poniedziałek, 7 lipca 2014

ORZEŹWIAJĄCA ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z MŁODĄ KAPUSTĄ I MIĘTĄ





Zupa z zielonego groszku o tej porze roku jest moją ulubioną. Jej zielony intensywny kolor, budzi do życia i poprawia nastrój. 
Zielony groszek to cudownie pyszne warzywo, którego można jeść prosto z krzaczka, nawet z łupinkami. Jest naturalnie słodki, dlatego nadaje się również do deserów. Jeśli jeszcze nie kosztowaliście to zachęcam Was do przygotowanie lodów z zielonego groszku.  Są bajeczne!

Wracając do zup. Zielony groszek powinien lądować w każdej jarzynowej. Ale można poświęcić mu też więcej uwagi. Dla koneserów ostrości idealna w smaku sprawdzi się zupa z groszku z odrobiną ostrego chrzanu wasabi.
Dla tych , którzy wolą klasyczną łagodną wersję mam ekstra dodatek. Mięta sprawi, że zupa stanie się bardziej orzeźwiająca i świeża. Będzie smakować zarówno na ciepło jak i w formie chłodniku. 





♥ ♥ ♥ ♥

Składniki:

około 600g zielonego groszku
mała cebula 

1/2 młodej białej kapusty możecie zamówić ją na VegePack
1 L jasnego wywaru z warzyw
10 listków mięty
szczypta cukru
sól
pieprz
łyżka oliwy/oleju 

Przygotowanie:

♥ Cebulę obierz i pokrój w piórka. Nagrzej w garnku 1 łyżkę oleju i wsyp cebulę. Dodaj szczypt cukru i smaż ciągle mieszając, aż cebula lekko się zarumieni. 

♥ Kapustę posiekaj i dodaj do cebuli.

  Dodaj zielony groszek i wymieszaj. Duś chwilkę, a potem zalej całość bulionem. 

♥ Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5minut na małym ogniu. 

♥  Zupę ostudź. Następnie dodaj liski mięty i wszystko zmiksuj na krem. 

♥ Dopraw solą i pieprzem.






 

2 komentarze: