sobota, 17 maja 2014

PIZZA Z RZODKIEWKĄ I MŁODYM BURAKIEM NA PESTO




Pizza! Zawsze jest na nią czas. W dzień, na śniadanie, na obiad, wieczorem na kolacji, a nawet na posiłek po północy. Kwestia chęci. To jak będzie wyglądać i smakować pizza to z kolei kwestia pomysłu. 
Nie trzeba iść w klasykę. Sos pomidorowy warto zastąpić domowym pesto. Jeśli chodzi o dodatki, też nie wolno się bać. 
Bawmy się sezonowymi warzywami. Dziś w pizzy młody burak i rzodkiewka. Para idealna, nawet na niby zwykłym drożdżowym placku.


Składniki:

250 g mąki pszennej tortowej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
szczypta soli
łyżeczka cukru
4-5 łyżek oliwy z oliwek

liście rzodkiweki
garść orzechów lub słonecznika
pęczek rukoli
2 ząbki czosnku
szczypta soli
1/3 szklanki oliwy z oliwek

parę rzoedkiewek
mała cukinia
parę młodych buraków

miazga z migdałów*


 Przygotowanie:

* Namocz migdały w wodzie. Obierz ze skórki. Wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na miazgę.

♥ Składniki na pesto czyli liście rzodkiewki, rukola, czosnek, oliwa, sok z cytryny, orzechy i sól umieść w kielichu blendera. Zmiksuj na pesto.
 
♥ Drożdże przełóż do miski. Zasyp cukrem i zostaw na 10 minut. 

♥ Dodaj wodę  i przesiej mąkę. Dodaj sól. 

♥ Zacznij wyrabiać i zostaw pod przykryciem na 10-15 minut.

♥ Następnie dodaj około 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek. 


♥ Wyrabiaj ciasto im dłużej tym lepiej. Rzucaj nim, wyżywaj się, gnieć o oprószoną mąką stolnice raz prawą, a raz lewą dłonią.

♥ Ciasto powinno być miękkie i sprężyste. 

♥ Rozciągnij lub rozwałkuj ciasto na cienki placek i przełóż na blachę obłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pieczenia pizzy.


♥ Rzodkiewki, młode buraki i cukinie umyj. Pokrój na cienkie talary. 
 
♥ Ciasto posmaruj na całej powierzchni przygotowanym pesto.

♥ Poukładaj na cieście talary z warzyw. 

Całość lekko osyp solą i szczyptą cukru. 

♥ Wierzch posyp pulpą z migdałów.  

Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku* około 10- 20 minut, aż pizza się zarumieni.

* Jeśli to możliwe nagrzej piekarnik na maksymalną temperaturę. 


13 komentarzy:

  1. Takiej pizzy jeszcze nie jadłam. Zachęcająco wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pesto na spodzie jest bardzo konkurencyjne do tradycyjnego sosu <3

      Usuń
  2. Ale apetycznie się prezentuje!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast tortowej mąki może być szymanowska? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze pszenne typ 0, 00, 500, 400, 450

      Usuń
  5. Wyglada pieknie! Wlasnie wstawilam do pieca wlasna, ale zamiast pulpy migdalowej pokruszylam nerkowce. To chyba nie zaszkodzi?

    OdpowiedzUsuń