środa, 11 czerwca 2014

SAŁATKA Z QUINOA, CIECIORKĄ I ORZECHAMI PEKAN





Zaczyna się ten leniwy okres roku. Leniwy bo pewnie wielu z Was zbliża się sercem i ciałem do wakacji, ale i gorąc sprawia, że wszystko wydaje się płynąć w żarze.

Lato w mieście nie nie jest przyjemne. Huk samochodów i tramwajów sprawia, że chce się uciekać co dzień do parku lub lasu, zaczerpnąć chłodu i świeżego powietrza. 
Co raz częściej sięgamy po chłodne napoje i  zajadamy się lodami. Powiedzmy sobie szczerze, w taki skwar często brakuje apetytu na ciepłe dania. 
Wspaniałym wyjściem z tej gorącej sytuacji są sałatki. Najpyszniejsze świeże owocowe lub warzywne. Lecz żeby nie paść w ciągu dnia warto pamiętać o takich składnikach, które są bogate mikroelementy- białko, żelazo czy wapń. Niech pomimo niechęci do jedzenia, nasze pokarmy będą nie tylko orzeźwiające, ale i pełnowartościowe.
Stąd pomysł na pyszną sałatkę z quinoa i ciecierzycą. Taką sałatkę bez problemu można zabrać do szkoły, pracy czy na piknik- tam smakuje najlepiej.



Składniki:
 
1 1/2 kubki  kaszy quinoa
1 kubek ugotowanej cieciorki
1 ogórek
pęczek rzodkiewkowi
1/2 kubka orzechów pekan
sok z 1/2 cytryny
mały granat
sól
pieprz ziołowy
Przygotowanie:

Cieciorkę namocz na noc w wodzie, a następnie ugotuj do miękkości. Możesz użyć cieciorki z puszki.

Kasze umieść na sicie i opłucz pod małym strumieniem wody. Opłukaną komosę ugotuj w rondlu w proporcji 2 części wody na 1 część kaszy. Gotuj na małym ogniu około 15 minut. Następnie schłodź i przesyp do miski.

Ogórka umyj i pokrój w drobną kostkę. Jeśli chcesz możesz go obrać i usunąć gniazda nasienne. W tedy ogórek nie będzie puszczać tak wiele wody.

Rzodkiewkę umyj i pokrój w kostkę. Razem z ogórkiem przenieś do miski. 

Dodaj orzechy pekan, rozerwij granat i dodaj soczyste pestki  i sok z cytryny.

Wymieszaj i dodaj soli i pieprzu ziołowego do smaku. 





9 komentarzy:

  1. Lato w mieście zdecydowanie nie jest przyjemne.
    Nie jadłam jeszcze komosy ryżowej, a cały czas jestem kuszona pysznymi przepisami z nią, koniecznie muszę ją w końcu kupić; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam orzechy pekan, mają cudowny delikatny smak orzecha włoskiego ale nie tak bardzo intensywny :) A komosę mam i ciągle czeka na swój pierwszy raz... A co do lata w mieście to zgodzę się w 100%!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł! chętnie kiedyś sobie schrupię taką sałatkę :) tyle w niej zdrowia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to jest czarna, czy biała quinoa? A może obie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić kolorową- biała, czarna i czerwoną w jednym opakowaniu.
      O taka http://zdrowazywnosc.ns48.pl/img/p/314-351-thickbox.jpg

      Usuń
  5. Uwielbiam komosę jako bezglutenka zastąpiłam nią glutenowe ziarna. Dzięki za cudowny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. mhmh! Jaka pożywna, a zarazem orzeźwiająca sałatka! Super!

    OdpowiedzUsuń