niedziela, 14 września 2014

SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I BAKŁAŻANA Z PULPETAMI Z KASZEY JAGLANEJ I SUSZONYCH POMIDORÓW






Może trudno w  to uwierzyć, ale nie gotowałam niczego konkretnego od około 2 tygodni, a może dłużej. Karmię się tym co szybkie i pożywne. Główną cechą dania musi być jego czas przygotowania, czyli minimalny. Wszystko przez to, że moje życie przeniosło się do pracowni i we własnej kuchni bywam rzadko. 

Na szczęście w całym tym chaosie znalazłam chwilę czasu by odwiedzić rodzinę. Zamiast spać (jak sobie obiecałam) cały dzień, skończyło się na innym rodzaju wypoczynku. A mianowicie na relaksie w kuchni. 
Nic mi tak nie sprawia przyjemności jak dobry obiad zjedzony kosztem paru brudnych garnków i białej podkoszulki. Pogoda dopisała, cała rodzina w komplecie i mój obiad na stole. Dobre słowa, schłodzone wino.  Tak wypoczywa się po królewsku.
Dziś tylko tyle wstępu. Zapraszam do gotowania.  








Składniki:


1 duży lub 2 małe bakłażany
6 dużych pomidorów lub 1 puszka
3 ząbki czosnku
szczypta cynamonu
szczypta cukru
olej
sól
pieprz
ew 1/2 szklanki wody
świeże zioła

1 szklanka kaszy jaglanej
5-6 suszonych pomidorów w zalewie
1/2 cebuli
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:



sos:

♥ Bakłażana umyj i pokrój w kostkę. Posól i przełóż na sito. Zostaw na około 20 minut. Potem odsącz z wody.

♥ Rozgrzej patelnie z odrobiną oleju. Przełóż na patelnie bakłażana. Smaż ciągle mieszając przez około 10 minut. 

♥ Pomidory umyj. Możesz sparzyć wrzątkiem o obrać. Ja tę czynność ominęłam. Pomidory pokrój na kostkę. Wytnij zieloną część. Dodaj do bakłażana.

♥ Duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos jest za rzadki dodaj wodę.

♥ Dodaj zgniecione i posiekane ząbki czosnku, cynamon, cukier.
 
♥ Dopraw solą i pieprzem.



pulpety: 

♥ Kaszę przemyj we wrzątku. Ugotuj na miękko z dodatkiem soli. Przesyp do miski.

♥ Cebulę pokrój bardzo drobno. Dodaj do kaszy.

♥ Pomidorki pokrój drobno i dodaj do kaszy.

♥ Wymieszaj wszystko. Dopraw solą i pieprzem.     

♥ Z masy formuj kulki. 

♥ Rozgrzej patelnie ze sporą ilością oleju. Smaż kuli na złoto. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy. 

♥ Dodaj do gorącego sosu.


♥ Posyp posiekanymi ziołami.

♥ Serwuj z wielkiej patelni. 


Podawaj z makaronem spaghetti lub świeżą bagietką.


25 komentarzy:

  1. bardzo bardzo fajne danie! muszę kiedyś spróbować takich pulpecików:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne danie! nic mu nie brakuje, pozostaje tylko mi zrobić i zajadać! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Długo czekałam na ten przepis- dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, danie!
    Do kaszy dodałam pieczarki zamiast pomidorów suszonych, a doprawiłam dodatkowo zmielonym kminem rzymskim i słodką papryką, było pyszne. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. "SOS ZE ŚWIEŻYCH POMIDORWÓW I BAKŁAŻANA Z PULPETAMI Z KASZEY JAGLANEJ I SUSZONYCH POMIDORÓW"
    Ładniej wyglądałoby bez błędów (literówki).
    Na pewno jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozpadaja mi sie podczas smazenia za duze kulki czy jak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej nie mam pojęcia. Ja robiłam te kulki wiele razy i zawsze super się lepi. A jak gotowałaś kaszę? Powinna mieć 2x wiecej wody (1 szklanka kaszy:2 szklanki wody) i na miękko. Jaglana naturalnie się lepi. Warto użyć pomidorów w zalewie, oliwa też działa jak spoiwo. Kulki robię wielkości piłeczki do golfa ;)

      Usuń
    2. Gotuje kasze jak piszesz ale jak dlugo gotujesz swoja bo moja chyba jest za dlugo gotowana bo klei sie ale kulki ciezko sie formuje dodaje bulki tartej ale i tak przy smazeniu rozwalaja sie ;(

      Usuń
    3. Gotuję na około 20 minut. Potem dodaję pomidorki i drobniutko pokrojoną cebulkę. Czekam chwilę, aż wszystko wystygnie i i lepie kulki. Robiłam tak 4 razy już bez żadnych dodatków i nic się nie rozpadało . Może za mało rozgrzany olej?

      Usuń
    4. Chyba ten olej ..ja wrzucam na zimny :( no coz brak fachu w kuchni :( Dzieki za pomoc POZDR

      Usuń
  7. Taki obiad to cudna strawa dla przemęczonej duszy - dużo lepsza niż sen :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach przepraszam, zapomniałam dodać, że było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. A na ile mniej więcej to jest porcji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle jak na zdjęciu, około 4 nawet do 5 porcji :)

      Usuń
  10. A bakłażana obierać ze skórki, czy tak smażyć?

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałam być sprytna i się nie nachodzić (w osiedlowym sklepiku nie było kaszy jaglanej, więc zastąpiłam ją najdrobniejszą jęczmienną...), jednak z braku wprawy pulpeciki się porozpadały, więc wrzuciłam kaszę do sosu... jezusieńku, pychota i tak!

    OdpowiedzUsuń
  12. Te jaglane pulpeciki są przepyszne, weszły na stałe do naszego menu, świetnie smakują z sosem pomidorowo- bakłażanowym dzięki za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam i wyszło dokładnie tak jak na zdjęciu. Choć mój chłopak to typowy mięsożerca zjadł ze smakiem i był pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. mój wewnętrzny wegetarianin płacze z radości.

    OdpowiedzUsuń
  15. mozna upiec te pulpeciki zamiast smazyc?

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam dzisiaj to danie i jest rewelacyjne! Wszystkim smakowało. Dziękuje za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. "Jeśli sos jest za rzadki dodaj wodę." czy aby na pewno? ;o)

    OdpowiedzUsuń