czwartek, 4 grudnia 2014

IDEALNY, SMAKOWITY, ZIMOWY I WEGETARIAŃSKI BIGOS!





Bigos ?! Wegetariański?! Że niby bez mięsa? To przecież NIEbigos!

Wiele razy spotykałam się z takimi stwierdzeniami, ale i nie raz gotowałam bigos, który smakował każdemu zagorzałemu mięsożercy.
No tak, bigos to typowa staropolska  potrawa, a jak to bywa z tradycją tylko śmiałkowie chcą coś w niej zmieniać.  Ale to nie mięso jest głównym składnikiem bigosu!  Podstawą udanego bigosu jest dobrej jakości kiszona (nie kwaszona ) kapusta. Jeśli macie babcie, tatusiów lub sami kisicie kapustę to wspaniale! Jeśli nie, musicie polegać na uczciwości sprzedawców. Kapusta powinna dojrzewać w glinianej lub drewnianej beczce. Jeśli nie wiecie, jak była przechowywana po protu spróbujcie ją przed zakupem. Najważniejsze by smakowała sama, była przyjemnie kwaśna i twarda. Jeśli jest za słodka lub gorzka szukajcie dalej.
Mięso w bigosie sprawia, że danie jest treściwe i tłuste. Do wegetariańskiej  wersji warto dodać soczewicy lub innego drobnego grochu, który rozpadnie się w daniu i sprawi, że bigos będzie gęściejszy. 
 Bigos gotujemy bardzo długo. Idealny jest miękki i rozpływa się w ustach. 




Składniki:


1 kilogram kiszonej kapusty
1 kilogram białej kapusty
1kwaśne jabłko
1 cebula
6 susek sechlońskich lub innych wędzonych śliwek
sporo suszonych grzybów
3 pieczarki
3 łyżki przecieru pomidorowego
szklanka czerwonego wina
3 łyżki czerwonej soczewicy
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżeczka ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
4 jagody jałowca
3 listki laurowe
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
1 goździk
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oleju 
sól
pieprz mielony
opcjonalnie grzybowy bulion do podlania 1/2L




Przygotowanie:
Białą kapustę posiekaj i przenieś do dużego garnka.

Dodaj kiszoną kapustę, pokrojone jabłko i cebulę.

♥ Do Moździerza wrzuć ziarna pieprzu, jałowiec i ziele angielskie. Zgnieć, ale nie ucieraj. Dodaj do garnka. 
 
Dodaj wszystkie przyprawy i sos sojowy, przecier pomidorowy, łyżkę oleju oraz wino. 

♥ Dodaj soczewicę. Zagęści bigos i dzięki niej potrawa będzie bardziej treściwa.
Podgrzewaj i trzymaj na małym ogniu. Przez pierwszą godzinę nie przykrywaj bigosu i mieszaj od czasu do czasu. 

♥ Jeśli bigos jest za suchy dodaj około 1/2L bulionu grzybowego. 
 
Podgrzewaj i trzymaj na małym ogniu. Gotuj min 5h.
Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

          







9 komentarzy:

  1. Masz rację najważniejszym składnikiem dobrego bigosu jest właśnie kapusta, taka swojska z prawdziwkami, grochem i śliweczką mmm....smak marzenie :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealnym przykładem osoby twierdzącej, że bigos wegetariański nie jest bigosem jest nasz tata... ale zmieniło się to gdy go spróbował :) sam przyznaje, że czasem nawet zapomina, że nie ma tam mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fajnie! Muszę taki spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skąd o tej porze wzięłaś kwitnący dziurawiec ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Kapusta kiszona tak od razu wrzucona do surowej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Alu, w przepisie jest mowa o miażdżeniu jałowca, natomiast w liście składników nie ma podanej jego ilości - proszę o uzupełnienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, tez sowie taki zrobie!

    OdpowiedzUsuń
  8. A guzik prawda - podstawą każdego bigosu jest mięcho!!!
    Prawdziwy staropolski bigos składał się przede wszystkim z mięs rozmaitych. Kapusta w bigosie pojawiła się znacznie, znacznie później...
    ... ale rozumiem, że ciężko byłoby zrobić wegetariańską wersję prawdziwie staropolskiego bigosu ;)

    OdpowiedzUsuń