środa, 2 lipca 2014

MLEKO Z WIÓR KOKOSOWYCH





Wyrabianie domowych mlek roślinnych to dla weganki/weganina chleb powszedni. Po przygotowaniu paru różnych napojów, raczej rzadko sięgamy po ich sklepowe odpowiedniki. Domowe mleko roślinne można przygotować z praktycznie wszystkich ziaren, a nawet kasz. Odsyłam Was do zakładki roślinny nabiał. Tam znajdziecie wszystkie dotychczas zmiksowane przeze mnie mleka.


Dziś miksuję mleko z płatków kokosowych. Takie mleko to wspaniały składnik wykorzystywany w śniadaniach, koktajlach oraz do wegańskich wypieków. 
Mleko kokosowe pomimo tego, że przygotowane jest z wiórek jest lekko tłustawe. Nie jest tak gęste jak to puszkowe kupowane w sklepach, nie da się z niego ubić śmietanki, ale zapewne znajdziecie dla niego wiele zastosowań we własnej kuchni. 

Mleko roślinne można przygotować przy pomocy blendera kielichowego jak również zwykłej tzw żyrafy. Kolejnymi potrzebnymi narzędziami są sitko, dzbanek i kawałek świeżej lnianej chusty lub kawałek nowej gazy. 
Dobrym rozwiązaniem jest także zakupienie specjalnego pojemniczka nakładki do blendera żyrafy. Chufamix to pojemnik do domowej produkcji mlek roślinnych. Dzięki specjalnemu wbudowanemu siteczku, sprawia że produkcja przechodzi sprawnie. Nie trzeba kupować kolejnych gaz i nie trzeba się martwić o bałagan w kuchni. 



Składniki:


opakowanie 100g wiór/płatków kokosowych
0,7 L wody
ewentualnie słodki syrop do smaku


 ChufaMix:

♥ W przeźroczystym pojemniku umieść sitko. Nasyp do sitka płatków i wszystko zalej wodą, około 0.7L. W sitku umieść blender. Blenduj około 1 minutę. Wyciągnij blender i sitko z wiórkami. Przy pomocy ubijaczki wyciśnij całe mleko z zmielonej pulpy.

Tradycyjne miksowanie:

♥ Wiórki umieść w kielichu blendera. Zalej wodą około 0.7L. Miksuj około minutę.  Przelej mleko przez sitko wyścielane gazą. Następnie dobrze wyciśnij mleko zawijając gazę w kulkę. 


♥ Mleko jest gotowe do spożycia. Zmiksowaną pulpę kokosową użyj do ciastek lub innych słodkości.



  

7 komentarzy:

  1. Jestem w niebie :)! Uwielbiam wszystko co kokosowe.. kupne mleka nie zawsze zdają u mnie egzamin, a takie domowe to spełnienie marzeń! W dodatku ten piękny śnieżnobiały kolor<3

    OdpowiedzUsuń
  2. ha! nareszcie wiem, jak zutylizować wiórki, których nie znoszę od dzieciństwa, choć smak kokosa sam w sobie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kilka dni temu zrobiłam z takiego właśnie własnoręcznie wykonanego mleka kokosówkę... musi się jeszcze przegryźć, ale już jest pyszna :) uwielbiam smak kokosowy

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze zrozumiałam, że nie trzeba niczego moczyć? Tak hop siup od razu gotowe? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A można prosić o jakiś przykładowy przepis na ciasteczka z wykorzystaniem pulpy kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiórki nie mogą być siarkowane, prawda?

    OdpowiedzUsuń