugotuj na parze do miękkości.

❤ Przełóż do kielicha blendera. Dodaj 3 łyżki kaszki, słód, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołową.

❤ Zacznij miksować. Powoli dodawaj mleko na początek 200ml. Jeśli budyń jest za gęsty dolej jeszcze trochę mleka .

❤ Przed podaniem budyń pokrusz cynamonem. Dodaj suszone owoce, albo paski świeżej gruszki.







21 komentarzy:

  1. z kalafiora?! wow, genialne! akurat go mam! ROBIĘ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon na kalafiora trzeba wykorzystać! ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kisiel z marchewki, słodki krem z zielonego groszku, budyń z kalafiora pasuje idealnie :)

      Usuń
  3. No nieźle. Może kiedyś się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. osm! ostatnio mam kalafiorowe, więc moze spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam również z wanilią zamiast cynamonu. Pyszczka!

      Usuń
  5. Uwielbiam takie nieoczywiste połączenia! Na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Niech kalafior ma swoje 5 minut :)

      Usuń
  6. Od niedawna nie jadam mięsa i mam duży problem z wymyślaniem potraw, cieszę się że tu trafiłam, zostaję na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cie Edyto, zostań jak najdłużej. Roślinne gotowanie nie jest trudne, anie skomplikowane. Pomysły same zaczną wpadać Ci do głowy!
      Smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. wow. ale świetny blog.
    i jak super przepis!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmmm a jakby zamiast kalafiora dac pieczonego buraka i platki jaglane.... Krwiotworczo, bezglutenowo i odkwaszajaco :) i slodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w tedy nie był by to już budyń z kalafiora ;)

      Usuń
  9. Właśnie z myślą o Twoim przepisie, który zachowałam w pamięci, kupiłam dziś kalafior. Wszystko mam, zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można zastąpić kaszę jaglaną czymś niezbożowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ugotowany ryż lub płatki ryżowe :)

      Usuń
  11. Zrobiłabym dzisiaj, ale czy ta kaszka manna ma być surowa? Ja mam taką zwykłą mannę, nie błyskawiczną, jak dodam surową to nie będzie twarda??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam surową, wyszło wszystko super, chyba "ugotowała się" podczas blendowania z gorącym kalafiorem:) Smak bardzo ciekawy, chyba nie każdemu podpasuje, ale jak dla mnie fajny:) Czułam, że gruszka pasowałaby tu idealnie, niestety nie miałam, posypałam orzechami włoskimi. Też pysznie:)

      Usuń