piątek, 27 grudnia 2013

BATONY CZEKOLADOWE. KOLOROWA TABLICZKA CZEKOLADY





Jeszcze w powietrzu czuć święta. Zaraz zacznie się karnawał. Ten wspólny okres to idealny czas by obdarowywać bliskich prezentami. Nawet te najdrobniejsze sprawiają przyjemność, a kiedy zrobimy coś własnoręcznie od razu czuć włożone w to serce i uczucie. Dobrze, kiedy w prezencie czuć również smak. Najlepiej słodki i rozpływający się w ustach mmmm..jak  czekolada!
Taka czekolada w postaci grubych bogatych batonów to pyszny słodki podarunek. 

Wielką tabliczką można się połamać z przyjaciółmi, a potem wspólnie zajadać bakaliowo-orzechowe kawałki. 
Taką czekoladę można zrobić też wspólnie. Niech każdy stworzy swoją ulubioną kompozycję smakową.












  • 465g gorzkiej czekolady (około 3 duże tabliczki)
  • 50g orzechów pinii
  • 75g orzechów pistacjowych
  • 50g migdałów
  • 100g orzechów laskowych
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g jagód goji
  • 80g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki słodu w płynie
  • 200ml mleka roślinnego *
  • skórka z świeżej pomarańczy lub aromat pomarańczowy 
  • szczypta soli morskiej




 * możesz dodać mniej mleka, czekolada będzie w tedy bardzo twarda. Z mlekiem zmięknie, nabierze słodkości i cudownie będzie rozpływać się w ustach.






♥ Wszystkie dodatki rozsyp na talerzykach. Orzechy i migdały posiekaj. 

♥ Przygotuj foremkę. Jedną dużą lub 2 mniejsze. Obłóż je papierem do pieczenia lub folią spożywczą. 

♥ Czekoladę połam i przełóż do rondla. Trzymaj na bardzo małym ogniu. 

♥ Dolej mleko, słód oraz startą skórkę z pomarańczy lub aromat.  Mieszaj aż czekolada całkiem się rozpuści. Najlepiej poproś o pomoc kogoś wyspecjalizowanego w mieszaniu czekolady. Mój tata mieszał czekoladę idealnie!

♥ Czekoladę przelej do foremki, od góry posyp ulubionymi dodatkami. Bdrdzo do siebie pasują pistacje i jagody goji. Całość posyp szczyptą soli. 

♥ Możesz przygotować bogaty w dodatki baton. 

♥ Do rondla z rozpuszczoną czekoladą dodaj wszystkie orzechy i bakalie. Znowu wszystko dokładnie wymieszaj. 

♥ Przelej masę do formy. 

♥ Zostaw do zastygnięcia. 

Rondel i łyżkę po czekoladzie wyliż. Przecież nie może się zmarnować!      



 

9 komentarzy:

  1. o matko, ale cudo. To zrobię na pewno. Na karnawał. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. super! W sam raz na słodki diy prezent dla mojej przyjaciółki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej! Czy ja mogę też dostać taki prezent? :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka czekolada to świetny prezent dla najbliższych: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada apetycznie i swietny pomysl na upominek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moja wersja - KLIK :) robię inną metodą, ale zamysł ten sam. to jest ŚWIETNE.

    OdpowiedzUsuń
  7. W takim razie, można prosić Twojego tatę do pomocy ;) ?

    OdpowiedzUsuń