środa, 5 lutego 2014

CHLEBEK OLIWKOWY I ZATHAR


 


Zapraszm Was na małą podróż. Nie będzie to Grecja, ani Włochy chociaż z takimi chlebkami może kojarzyć się te części Europy.
Będzie to natomiast Armenia albo Turcja, a nawet odległe krainy Arabii.
Tak prosty przepis na chlebek oliwkowy krąży po całym świecie. Zaproście go również do siebie, czas na kulinarną podróż.

To najprostszy przepis na chleb jaki można sobie wyobrazić. To wypiek pszenno-drożdżowy. Jego specjalny składnik to dobra oliwa z oliwek. Kolor oliwek wybierzecie sami i nie zapominajcie o świeżym rozmarynie.

Zathar to jedna z moich ulubionych przypraw. Czasem bardzo żałuję, że nie przyjęła się w Polsce tak dobrze jak inne sprowadzane przyprawy: kumin, masala czy curry. 
Zathar to mieszanka sumaku, tymianku i ziaren sezamu. Ale nie dajcie się zmylić! To nie ten sam sumak , co rośnie na blokowiskach i w pobliskich parkach.
Przyprawa ta ma różne odmiany i jego smak lekko różni się, w zależności, gdzie go zakupimy, czy będzie pochodził z Izraela czy np z ziem arabskich. Różnice te polegają prawdopodobnie na ilości przypraw w mieszance i sposobie ich mielenia.
Miałam tę przyjemność spróbować zatarów z obu tych miejsc. Powiem szczerze, że o wiele bardziej smakował mi zatar arabski. Był kwaśny z dużymi ziarnami sezamu, miał również bardziej intensywny kolor. Zathar z Izraela był dla mnie mniej intensywny, ale równie pyszny, w sam raz do lekkiego dresingu np do sałatek.

Ale mam dobrą nowinę, żeby spróbować tego smakołyku nie musicie jechać w daleką podróż. Główny składnik potrzeby do zrobienia zatharu w domu znajdziecie w sklepach z orientalnymi przyprawami jak również w sieciówce "kuchnie świata". Zdobycie tymianku i sezamu nie będzie trudnością.

Zatchar można wykorzystać jako przyprawa do pieczonych warzyw, sałatek czy po prostu dodawać do oliwy. Osobiście uwielbiam wymieszać go z oliwą z oliwek (na gęstą pastę) i smarować nim świeżo upieczony chlebek lub inne pieczywo.


Taki zatar to idealne, ale po prostu idealne towarzystwo do domowego chlebka z oliwkami.
Zapraszam na kulinarną podróż pełną pięknych aromatów.





2 łyżki sumaku
1 łyżka mielonego tymianku
1 łyżka prażonego sezamu


Sumak oraz tymianek przełóż do moździerza i ucieraj przez chwilę.
Sezam lekko upraż na suchej patelni i dodaj do przypraw.
Całość przesyp do słoiczka.




Chlebek oliwkowy




500g mąki pszennej
30g drożdży
300ml ciepłej wody
łyżeczka soli
szczypta cukru
5 łyżek oliwy z oliwek
100g oliwek (wybierz kolor)
igiełki rozmarynu lub rozmaryn suszony


♥ Do miski przełóż drożdże, cukier, wodę i 3 łyżki mąki. Wymieszaj przykryj ściereczką i zostaw na 20 minut. 

♥ Po upływie czasu dodaj sól i resztę mąki. Zacznij wyrabiać ciasto.

♥ Następnie znowu ciasto przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 2h.

♥ Wyciągnij cisto z miski, dodaj oliwę i zacznij wyrabiać mocno uderzając dłonią o ciasto. 

♥ Ciasto powinno być mięsiste i nie przyklejać się do rąk. 

♥ Dodaj pokrojone oliwki. 

♥ Uformuj kulę i połóż na blaszce wyściełanej papierem lub na kamieniu do pieczenia.

♥ Powkładaj igiełki rozmarynku. 

♥ Przykryj ściereczką i zostaw na około 1h.

♥ Rozgrzej piekarnik do 200stopni. 

♥ Piecz chlebek dopóki się nie zarumieni. 

                 



8 komentarzy:

  1. Super. Na pewno spróbuję bo wszelkiego rodzaju tego typu wypieki bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. igiełki rozmarynu <3 ostatnio dodaję rozmaryn do herbaty, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam ostatnio przepisu na coś dobrego i myślę, ze własnie znalazłam dziś to co chciałam! Na pewno zrobię i dam znać jak wyszedł, ale to dokładnie moje smaki i wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis ;) też miałam okazję próbować 2 rodzajów zatharu i też bardziej pasuje mi arabski, bo ma bardziej intensywny aromat ;) poza tym nie miałam pojęcia, że zathar składa się tylko z 3 składników, robię! no i ten chlebek.... ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sumak, tymianek i sezam to podstawa. Są mieszanki, gdzie uraczysz jeszcze soli lub innych ziół takich jak majeranek czy bazylia. Moja przyjaciółka półarabka mówiła mi, że zathar ma różne odmiany np inny jada się z chlebem na śniada nie inny podczas wieczerzy <3
      Ale jedno jest pewne zatar to magiczna przyprawa!!

      Usuń
  6. A czy 30 g drożdży w proszku?

    OdpowiedzUsuń