niedziela, 22 grudnia 2013

KORZENNE CIASTO Z POMARAŃCZĄ



 

Dla tych, którzy podczas przerwy świątecznej podobne jak ja, wpadają w szał pieczenia słodkości przygotowałam kolejną propozycję. Po pięknym pierniku z głęboką winną bazą, czas na ciasto pełne korzennych przypraw o intensywnych aromatach. 

Zima to nie tylko zapach cynamonu i rozgrzewający imbir.
Zastanawiało Was kiedyś jak to możliwe, by do ciasta dodawać czarny pieprz? Po tym wypieku zrozumiecie, że istnieją takie  znakomite połączenia.

W tym przepisie oprócz czarnego pieprzu, znajdziecie również obowiązkową zimową przyprawę czyli cynamon. Jest też imbir, gałka muszkatołowa i kardamon. Już na samą myśl w głowie roi się od smakowitych zapachów. Dlatego już nic nie pisze, a zapraszam do pieczenia.





składniki suche
  • 400g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
  • 2 łyżki kakao
  • duża szczypta soli

składniki mokre
  • 1 kubek ciepłej wody
  • 1 kubek brązowego cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 kubka oleju
  • parę kropel aromatu pomarańczowego
  • łyżka kawy rozpuszczalnej typu espresso 
  • skórka z jednej pomarańczy

polewa
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • parę łyżek mleka roślinnego
  • skórka z pomarańczy


Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.

♥ Do dużej miski przesiej mąkę i kakao. Dodaj proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko wymieszaj i  zrób dołek.

♥ W drugiej misce połącz wodę, ocet jabłkowy, cukier, aromat i olej oraz dodaj łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

♥ Przelej mokrą mieszankę do suchych. Mieszaj dokładnie, aż powstanie gęsta masa. 

♥ Dodaj startą na tarce o dużych oczkach skórkę z pomarańczy i wymieszaj. 

♥ Przygotuj formę do pieczenia. Możesz lekko otłuścić ją olejem.

♥ Przelej ciasto do formy. 

♥ Piecz około 40 minut. Sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest w środku mokre. To nic jeśli popęka od góry. 

♥ Czekoladę pokrusz i roztop w kąpieli wodnej lub w rondlu na małym ogniu. Dodaj sok z połówki pomarańczy. Mieszaj. Dodaj parę łyżek mleka roślinnego. Niech polewa nie będzie za gęsta. 

♥ Ostudzone ciasto oblej czekoladową polewą. 

♥ Wierzch posyp skórką z pomarańczy











         

5 komentarzy:

  1. Ten pieprz mnie intryguje, bo ciasto wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! A ten kubek to tyle co szklanka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda! Jakiej mąki najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń