wtorek, 24 grudnia 2013

PASZTET Z SOCZEWICY, KASZY JAGLANEJ Z GRZYBAMI




Wiem , że czasu coraz mniej. Bo nim się zorientujemy, siądziemy do wigilijnej kolacji. A tu jeszcze tyle do zrobienia! Uszka do ulepienia, kurze nie starte, a co najgorsze? Choinka ciągle goła czeka na kolorowe przybranie!
W tym całym ferworze pracy, obowiązków i podjadania udało mi się upiec pasztet. Bo jak to święta bez pasztetu? 
W moim przypadku pasztet jest zawsze, bo lubię go piec. Kolejną tradycją jest to, że większość kawałków rozdaję znajomym, bo sama nie jestem w stanie zjeść wszystkiego. Pewnie tak samo będzie w tym roku. Forma wyszła dość spora, no i smak jest niczego sobie!







  • 220 g czerwonej soczewicy
  • 170g  kaszy jaglanej
  • 300 g grzybów ( u mnie boczniaki i pieczarki)
  • 3 łyżki wody spod kapusty kiszonej lub sok z cytryny
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego 
  • 1/4 szklanki oleju 
  • garść orzechów
  • parę małych brukselek





♥ Soczewicę ugotuj tak by rozpadała się pod widelcem.

♥ Kaszę jaglaną ugotuj z dodatkiem soli. 

♥ Przenieś składniki do miski. 

♥ Zacznij mieszać i ugniatać tak by kasza z soczewicą rozpadły się i połączyły. Możesz użyć blendera i całość zmiksować, zostawiając gdzieniegdziekawałki soczewicy. 

Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj. Nie oszczędzaj na pieprzu!

♥  Grzyby umyj i drobno posiekaj. Przełóż do miseczki i zalej 3 łyżkami wody spod kapusty kiszonej. Wymieszaj.
Możesz użyć suszonych borowików. Namocz je w wodzie na noc. Potem drobno posiekaj. 

♥ Na rozgrzaną patelnie dodaj olej, a następnie grzyby. Smaż aż nadmiar wody z grzybów wyparuje. 

♥ Dodaj grzyby do mieszkanki kaszy i soczewicy. Dodaj posiekane orzechy.  Dodaj olej i wymieszaj. 

♥  Masę przenieś do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

♥ Brukselki umyj obierz z ciemnych liści, przekrój na pół i ułóż na pasztecie.

♥ Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz około 1 godzinę.
    

4 komentarze:

  1. Ostatnio też robiłam taki pasztet z grzybami leśnymi. Z przypraw tylko zeszklona cebulka, sól, pieprz i natka pietruszki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy grzyby muszą być duszone o miękkości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wystarczy tak, ze zmienszą trochę swoją objętość. Jeśli to świeże grzyby to lepiej, żeby straciły wodę na patelni niż podczas pieczenia bo może to wpłynąć na konsystencję pasztetu :)

      Usuń